Bron:  
Artikel door:  H. Jonas

Filmpjes die op YouTube staan:
Uitkijkpunt Langenberg

De Langenberg begon in de jaren zestig als vuilstort voor Zelhem. Omdat er in de Achterhoek grote behoefte was aan stortcapaciteit klopten gemeenten bij Zelhem aan. Hierdoor groeide de afvalberg in de jaren tachtig tot een hoogte van 8 meter. Inmiddels was 14 hectare nodig om het afval van de hele Achterhoek kwijt te kunnen. 

Met de groei van de afvalberg nam de kritiek toe. Desondanks bleef het niet bij de 14 hectare. Begin jaren negentig moest Regio Achterhoek op zoek naar een nieuwe vuilstort. 

Tot die gevonden werd besloten om de belt uit te breiden met een tweede stort. 

Meer dan tien jaar geleden stortte een vuilniswagen z’n laatste vracht. 

Nu is de Langenberg de hoogste top in de wijde omgeving. In de verte zijn de pieken van Montferland te zien, maar verder is de omgeving plat. De bult is op het hoogste punt 43 meter hoog, zegt Emaus. Het is nu nog een kale top. We zijn ons nog aan het oriënteren over de begroeiing van de Langenberg. Dat kunnen geen planten zijn met al te diepe wortels, want die kunnen schadelijk zijn voor de folie onder de afdeklaag van anderhalve meter.

Over de bult lopen wandelpaden. Turqoise bordjes met de afbeelding van een nordicwalking-wandelaar geven de eerste officiële nordicwalkingroute van Nederland aan. Ik heb het zelf geprobeerd. Het valt nog niet mee om hier over de bult te komen. Dat vereist een speciale techniek, zegt Joke Emaus. 

Voor kinderen is een route uitgezet vernoemd naar het Zelhemse heksje Smoks Hanne. Waar vroeger vuilniswagens hun vracht neergooiden staan nu de ezels van Ezelstal De Edelingen.

Als het aan de Regio Achterhoek ligt zullen de wandelaars van het Pieterpad straks over de Langenberg wandelen. Daar komt nog wel het één en ander bij kijken. Zo moeten kaarten aangepast worden en de bewegwijzering.

De ZAMC kan z’n geluk niet op. Het noordelijk deel van de Langenberg is het oefen- en wedstrijdterrein van de trialmotoren. Op de bult liggen her en der verspreid verschillende trialobstakels als heilige Germaanse stenengroepen. Daarmee is het een van de weinige motorclubs in Nederland met zulke grote trainingsmogelijkheden.

 

Langenberg

Foto: uit collectie Klein Hesselink

 

Afdekken van De Langenberg
In een periode van 3 jaar is hier 24 hectare stortplaats voorzien van een afdekking, o.a. bestaande uit trisoplast en folie. Alvorens deze afdekking werd aangebracht, is er een stortgasonttrekkingssysteem gerealiseerd. Totale hoeveelheid grondverzet: ca. 650.000 m3.

Langenberg

 

Langenberg

Foto: uit collectie Klein Hesselink

 

Langenberg

De jeu de Klompbaan, met een schitterend uitzicht over de omgeving

Foto van internetsite Zelhem.org