Toerclub Zelhem Opgerricht: 1979
Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werken mee:  
H. Jonas  
H.M. Somsen  
Internetsite Toerclub Zelhem.  

 cropped header 2020
 
tourclub
 

De officiële oprichtingsdatum van Toerclub Zelhem luidt 14 november 1979. Na een jaar van voorbereiding, waarbij diverse mensen de mogelijkheden en interesse in het oprichten van een fietstoerclub in de gemeente Zelhem hebben onderzocht, werd op voornoemde datum de vereniging opgericht. In het jaar 2004 viert Toerclub Zelhem dan ook haar 25 jarig jubileum, in 2019 haar 40 jarig jubileum.

 Historie

In de wintermaanden van 1978-1979 staken een aantal mensen uit Zelhem en omgeving de hoofden bij elkaar om te bekijken of er in Zelhem mogelijkheden bestonden voor de oprichting van een toerclub. De Zelhemse zakenbeurs, welke net in die tijd werd gehouden, was een eerste gelegenheid om belangstellenden te informeren over de plannen van de initiatiefnemers.
Mede naar aanleiding van de reacties werd hierop een informatieavond georganiseerd, waar men nader werd ingelicht. Tijdens deze avond gaven zich al zo’n 40 mensen op als lid van de op te richten Toerclub Zelhem. Uit deze mensen werd een oprichtingswerkgroep gevormd om voor het eerste fietsseizoen activiteiten op poten te gaan zetten.
Aan het eind van het seizoen werd door de werkgroep de balans opgemaakt en kon worden geconstateerd dat een Toerclub in Zelhem en omgeving in een behoefte voorzag. Tijdens de eerste officiële ledenvergadering, op 14 november 1979, maakte dan ook de werkgroep plaats voor een gekozen bestuur, destijds bestaande uit 5 personen. Vanaf voornoemde datum heeft de club een officiële status en de aanvraag voor het lidmaatschap van (toen nog) de Nederlandse Rijwiel Toer Unie werd ingediend.
In de loop der jaren zijn de activiteiten van de Toerclub Zelhem steeds verder uitgebreid. Naast de organisatie van de eigen clubtochten werd al gauw de Achterhoekse Molentocht op stapel gezet, een fraaie toertocht door het Achterhoekse land. Later werd deze tocht omgedoopt in Rondje Achterhoek. Deze tocht staat nog ieder jaar in het Toerfiets Evenementen Programma vermeld. Ook werd er al snel met een aantal mensen deelgenomen aan tochten bij zusterverenigingen, zowel binnen als buiten Nederland. Ook tochten als Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik konden leden van Toerclub Zelhem als deelnemers begroeten. In de eigen omgeving werd al snel een avondfietsvierdaagse georganiseerd. In verband met een teruglopende belangstelling is deze in 2008 (voorlopig) voor het laatst georganiseerd.

toerclubToerclub Zelhem was één van de pioniers op het gebied van de organisatie van veldtoertochten. Als één van de eerste verenigingen onderzagen wij het belang van en de interesse in het georganiseerd fietsen in de bossen en langs de velden over onverharde wegen. In 1982 organiseerde Toerclub Zelhem haar eerste veldtoertocht. Inmiddels zijn deze tochten uitgegroeid tot grote evenementen, waarbij in één winterseizoen tijdens 2 verschillende tochten zo’n 1500 deelnemers begroet mogen worden.

In 2004 bestond Toerclub Zelhem 25 jaar, wat werd gevierd met extra activiteiten bij de jaarlijkse evenementen zoals de Avondfietsvierdaagse, Rondje Achterhoek en de veldtoertochten. Het jubileum werd bekroond met een fietsweek in Frankrijk, waarbij als absoluut hoogtepunt de beklimming van de Mont Ventoux op het programma stond. Het 30-jarig bestaan werd opgeluisterd met een jubileumtocht, waarbij er gefietst werd in de Duitse deelstaat Thüringen.

tcz2014 1 In 2014 werd het Weserbergerland bezocht en voor 2019 stondt de omgeving van Bad Bentheim op het programma.
tcz2
tcz7
tcz1

Foto's : internetsite toerclub Zelhem.