Culturele Atlas Zelhem

 

Artikel door: H.M. Somsen

Stichting Oud Zelhem.
Inlichtingen en aanmeldingen werken CAZ: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


Het verwondert ons niet, dat er in Zelhem schilders wonen.

Zo begint een oud VVV gidsje van Zelhem en omstreken uit het jaar 1920. De volgende zinnen zijn uit dit antiquarische boekje geciteerd:

Men kan er zoo veel bekoorlijke plekjes vinden, de natuur vertoont er zich op verscheiden plaatsen in haar eenvoudige oorspronkelijke schoonheid en ook bij den mensch treffen we nog vaak die ongekunstelde eenvoud, die natuurlijke openhartigheid en onschuld aan, waarnaar we in de stad soms lang tevergeefs zullen zoeken. B. Derksen en H.E. Knaake hebben er hun ateliers. De eerste penseelde menig doek, dat in de Nieuwe Wereld is terecht gekomen en daar stellig de mannen van den dollar met weemoed vervult, als ze turen op de vriendelijke tafereeltjes van ’t stille dorp, tafereeltjes, die hun geest zullen terugvoeren naar de landelijke streek in Europa, waar ze mogelijk hun jeugd verleefden en ’t óók nog zoo gezellig en liefelijk was.

knaake 9                 Gezicht op Zelhem, Herman Eduard Knaake. Foto: Archief Oud Zelhem.

Een kunsthandelaar in een onzer grootste steden kon niet geloven, dat Derksen de werkelijkheid had afgebeeld. Toen is hij op een keer naar Zelhem gekomen en heeft er eenige dagen doorgebracht om zich te overtuigen. Meer dan voldaan kon hij terugkeeren. Dr. W.L. Bouwmeester uit Doetinchem schilderde ook een menigte van zijn mooie stukken in de Zelhemse omgeving. Die schilders zoeken het schoone en verhevene van de eenzaamheid. Uren, neen dagen lang, vertoeven ze op stille plekjes, ver van de menschen en komen in intiemen omgang met de natuur, of ze verkeeren integendeel geruimen tijd met dezelfde menschen en komen in intiemen omgang met het landvolk. En ze worden bekoord door de harmonie van natuur- en menschenleven, en ze vinden de echte poëzie, die wel overal schuilt, maar niet overal even gemakkelijk te vinden is. Niet alleen met het penseel werd in Zelhem geschilderd.
Er woonden ook schilders met de pen. J.A. Klokman en J.C. Bouwmeester hebben er gedicht en verteld, in dialect en in ’t Hollandsch, van het aardige dorpsleven. Neen, het kan geen toeval zijn, dat Zelhem zijn eigen kunstenaars kreeg.

CAZ 45b Gerda Wisselink CollageCollage van diverse Zelhemse monumentale gebouwen en beelden geschilderd door Gerda Wisselink.

Tot zo ver dit citaat als inleiding op de bijpassende catalogus, die bij de Culturele Atlas Zelhem hoort. Voor de vorming van deze atlas stelde de Zelhemse gemeenteraad jaarlijks een bedrag beschikbaar. Een werkgroep bestaande uit de heren Johan de Boer, Marinus Masselink, Loet Tielrooy, Wim Kok en Freddie Wolsink heeft de afgelopen periode verschillende werken verworven, gerestaureerd en gedocumenteerd, die volgens hen een goed beeld geven binnen het thema: “Zelhem in de kunst en kunst uit Zelhem”. Met de start van de nieuwe gemeente Bronckhorst per 1 januari 2005 is een einde gekomen aan de activiteiten van Freddie Wolsink namens de gemeente Zelhem.

In de loop van de volgende jaren is Harry Somsen er bij gekomen en hebben Wim Kok, Loet Tielrooy en Marinus Masselink gezien hun gezondheid en leeftijd de werkgroep ca. 2015 moeten verlaten.
De werkgroep Culturele Atlas Zelhem is sinds 5 november 2007 ondergebracht bij de Stichting Zelhems Erfgoed en bestaat in 2017 uit de heren Johan de Boer, Harry Somsen en Bert Elschot. In 2016 heeft de Culturele Atlas Zelhem een schilders wedstrijd uitgeschreven om de Zelhemse molens rond het jaar 1920 te schilderen en heeft van de inzendingen een expositie gemaakt. Van elk van de zeven molens uit die periode, is een schilderij aangeschaft. De schilderijen en foto’s uit de Culturele Atlas worden hopelijk gewaardeerd en veelvuldig tot permanent tentoongesteld in diverse Zelhemse openbare gebouwen en het gemeentehuis in Hengelo.

Bij het 15 jarig bestaan van de Culturele Atlas Zelhem in 2017 is een catalogus verschenen, met daarin een beschrijving en een werk van de kunstenaar. De catalogus is te koop voor € 10,00 bij Frits van Amerongen. Inlichtingen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

H
et bestuur van de Culturele Atlas Zelhem bestaat sinds 2020 uit de heren, Johan de Boer, Frits van Amerongen en Ben Radstake.  Webmaster: Harry Somsen. 

Onderstaand kunstenaars die werk aan de Culturele Atlas Zelhem leverden met een beschrijving over de kunstenaar. Bij een aantal kunstenaars hebben we ook werk, welke niet in het bezit is van de Culturele Atlas Zelhem geplaatst.
Klik op de naam van de kunstenaar voor meer informatie.

 

Abbink, Henk
Abbink, Jan
Amerongen van, Frits
Bargeman-Kerkkamp, Thea
Bastmeyer, Dick
Becking, Herman
Berg, van de Ben 
Evert Bellert
Bilderbeek, Ali
Bouwmeester,Willem Laurens
Bruring, Henk
Buitinga, Frans
Derksen, Gijsbertus
Diest van, Cees
Disbergen, Henk
Duffelen van, Suzanne
Ebbers-Reimes, Jo
Gemmink, Theo
Gerritsma, Piet Hein
Hagens-Tijken, Annie
Hazelhoff, Fred
Hilferink, Henk
Hoitink, Harm
Hüsken, Gerda
Jansen, Frits
Jansen,Piet


 

Knaake, Herman Eduard
Kok, Wim

Koster, Wim

Krudde, Ben

Lenselink-van Luijk, Anneke

Linde te-Holtman, Lyda
Mateman, Ymke
Masselink, Marinus
Mulderij, Hanny
Nederpelt, Karel
Noort van, Jan
Norden van, E.J.
Olthof-Klein Bleumink, Gerrie
Ooijman, Henk
Ootmarssen van, B.
Pera, Anne
Peters-Schreibeld, Erna
Rijn van Jacqueline
Schoemaker, Henk
Schoemaker, Wijnand
Soest van – Roenhorst, B.
Storm, Frans
Veen, Corinne
Verholt, Hans
Wisselink, Gerda
Zuilekom van, Henk