www.oudzelhem.eu

Bron:  Wim Eenink
Artikel door: Wim Eenink

 

ZELHEM (Hulptelefoonkantoor in 1915)
Diensturen: Werkdagen: van 8.-- vm. tot 1.-- nm., van 2.-- nm. tot 3.30 nm, van 6.-- nm. tot 7,30 nm. Zon-, en Feestdagen: van 8,-- vm. tot 9.-- vm.
Eene openbare spreekcel is gevestigd in het Hulptelegraafkantoor.

8 Boerenleenbank, De Coöp
1 Coöp. Stoomzuivelfabr. "Erica"
6 Coöp. Stoomzuivelfabr. "Erica", Woning v.d. Directeur
5 Gemeentehuis 
4 Looman, G., Veekoopman 
7 Oldenboom, D.J., Stoomhoutzagerij en korenmolen, graan en houthandel 
.. Rijkstelegraafkantoor (°)
3 Smeenk, J., Kleermaker 
.. Telegraafkantoor (°)
2 Zadelhoff Azn., G., Stationstr.

 telefoonboek 1915

Een pagina uit het landelijke telefoonboek van 1915. 

Foto: uit collectie Eef Oosterink

 

In Nederland lieten de telefonisten van de Nederlandse Bell Telephoon Maatschappij voor het eerst van zich horen in Amsterdam op 1 juni 1881. Daar werd het eerste telefoonnet in gebruik genomen met 49 aansluitingen.
De telefoon verbindingen werden in die tijd tot stand gebracht door tussenkomst van een telefoniste. Op het toestel zat een slinger waarmee een oproepsignaal opgewekt kon worden. Dit werd al snel vervangen door een elektrisch signaal, waarmee men een telefoniste aan de lijn kreeg, die dan handmatig de verbinding tot stand bracht. Wilde men naar een andere plaats telefoneren dan waren daar 2 telefonistes voor nodig om 1 verbinding te maken.
In 1911 werd de eerste halfautomatische centrale in werking gesteld en in 1922 werd de volautomatische centrale al in gebruik genomen.

 deel telefoonboek

Deelvergroting van het telefoonboek uit 1915

Foto: uit collectie Eef Oosterink

 

In 1938 had Zelhem 81 telefoonaansluitingen en was doorlopend bereikbaar. Dit kwam omdat Zelhem onder het telefoondistrict Arnhem viel dat op een automatische centrale was aangesloten. Dit was voor de abonnees van de omliggende dorpen als Hengelo (G) en Ruurlo nog niet het geval. Die abonnees waren alleen bereikbaar als het telefoonkantoor geopend was. Zelhem had in het begin kengetal 432, later werd dit 08342 en tegenwoordig is het kengetal 0314.

 telefoonboek 1938

Zelhem in het telefoonboek van 1938

Foto: Wim Eenink