Ludger Fiets en wandelroutes.   www.oudzelhem.eu 
Artikel van:  H.M. Somsen
Foto's:  Archief oudzelhem.

 

18LudgerPadOSMLudger route van Zutphen via Hengelo-Zelhem-Halle- Aalten naar Burlo in Duitsland.

P1010209 ludger 29 03 2009
Ludgermonument in Den Elter. Foto H.M. Somsen

18LudgerAutotochtOSM
Auto route van het Ludgermonument in Den Elter  naar Museum Smedekinck in Zelhem

36 Ludger Widapa monument

 Widapa monument in Hengelo. Ontwerp: J. de Gelder. Foto H.M. Somsen.

 

18LudgerFietstochtOSMLudger fietsroute van museum Smedekinck naar het Widapa monument in Hengelo.

 Ludger 34 Museum Smedekinck . Foto R. Wassink

 

Ludgerfietstocht ca. 22 km, over verharde wegen.
                                                                 
 Uitgave; Stichting Oud Zelhem.
Vertrek vanaf museum Smedekinck Pluimersdijk 5 in Zelhem.


-Met de rug naar het museum staand, eerste weg links (fietspad) op, het fietspad gaat over op de (Blekweg), en bij de T- splitsing, rechtsaf ( Stikkenweg) op. (LET OP)!

-Bij de rotonde tweede weg rechts, en de (Stikkenweg) volgen tot einde (fietspad/ventweg) dan rechtsaf (Doetinchemseweg) op, daarna voorbij (benzine station BP), links oversteken de (Zevenweg) op en aan het einde van de (Zevenweg), kruising met de (Hummeloseweg) oversteken, (LET OP)!

-Daarna de eerste weg linksaf, (Kampweg) op, dan de tweede verharde weg links af, (onder het tunneltje door), hierna derde verharde weg linksaf, (Korenweg) op, daarna eerste weg links, (Velswijkweg) op, en na 100 mtr. de eerste weg rechts, (Wisselinkweg) op, deze gaat links over op de (Korenweg)!

-Aan het einde v/d (Korenweg), eerste weg links de (Schooltinkweg) op, dan de eerste weg rechts de (Korenschoof) op, deze gaat over op de (Remmelinkdijk)!

-Aan het einde van de (Remmelinkdijk), De (Kruisbergseweg) oversteken, zeer gevaarlijk (LET OP), hierna de (Remmelinkdijk) verder aanhouden en aan het einde T-splitsing rechtsaf slaan de (Hengelosestraat) op!

-Hierna de vierde verharde weg linksaf slaan, (Steenderenseweg) op en vervolgens de eerste weg rechts, de (Berendschotstraat) inslaan!

-Daarna rechtsaf bij T-splitsing), de (Banninkstraat) in en (let op), vòòr het autobedrijf (Wassink) linksaf slaan, waarna u na ongeveer 100 mtr. het WIDAPA – MONUMENT zult aantreffen! Hierna weer terug naar de (Banninkstraat) en ga dan weer rechtsaf!

-Bij het volgen van de (Banninkstraat), de tweede weg linksaf slaan, (Elderinkweg) op en dan de eerste weg rechtsaf bij de kruising, de (Berendschotstraat) in !

-Hierna de kruising over, (LET OP), en men komt op de (Zaarbelinkdijk),  bij de tweede kruising weer oversteken  en volg verder de (Zaarbelinkdijk), (bij de derde kruising) oversteken  en men komt in (Uilenesterstraat).  Ga de eerste weg linksaf de (Wolsinkweg) in, waar we hierna bij de volgende T – splitsing rechtsaf slaan, (Hengelosestraat) in! (LET OP)!

-Bij het volgen van de (Hengelosestraat), nadert men een zeer gevaarlijke kruising, (LET OP) de (Kruisbergseweg), deze oversteken en komen we in de (Schooltinkweg)!

-Bij het volgen van de (Schooltinkweg), slaan we de eerste weg rechts de (Banninkstraat) in, waarna we aan het einde hiervan linksaf slaan en komen dan op de (Velswijkweg) uit. Deze volgen waarna we de eerste weg rechts nemen, (Wisselinkweg) en fietsen helemaal door tot aan de volgende gevaarlijke kruising, (LET OP), recht oversteken en direct linksaf slaan het fietspad op. Dit fietspad volgen en via de ( Smidsstraat) tot in het centrum van Zelhem!

-We slaan bij de (Chinees) linksaf, komen op de markt, fietsen langs onze mooie Lambertikerk. Deze kunt u bezichtigen (openingtijden op het mededelingen bord) en slaan vervolgens bij de volgende kruising rechtsaf Burgemeester Rijpstrastraat in, deze gaat over in de Halseweg, 2e weg rechtsaf de Brinkweg en bij het bord links naar museum Smedekinck
Pluimersdijk 5 Museum Smedekinck en het Ludgerkerkje.

Het Ludgerkerkje is gelijktijdig met de museum openinguren
van binnen te bezichtigen. Bij de ingang van het kerkje, staat
een informatiebord.


