www.oudzelhem.nl
Huidig adres:
 Halle Heideweg 16, Halle
Vorig adres:  
Website:  www.heidesmid.nl
Opmerking:  Opgericht in 1935
Aan dit artikel werkten mee:  H. Jonas, W. Hartemink en H.M. Somsen

  
logo

 

De Heide Smid geldt als specialist op het gebied van kachels, haarden en schouwen. Daarnaast vindt u er tal van huishoudelijke artikelen, ijzerwaren, tuinmeubelen en gereedschap. Het bedrijf heeft ook als installateur zijn sporen verdiend. Het verricht alle voorkomende werkzaamheden zoals reparaties en onderhoud in eigen beheer. De kracht van De Heide Smid is het ruime assortiment kwaliteitsartikelen, de service en een deskundige advisering door het gemotiveerde en uiterst vriendelijke team van medewerkers. Maak kennis met onze producten en werkwijze. U zult er geen spijt van hebben.

Toen Bertis Wisselink zich in 1935 bedacht had, dat hij voor zichzelf wilde beginnen heeft hij eerst goed rondgekeken. Zijn oude baas had hem verteld dat je een eigen zaak kon runnen als je 80 klanten aan de zaak kon binden. 
Hij kocht een bunder grond van de Kuiper en kreeg het geld bijeen om een smederij te beginnen, me hulp van zijn vader. Op maandag 7 september was de opening, geen goed begin, want die dag kwam geen enkele klant in de smederij. Nieuwe koopwaar kon niet rondslingeren in de smederij en daarom opende hij in de schuur de eerste winkel. In 1938 werd begonnen met de bouw van een nieuwe winkel en woonhuis met koe- en varkensstal. Zoals bij velen was er in de oorlogsjaren weinig te verkopen, maar voor onderduikers had hij nog wel een plekje over. (lees ook zijn oorlogsdagboek).

 

advertentie1

Openingsadvertentie uit 1935

Na de oorlog liep het aantal boeren met paarden snel terug en Bertus moest iets anders bedenken. Eerst ging hij verfkrabbers maken en later hij de productie op van karbijnhaken. Al snel werd EHALMI (Eerste Halsche Metaalwaren Industrie) opgericht, wat een kort leven beschoren was. In het fabriekje werd later later van alles gemaakt, kruiwagens, lasapparaten maar ook een tijd land was het een taxi bedrijf. Toen in de jaren zestig de boerderijen groter werden werd daar gelijk op ingesprongen en werden er melkmachine gemaakt in geïnstalleerd. Thans is het een kachelsmid en zijn er 60 mensen in dienst.

 

Heide Smid de

De eerste winkel in 1936.
In 1948 werd in deze schuur gestart met de Nederlandse karbijnhaken industrie (NKI), Later werd dit metaalwarenfabriek Wisselink.

Foto: uit 1936 van fam. Wisselink

Heide Smid de

Voormalige landbouwmachine, omgebouwd tot automatisch buigapparaat.
Een van de vele uitvindingen van Bertus Wisselink. De machine werd gebruikt voor de productie van de karbijnhaken.

Foto: uit 1948 van fam. Wisselink

Heide Smid de

Detail van de voormalige landbouwmachine

Foto: uit 1948 van fam. Wisselink

Heide Smid de

De speciaal  voor NKI gemaakte, zaag- boor- en freesmachine

Foto: uit 1948 van fam. Wisselink

Heide Smid de

In de winter van februari 1950

Foto: van fam. Wisselink

Heide Smid de

In 1963, B Wisselink, 2 kinderen en een buurjongen

Foto: van fam. Wisselink

heide smid04

In 1972, B Wisselink en zoon H. Wisselink

Foto: van fam. Wisselink

heide smid 1983

Advertentie uit 1983 

Heide Smid de

In 1991, De eerste steenlegging.
Na de zoveelste verbouwing door Dhr. en Mevr. Wisselink, de grondleggers van de Heide Smid.

Foto: van fam. Wisselink

Heide Smid de

In 1996, bij het 60 jarig bestaan van De Heide Smid, oprichter Bertus Wisselink met zijn zoon Herman

Foto uit het Geldersdagblad

Heide Smid de

Bert Wisselink met zijn ouders.
In 2002, de bedrijfsoverdracht aan de 3e generatie Wisselink.

