Beelden in Zelhem

 
Artikel door: H. Jonas

 

Beelden

In het plantsoentje aan de Bergstraat en de Hummeloseweg
"Liggend naakt" gemaakt uit brons door Rini Dado uit Doesburg, onthult op 6 november 1992.

Foto H. Jonas in mei 2004

 

hummeloseweg beelden

"Mens onderweg" aan de Hummeloseweg. Nu niet meer aanwezig.

Foto H. Jonas in mei 2004

Een mensfiguur van brons, gemaakt door Ad van den Brink, geplaatst in juli 1994 n.a.v. het beëindigen van het HEK. Aan de oude HEK weg zijn nog 6 andere beelden geplaatst.

 

Beelden

In het plantsoen aan de Plantsoenstraat en de Ruurloseweg.

Onthuld op 5 mei 1950, dit beeld is gemaakt door Bé Thoden van Velsen en stelt een mannelijk figuur voor, die met ontboeide armen oprijst uit de golven. Bé Thoden van Velsen, heeft hiermee willen uitbeelden: verbreken van boeien en het streven naar omhoog.

Foto H. Jonas in mei 2004

 

Beelden

"Knikkerend jongetje" aan de Magnoliaweg

Foto H. Jonas in mei 2004

 

Een beeld, uit een reeks van zeven beelden van Achterhoekse kinderspelen, uit dolomiet is gemaakt door Wijnand Schoemaker.

 

Beelden

"Paalklimmen", door Wijnand Schoemaker, gemaakt in 1994
In het plantsoentje aan de Plantsoenstraat en de Ruurloseweg

Foto H. Jonas in mei 2004

 

Beelden

"Petje Bal" in het plantsoentje aan de Stationsplein

Foto H. Jonas in mei 2004

 

Het beeld is - evenals andere beelden in deze reeks - gehakt uit dolomiet door Wijnand Schoemaker, geplaatst op 26 mei 1997.

 

Beelden

In het plantsoentje aan de Vincent van Goghstraat bij de Halseweg.

Dit beeld stond eerst op het grasveld bij De Zonnekamp, onthult op 19 juni 1985. Het is gemaakt door de Zelhemmer Rob Langedoen. In het beeld is gezocht naar een samenspel van ruimte, beweging en vorm. Die vorm en beweging ervaar je niet vanaf één punt, maar door er omheen te gaan. Het beeld is niet alleen belangrijk, maar ook de ruimte er om heen speelt mee. Het staal van het kunstwerk vormt een tegenstelling met de natuur. In het najaar van 1987 is het verplaatst naar zijn huidige plaats.

Foto H. Jonas in mei 2004

 

Beelden

Op de oude plaats bij de 1ste Zonnekamp

 

Beelden

 'Nieuw Leven' in het plantsoen van de Bibliotheek. Nu binnen in de Bibliotheek

Foto van Klein Hesselink 

 

Vincent Dame verwerkt de symboliek het thema van leven en dood. In zijn werk leest men een gedrevenheid naar het oplossen van de raadsels ontrent dit leven en dood. Uit elk sterven komt nieuw leven voort.
In dit beeld speelt ook de vruchtbaarheidsymboliek een duidelijke rol.

 

Beelden

Aan de Dr. Grashuisstraat

Foto H. Jonas in mei 2004

 

Beelden

"Smoks Hanne" in de Stationsstraat, nu niet meer daar aanwezig

Foto H. Jonas in mei 2004

 

Het standbeeld van Smoks Hanne staat sedert 1991 in de Stationsstraat en is door de Zelhemse beeldhouwer Wijnand Schoemaker gemaakt. Onder het beeld bevindt zich een trein die 19 kolenwagens voorttrek. De hele combinatie stelt een fontein voor. De kolenwagen wordt geladen met water, als deze vol is kiept hij deze lading automatisch in de iets lager gelegen, volgende kolenwagen. Deze trein is ontworpen en gemaakt door G. Burghardt.
Dit monument is bij de verbouwing van het pand Stationsstraat 7 in 2004 beschadigd en is niet meer in zijn geheel gerestaureerd. Het beeld Smoks Hanne staat in museum Smedekinck.