2013/2018: H.M.S.


Etappes

Etappes van het LudgerPad

Het Ludger wandelpad is verdeeld in 12 etappes voor de hoofdroute en 6 extra etappes. Hieronder staat de indeling. De etappes zijn vaak kort. De meeste wandelaars zullen daarom 2 of drie etappes combineren. Bijna alle routes beginnen en eindigen in de buurt van een bushalte of station. Dat kan wel een belbus zijn, zoals bij de Grote Steen of in Halle, Mariënvelde en Zieuwent.

In de eerste maanden van 2023 wordt het Ludgerpad bewegwijzerd. Er is dan geen routebeschrijving nodig. Daarom zullen in de loop van dit jaar de beschrijvingen van de etappes korter worden. De etappes 4, 5, 6, 11, 12, 13, 16, 17, 18 zijn al aangepast aan de route van 2023.

De etappes zijn ook als gpx bestand voor gebruik op de mobiele telefoon. Voor het downloaden van alle gpx bestanden druk op Ludgerpad.zip. Omdat de bewegwijzerde routes vaak afwijken van de oude, zijn momenteel alleen bovengenoemde etappes als gpx-bestand beschikbaar.

nya casino 2024

 

 Etappe Ludgerpad 1

 

De wandelroute over het Ludgerpad. Paars is de hoofdroute, geel de nevenroutes.

Hieronder staan de wandeletappes opgesomd. Door op de naam van een route te klikken, komt u op een pagina met de beschrijving van de route. Tevens ziet u dan een kaartje van die route.

In de routebeschrijvingen en op de kaartjes is een aantal afkortingen gebruikt met de volgende betekenis: B = bushalte, C = café restaurant of snackbar, H = hotel of B&B, K = kampeerplaats, L = Ludgerplek, LA = linksaf, M = museum, P = parkeerplaats, RA = rechtsaf, RD = rechtdoor, Z = zitplaats.

1. Zutphen – Den Elter (6,7 km)
2. Den Elter – Wichmond (4,0 km)
3. Wichmond – Hengelo Gld (8,8 km)
4. Hengelo Gld – Zelhem (7,8 km)
5. Zelhem – Slangenburg (6,3 km)
6. Slangenburg – Halle (8,5 km)
7. Halle – Mariënvelde (5,7 km)
8. Mariënvelde – Zieuwent (4,2 km)
9. Zieuwent – Lichtenvoorde (6,1 km)
10. Lichtenvoorde – Aalten (11,6 km)
11. Aalten – Grote Steen (10,0 km)
12. Grote Steen – Burlo (8,7 km)
13. Grote Steen – Winterswijk (9,3 km)
14. Slangenburg – Doetinchem (8,4 km)
15. Willibrordsabdij – Doetinchem (7,4 km)
16.Halle  -Zelhem (7,2 km)
17. Halle – De Radstake (6,5 km)
18. De Radstake – Aalten (9,2 km)
19. Fietsetappes 1, 2 en 3: Zutphen – Winterswijk (34+32+33 km)

De drie fietsetappes volgen grotendeels het wandelpad, maar dan van station naar station. Omdat u in Burlo niet op de trein kunt stappen eindigt de laatste etappe in Winterswijk waar dat wel kan. De fietsers kunnen ook gebruik maken van gpx bestanden. Voor het downloaden van alle gpx bestanden voor de fietsers druk op  op LFpad.zip.

Etappe Ludgerpad met Lievelde

Rode etappes op het kaartje zijn voor fietsers, vaak ook voor wandelaars. De paarse etappes zijn alleen voor de wandelaars.
Bron Ludgerkring.


Heropening Ludger pad. Heropening van het Ludgerpad.

 Op zaterdag 25 maart 2023 vragen we aan de heer Peter van ’t Hoog, gedeputeerde van de provincie Gelderland, om het Ludgerpad te openen. Dat zal gebeuren in een enigszins feestelijke gebeurtenis bij Museum Smedekinck in Zelhem.

Het Ludgerpad is eigenlijk al 14 jaar oud. De route was te vinden in een boekje dat onder meer te koop was bij de Ludgerkring. Het pad voert langs diverse plaatsen in de Achterhoek die aan Ludger herinneren. Er komt nu een nieuw boekje. Dat boekje wordt uitgebracht door Achterhoek Toerisme. Het zal vanaf april te koop zijn bij diverse VVV’s in de Achterhoek. Houd deze website in de gaten!

Dat is het niet alleen. In opdracht van Achterhoek Toerisme wordt nu ook volop gewerkt aan de markering van de route. Binnenkort is de route dan ook te bewandelen door de paarse en gele bordjes te volgen. Op een vijftal panelen is dan naast de route ook iets te lezen over Ludger. Die panelen komen onder meer in Vierakker, Zelhem en Aalten. Maar veel meer informatie is te vinden in het wandelboekje dat binnenkort voor € 5,95 te koop is.