Foto: van fam. Wisselink

Heide Smid de

Bert Wisselink, tussen zijn assortiment kachels

Foto: van fam. Wisselink

Heide Smid de

Foto uit 2007 door Herman Jonas

Heide Smid de

Foto uit 2007 door Herman Jonas

Heide Smid de

Foto uit 2007 door Herman Jonas

Heide Smid de

Foto uit 2007 door Herman Jonas

advertentie

Advertentie uit: Intern endeuro magazine 2004

 

advertentie03

Advertentie uit Contact Bronckhorst Zuid van 19 juli 2005

 

Het geheim van De Heide Smid onthuld tijdens Open Dagen op 7 en 8 oktober 2023

 

HALLE – Als leerling in een smederij in Varsseveld ontstond bij de opa van Bert Wisselink al snel de gedachte om zich zelfstandig als smid te vestigen. Zijn blik viel op de ontginning van heidegrond in het nabijgelegen Halle-Heide, waar hij in 1936 zijn eigen smederij opende onder de toepasselijke naam ‘De Heide Smid’. Inmiddels telt het bedrijf drie vestigingen en heeft het een uitstekende reputatie opgebouwd waar het de levering van kachels, haarden en tuinmachines (Halle) betreft.

Door Rob Weeber

De kracht van het bedrijf is het hechte team. Met vijftig medewerkers en twee directieleden, directeur-eigenaar Bert Wisselink en directeur Eddy Rensing, vormt De Heide Smid een platte organisatie waar waargemaakt wordt wat men belooft. “We zijn van aanpakken. Niet kletsen, maar doen. Daarmee zijn we groot geworden en hebben we een goede reputatie opgebouwd”, weet Bert Wisselink.

Moderne houtkachels
Het lijkt uitgesloten dat iemand die op zoek is naar een haard of kachel bij de Heide Smid niet vindt waarnaar hij op zoek is. Het assortiment is zeer breed en diep en bovendien uit voorraad leverbaar. Nieuwe ontwikkelingen gaan ook de wereld van kachels en haarden niet voorbij. “De elektronische regeling is een mooi voorbeeld van de doorontwikkeling van de houtkachel“, legt Eddy Rensing uit.

“Niet iedereen heeft een rookkanaal en dan is de elektrische haard of bio-ethanol haard een uitkomst. De nieuwste elektrische haarden hebben een zeer realistisch en levensecht vuurbeeld. De haard kan bovendien via een app bediend worden en naar wens ook als bijverwarming dienen.” De bio-ethanolhaard vereist geen rookkanaal en bieden toch een levensecht vuur. Mits goed geventileerd, is iedere ruimte geschikt voor een bio-ethanolhaard.

Geen gasaansluiting 
Voor nieuwbouw en gedeeltelijk bestaande bouw geldt dat er geen gasaansluiting meer is. Wie toch sfeer- en/of bijverwarming zoekt, kan bij De Heide Smid terecht voor diverse type haarden. Bijvoorbeeld de gashaard die wordt gevoed door propaan met een propaangasopslag. Een ander type haard om sfeer en warmte mee te creëren is de pelletkachel. Deze vereist wel een rookkanaal, maar biedt echt vuur en een fijne warmte.

Wildenborg
Aansprekende showrooms, kwaliteit, kennis van zaken, snelle levertijden en een eigen servicedienst zijn voor Wisselink en Rensing belangrijke voorwaarden om de klant geheel te kunnen ontzorgen. Niet voor niets namen ze in 2022 het Rietmolense bedrijf Wildenborg over. Net als Opa Wisselink begon Hendrik Wildenborg een smederij. Kleinzoon Eddy ging in 1986 over tot de verkoop en installatie van kachels en legde zo het fundament voor het huidige bedrijf. Beide bedrijven hebben dezelfde genen en visie op de wereld van kachels en haarden.

De Heide Smid en Wildenborg houden Open Dagen op zaterdag 7 en zondag 8 oktober, op de locaties in Halle, Duiven en Rietmolen (Wildenborg). Voor meer informatie over het bedrijf De Heide Smid kan men terecht op de websites van De Heidesmid en Wildenborg.

www.heidesmid.nl

www.wildenborghaarden.nl