Politie honden vereniging De Trouwe Vriend. Opgericht: 1976
Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werken mee:  
H. Jonas  www.phvdetrouwevriend.nl
H.M. Somsen  

 trouwe vriend
 

 

De vereniging is in 1976 ontstaan als een wilde club. Door een aantal jonge jongens, die het leuk vonden om met een hond een klein beetje te oefenen. Waarbij het oefenen meer het laten bijten van hun hond was, dan de rest. De apél oefeningen.

In het begin was er een kleine gemeente schaftwagentje, die als kantine fungeerde. En werden er iedere woensdag avond met allerlei verlengsnoeren door de bomen T.L. bakken in de bomen gehangen, om toch de honden van alles te leren, behalve het echte africhten van Politiehonden.

Zo rond de maand september kwam daar verandering in, er werd door het toenmalige bestuur een echte leider aangesteld. Een persoon die de klappen van het africhten van politiehonden kende (Dhr Heijmen). En zowaar bestuurlijk als ook het trainen van honden en de structuur van de vereniging, boekte grote vooruitgang. Dit resulteerde dat onze vereniging in oktober 1976 aansluiting kreeg bij de afdeling Gelderland en vanaf deze tijd erkend is door de K.N.P.V. afdeling Gelderland.

Geleidelijk werd het ledenbestand uitgebreid tot zo'n 17 a 18 leden, die allemaal in plaatsje in de kantine wilde hebben, (ons kleine gemeente schaftwagentje). Dat werd dus telkens zo snel mogelijk na het oefenen direct de kantine in. Zelfs de helper moest zich hier tussen nog omkleden. Het kleine schaftwagentje was dus te klein geworden en zo werden er deuren van de Lundia gehaald om daar een aanbouw van te maken.

Nadat we in 1978 de eerste resultaten met een aantal honden behaalde, werd er naar een andere voorziening uitgekeken, voor een betere en grotere kantine die is er toen ook gekomen ( een Duitse onderhoudskeet). Tevens werden er gleuven gegraven voor het aan leggen van vaste kabels in de grond en vaste punten voor bouwlampen. Zodat er geen verlengkabels meer gelegd hoefde te worden.het ging allemaal perfect en schitterende tijd was dat.

In 1991 op eerste paasdag bereikte ons na 17 jaar 's morgens om 8 uur het noodlottige bericht dat onze kantine met de benodigde attributen, certificaten, pakken, foto's e.d.met de grond was afgebrand. En vanaf die dag begon er voor "de Trouwe vriend uit Zelhem" een strijd met de Gemeente en omwonenden. Omwonenden die niet in de buurt woonde maar zo'n 5 a 6 km verder op. Een strijd die zo'n zes jaar duurde, en waar de politiehonden verenging de uiteindelijke winnaar was. Dit mede dankzij het eigenwijs volhouden van het toenmalige bestuur, dat de gemeente Zelhem vele fouten had gemaakt, maar naar 2 jaar van de ene naar de andere instantie te zijn geweest tot aan de kroon in s' Gravenhagen toe staat er weer in clubgebouw waar we met z'n alle trots op kunnen zijn. In de winter was het onmogelijk om te trainen aan de Stadsedijk, in deze periode gingen we uit naar een andere vereniging in de buurt P.H.V. De Trouwe Makker in Doetinchem.Hiervoor onze dank.

In deze 40 jaar hebben we enorm veel ervaring opgedaan als het gaat om het africhten en opleiden van politiehonden, clubhelpers en geleiders.

Zo behaalden we tientallen certificaten,  mede door de ervaring van onze algemeen keurmeester Henk van Otterlo. Hierdoor hebben we een enorme dosis ervaring binnen de club, waar we allemaal ons voordeel uit kunnen halen. Ook demonstreren we onze sport graag op braderieën of evenementen. Dit is inmiddels zo'n succes dat dit is uit gegroeid tot het   K.N.P.V Demo Team Gelderland. Ook heeft de club zijn erkenning van de K.N.P.V De Trouwe Vriend  staat bekend om zijn sportieve manier van oefenen.  Ons moto is : Samen op een sportieve manier met de hondensport bezig zijn.

 
trouwe vriend3

Foto: internetsite P.H.V. De Trouwe vriend

trouwe vriend1

Foto: internetsite P.H.V. De Trouwe vriend

trouwe vriend2

Foto: internetsite P.H.V. De Trouwe vriend