Bron:  
Artikel door:  H. Jonas

 

Milano

Afbeelding uit collectie Freddie Wolsink

 

In 2006 is het 25 jaar geleden dat Roozegaarde’s eigen piratenzender Radio Milano definitief uit de lucht ging. De zender geldt nog steeds als een legende in piratenland. Van ’77 tot ’81 zonden Roozegaarde en zijn mannen uit, maar in die relatief korte periode, wisten ze een grote stempel op de piratenwereld te drukken. Niet alleen door het enorme bereik van de zender, die tot in vele omliggende landen te horen was, maar ook vanwege de professionaliteit die Radio Milano uitstraalde. Als één van de eerste piratenzenders maakten de heren gebruik van jingle’s met de stemmen van bekende artiesten en deze waren ook regelmatig te gast in de studio. 

Radio Milano kreeg drie keer bezoek van de politie en de Radio Controle Dienst, maar de zender werd nooit gevonden. De laatste keer kwamen naar schatting 3.000 mensen protesteren en moesten er ME-ers worden ingezet om de meute in bedwang te houden. Kort daarna besloot Roozegaarde te stoppen. Niet vanwege de invallen, maar vanwege het feit dat ik een vrouw, familie en twee kinderen had. Dan moet je op een gegeven moment je verantwoordelijkheid nemen. De zender en de enorme luisterschare waren ons boven ons hoofd gegroeid

Een grote zender maken, is geen kunst, er eentje zo verbergen dat ie zelfs met professionele apparatuur niet te vinden is, wél. Achteraf is het misschien helemaal niet zo slecht geweest dat we destijds uit de lucht zijn gegaan. Nu zijn we een legende! Maar Roozegaarde heeft de piratenmuziek nooit helemaal los kunnen laten. Roozegaarde merkt dat het Nederlandstalige lied ook in zijn regio een steeds grotere populariteit krijgt. Er zijn hier in de regio nog steeds relatief veel piraten actief, alhoewel ik wel vermoed dat het er in de noordelijke provincies meer zijn. De politie is hier wat actiever dan daar. Ik wil echt niet mensen oproepen om meteen ook een piratenzender te beginnen, maar volgens mij is de markt momenteel erg groot. Er wordt nog steeds ontzettend veel geluisterd naar regiomuziek. Zelf luister ik ook nog wel eens naar een zender als ik in de auto zit. Dan pak ik altijd de sterkste zender, ha ha!

 

Milano

Afbeelding uit collectie Freddie Wolsink