De jaarlijkse herdenking bij het monument

4 mei 2018 foto Gerrie Evers Herdenking 2018. Foto G. Evers

We blijven nog op zoek naar informatie en foto's over de 2e wereldoorlog.
Kunt u ons helpen? Neem dan kontact op met: Bert Schieven, Bergstraat 19a-  7021 XG Zelhem
tel: 0314-623306  of per mail;  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

2020 Expositie 75 jaar vrijheid. Samenstelling Bert Schieven van de Projectgroep Zelhem 75 jaar.
oud logo
Expositie 75 jaar Vrijheid, samenstelling Bert Schieven. Locatie  museum Smedekinck te Zelhem.

Een filmopname van Stef van Uum

Vanaf donderdag 2 juli t/ zondag 16 augustus 2020 was in 'de Schure' van het museum Smedekinck in Zelhem de expositie '75 jaar Vrijheid' te zien gemaakt door de Projectgroep Zelhem 75 jaar. De expositie belichtte de Tweede Wereld Oorlog in de voormalige gemeente Zelhem en over de inwoners van deze gemeente die in Indië hebben gevochten. Bert Schieven heeft met financiële ondersteuning van een groot aantal sponsoren deze expositie tot stand gebracht. Bert noemt zichzelf een amateurhistoricus. Zijn specialiteit is de Tweede Wereldoorlog in de voormalige gemeente Zelhem. Hij heeft inmiddels contacten over de hele wereld. Gedurende de expositie was hij elke dag in het museum aanwezig om uitgebreid te vertellen over wat er te zien was. Meer dan 1000 mensen hebben de expositie bezocht. Een verkorte weergave van de expositie ziet u in deze film.

Klik hiernaast  voor de filmopname. https://www.youtube.com/watch?v=bQ_PyisW8E4

opmars door Zelhem
Kaart van de opmars door Zelhem. 


75 jaar bevrijding expositie -opnamen 
Radio Ideaal
https://www.youtube.com/watch?v=kiDPcjNdpxs

Gerrie  Evers heeft een facebook pagina gemaakt:  Zelhem 75 jaar bevrijding. 

https://www.facebook.com/zelhem75jaar/videos/75-jaar-bevrijding-zelhem-expositie/522162728684695/

Voor de herdenkingen in Halle
is door Bennie Eenink een website gemaakt over de oorlog en bevrijding in Halle. Klik hieronder om de website te bezoeken.  
https://sites.google.com/view/oorloghalle/homepage

 

Een nieuwe tijd wedweropbouw in Zelhem

Tijdens de expositie 75 jaar bevrijding was door de Stichting Oud Zelhem ook een expositie gemaakt; Een nieuwe tijd, Wederopbouw in de Achterhoek en Zelhem 1945-1965 die uit meer dan 200 foto's bestond, samengesteld in museum Smedekinck.  Stef van UUm heeft hier ook een filmopname van gemaakt. Klik hieronder voor de opname.
https://www.youtube.com/watch?v=yQVxZEXo4XE

Diverse panelen namen u mee naar de wederopbouwperiode in Zelhem van 1945 tot 1965. Deze panelen zijn gemaakt door Harry Somsen in het kader van Een Nieuwe tijd, wederopbouw in de Achterhoek / Zelhem. Op deze panelen is goed te zien hoe het herstel en de nieuwbouw van het zwaar gebombardeerde dorpscentrum van Zelhem heeft plaatsgevonden. Tevens kreeg je een indruk van de uitbreiding van het dorp in deze periode met woonwijken, bedrijven, winkels en boerderijen.

De Projectgroep Zelhem 75 jaar bestond uit:
Bert Schieven, Harry Somsen, Gerrie Evers  en Jan Wolsink .

Website opmaak: H.M. Somsen.