Bron: www.salehem.nl 
Artikel door:

 H. Jonas
aangepast door H.M. Somsen.


De museumboerderij in boerderij  Reuterink

Locatie in 2005: Pluimersdijk 5


  

Oudheidkundige Salehem

Boerderij Reuterink, Pluimersdijk 5, Zelhem

Foto: Journaal Zelhem/Halle 21 december 2004

 

Tijdens de raadsvergadering van 25 november 2004 heeft de Zelhemse gemeenteraad besloten, op verzoek van de Oudheidkundige Vereniging Salehem,  om de voormalige boerderij Reuterink en de omliggende grond voor het symbolische bedrag van 1 euro in erfpacht te geven aan de nieuw op te richten Stichting Zelhems Erfgoed, tot behoud van boerderij Reuterink,  t.b.v de Oudheidkundige Vereniging Salehem om daar hun erfgoedmuseum Smedekinck in te vestigen.

Daarnaast zal de Stichting Zelhems Erfgoed als bruidsschat een bedrag van 55.000 euro meekrijgen, een bedrag van 5 euro per inwoner. De Zelhemse gemeenteraad is van mening dat op deze manier een afscheidscadeau met een zekere eeuwigheidswaarde aan de bevolking wordt gegeven.
Daarnaast worden alle roerende zaken van de gemeente Zelhem die van waarde zijn voor de cultuurhistorie van de gemeente, in bruikleen, te geven aan de Stichting Zelhems Erfgoed (bijv. gemeentewapen, schilderijen e.d.). De stichting Zelhems Erfgoed krijgt als taak het beheren van boerderij Reuterink als gebouw. De stichting moet ook zorgdragen voor het tonen van het erfgoed welke zij in bruikleen kregen van de voormalige gemeente Zelhem zoals vlag, gemeentewapen en goederen uit het voormalige gemeentehuis in Zelhem. De Oudheidkundige Vereniging Salehem stelt voor de Stichting Zelhems Erfgoed deze goederen tentoon in museum Smedekinck.

Na de nodige aanpassingen zullen de Oudheidkundige Vereniging Salehem en het boerderijmuseum 'Erve Tenk' omgedoopt tot erfgoedmuseum Smedekinck, naar de historische naam van deze boerderij, hier hun onderdak vinden. 

Op zaterdag 31 maart 2007 is het geheel gerestaureerde Museumboerderij Smedekinck geopend, meer informatie op hun website www.museumsmedekinck.nl

De Stichting Zelhems Erfgoed, tot behoud van boerderij Reuterink, is de huisbaas geworden van Erfgoedmuseum Smedekinck. Museum Smedekinck toont in dit museum de verzamelde goederen van de Oudheidkundige Vereniging Salehem.

 

Oudheidkundige Salehem

Foto: 6 april 2005 door Eef Oosterink

 

Oudheidkundige Salehem

Op 6 april 2005 is de overdracht van Reutering naar St Erfgoed Museum, 
links notaris Pera en rechts burgemeester van der Wende.

Foto: 6 april 2005 door Eef Oosterink

 

Oudheidkundige Salehem

Foto: 6 april 2005 door Eef Oosterink

 

broodlevering Zelhems erfgioed donateurs

Mei 2005, St. Zelhems Erfgoed is aanwezig bij de broodlevering op 
Hemelvaartsdag, bij de Muldersfluite, om donateurs te werven.

Foto: Herman Jonas