www.oudzelhem.nl
Huidig adres:  Doetinchemseweg 53
Vorig adres:  Markt 9
Website:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Opmerking:  Opgericht in 1902 door Everhard Jan Looman
Aan dit artikel werkten mee:  H. Jonas, W. Hartemink en H.M. Somsen
Foto's:  Diverse fotograven en websites


logo

Looman garageGarage Looman zal een van de oudste garagebedrijven zijn in de achterhoek. Boerenzoons Gerrit Jan (1875) en Everhard Jan (1882) Looman zijn niet echt geboren voor het boerenwerk. Hun hart ging veel meer uit naar de techniek, met name naar alles wat wielen had. In de jaren 1890 en 1900 bleef dat eerst beperkt tot de velocipède dat juist de intrede begon te doen. De boerderij in Doetinchem veranderde geleidelijk in een werkplaats waar werd gesleuteld en geknutseld aan allerlei bewegende mechanismen. In 1908 begon Gerrit een fietsenzaak in Terborg. Ondertussen was zijn broer in 1902 met zijn eigen garage begonnen in de ouderlijke boerderij, aanvankelijk met Ruesink. Deze laatste begon in Varsseveld zijn eigen bedrijf. In 1910 was Jan een van de eerste in de Achterhoek die zich een auto aanschafte, een Adler. Met dit nieuwe vervoermiddel stortte Jan zich op het vervoer van personen. Samen met Joly uit Hengelo (Gld) haalde hij auto's naar de achterhoek om ze hier aan de man te brengen. In 1925 kon hij de zaak van zijn neef Arnoldus Bel overnemen aan de Markt in Zelhem.

Looman garage

De Adler Typ K 7/17 PS Phaeton uit 1910-1912 met kenteken M 819, wat in die tijd nog persoonsgebonden was. Foto: uit collectie Eef Oosterink

Looman garage

De winkel en garage aan de Markt 9 (oude nummering) Foto: uit collectie Eef Oosterink

advertentie
Advertentie uit de Graafschapbode van 13 mei 1927 uit collectie Eef Oosterink

advertentie2

Advertentie: uit collectie Eef Oosterink

nota
Nota uit 1928. Foto: uit collectie Eef Oosterink


Behalve dat hij er een garagebedrijf exploiteerde, verkocht Jan ook fietsen, naaimachines en radio's.

winkel

                 image003  

image001

          image005   
Diverse advertenties uit die tijd, uit de collectie van Eef Oosterink
    

Daarnaast fungeerde Looman ook nog steeds als taxibedrijf.
Voor het pand kwam ook al snel een benzinepomp om de klanten van de nodige brandstof te kunnen voorzien.

Het eerste deel van het succesverhaal duurde tot 24 maart 1945. Op die dag werd het centrum van Zelhem bij vergissing getroffen door een bombardement van de geallieerden. Extra pijnlijk was dat een aantal motorfietsen, die Jan Looman tijdens de oorlogsjaren met succes voor de Duitsers verborgen had gehouden, op de valreep van de bevrijding in vlammen opging.

Looman garage

Na het bombardement, op de voorgrond de benzinepomp

Foto: uit collectie Eef Oosterink

Na de oorlog kwam de garage lange tijd niet goed meer op gang. Jan zelf, drieënzestig jaar inmiddels, vond het welletjes en had niet meer de ambitie om de zaak nog eens nieuw leven in te blazen. Hij kocht een pand aan de Barinkweg en begon daar met een winkeltje in radio's en naaimachines: Radio Looman. De ruïne van de garage aan de Markt werd afgebroken, maar van herbouw was lange tijd geen sprake. Het perceel bleef daar vele jaren als een open wond liggen, nog wel steeds in eigendom van de oude Jan Looman.

Voor de oorlog werkte zoon Bernard Evenhard Looman (1904) in de zaak van zijn vader, maar deze miste de ambitie en het zakelijk instinkt van zijn vader om het garagebedrijf op te bouwen. Zijn zoon Willem Evenhard (Wim) (1934) begon vanaf 1957, na zijn diensttijd, in een oude schuur op het terrein van de Markt met de reparaties van bromfietsen.

markt9 6. loods jpg

markt9 7
Gestimuleerd door zijn vrouw Riek begon het rond 1960 toch te kriebelen. Hij kocht de grond van zijn grootvader en in 1962 werd begonnen met de herbouw van garage Looman, de officiële opening volgde in 1964.

Sinds dat jaar is garage Looman ook officieel dealer van Renault.

advertentie1

Advertentie: uit collectie Eef Oosterink

Looman garage

Garage Looman, met benzinepomp aan de markt

Foto: uit collectie Eef Oosterink

Looman garage

Opname uit 1988. Foto: uit collectie Harry Somsen

Op een nieuwe locatie aan de uitvalsweg naar Doetinchem, vlak bij de rondweg, is Garage Looman vol vertrouwen begonnen aan de tweede eeuw van haar bestaan.

Looman garage
Augustus 2004

Foto: Herman Jonas

 

Looman garage

Looman garage

Foto's: Internetsite garage Looman

Wim Looman overleed in 1996, maar het bedrijf werd voorgezet door zijn twee zoons en zijn dochter, krachtig terzijde gestaan door Wim's weduwe Riek.

Looman 4 google 2018
Garage Looman 2018. Foto Google

Looman 3 google
Garage Looman 2018. Foto Google

Looman website
BP trankstation. Foto internetsite
Luchtfoto Looman 2018
Garage Looman 2018. Luchtfoto Google