In het kort

Op 23 september 1944 stortte een Britse bommenwerper neer voor de boerderij Gasthuisplaats aan de Hummeloseweg in Zelhem. Na vijf minuten ontplofte het toestel en sloeg een enorme krater in de grond. De resten van het vliegtuig waren onherkenbaar.Van de bemanning werd alleen een reepje vlees gevonden. Het werd in Zelhem begraven en kreeg later een grafsteen voor een onbekende Britse vlieger.


Boerderij Gasthuisplaats in 2006 met op de voorgrond het weiland met het wrak.
toonk

Een luchtfoto uit 1944 met de krater voor de boerderij.

Op 23 september 1944 keerde een Britse Lancaster bommenwerper, de ED470 niet terug van een vlucht naar Duitsland. Pas veertig jaar later kregen de nabestaanden te horen dat de bemanning was omgekomen toen hun vliegtuig boven Nederland in de Waal was gestort.

De Achterhoekse Vliegtuigwrak Opgravings Groep (AVOG) in Lievelde was er door hun onderzoek van overtuigd dat de informatie die de nabestaanden hadden gekregen niet klopte maar dat de ED470 in Zelhem was neergestort voor de boerderij Gasthuisplaats. Het bewijs zou alleen kunnen worden geleverd door een berging maar daar wilde de gemeente Bronckhorst jarenlang niet aan meewerken.

Omstreeks 2005 kwam de Halse amateurhistoricus Bennie Eenink op bezoek in het AVOG Crashmuseum. Destijds was hij op zoek naar informatie over het neerstorten van een bommenwerper in Halle. Via AVOG kwam hij contact met nabestaanden in Engeland.

Maar daar bleef het niet bij. Het gebrek aan medewerking van de gemeente Bronckhorst wat betreft de bommenwerper bij de Gasthuisplaats was voor het bestuur van AVOG en Bennie Eenink aanleiding hun krachten te bundelen. Mogelijk zouden zij gezamenlijk de gemeente alsnog op andere gedachten kunnen brengen.

Een kritisch artikel in een tijdschrift op de dag dat het 65 jaar was, een website, hulp van de regionale pers en later ook de landelijke pers, brieven van nabestaanden, bezoek van nabestaanden, het werd allemaal ingezet om de gemeente op andere gedachten te brengen. En dat lukte, uiteindelijk kwam het in oktober 2013 dan toch tot een berging.

En daarmee kwam er, na 70 jaar eindelijk zekerheid voor de nabestaanden. En nog later, op 23 september 2019, na precies 75 jaar kreeg de grafsteen dan eindelijk het opschrift ...een bemanningslid van de ED470...
Nieuwe grafsteen image044

De grafsteen met de nieuwe vermelding.