Bron:  
Artikel door:  Eef Oosterink

 

Hessenweg

Deze ansichtkaart is verstuurd in 1932

Foto: uit collectie Willem Hartemink

 

Midden door de Meene loopt een zeer oude handelsweg met de naam Aaltenseweg. Deze oude handelsverbinding liep van het Munsterland via de Meene met een vertakking naar Hengelo, Zutphen en de achterliggende steden en een andere tak via Halle, Zelhem, Hummelo naar Doesburg.

In de richting van Varsseveld - Aalten gaat deze weg eerst over in de Landstraat en bij Aalten heet de weg de Romienendiek. Mogelijk is bij De Landeweer een soort splitsing geweest van beide routes. Op de onderstaande foto de kruising Aaltenseweg met de Bielemansdijk bij de boerderij van Wolsink van het Quatre Bras (vier armen). Vroeger was deze boerderij een herberg. Vele boeren, die in vroegere jaren naar "de heide" gingen voor hun stalstrooisel, lieten bij Quatre Bras hun paarden drinken en namen dan zelf ook een borrel. Een gelagkamer kende de herberg niet. Het tappen gebeurde in de keuken. Toen tussen 1910 en 1920 een drankvergunning vereist werd is de herberg opgeheven. 
In 1919 kwam Wolsink naar dit huis, omdat hij trouwde met de dochter van de toenmalige bewoners Bieleman (naar hen is ook de Bielemansdijk genoemd). De behuizing dateert vermoedelijk uit 1700, is gelegen bij een kruispunt van wegen en het is mogelijk dat de naam eraan gegeven is in 1672, toen Munstersen en Fransen de Achterhoek binnen vielen.

 

Hessenweg

Deze ansichtkaart is verstuurd in 1955

Foto: uit collectie Willem Hartemink

 

Hessenweg

Marskramers in een optocht

Foto van mevr. Poest Clement