Badmintonclub Zelhem Adres: p/a Vincent van Goghstraat 61
Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werken mee:  
H. Jonas  
H.M. Somsen  

 


 

logo badmintonclub

Logo Batmintonclub Zelhem

Het eerste artikel op deze website is van 2004

In 2004 vieren we ons 30 jarig bestaan. Voor onze leden, die hun slagen en tactiek willen verbeteren hebben we een trainer in dienst. We hebben twee teams die competentie spelen. Traditioneel spelen we op maandagavond in Sporthal De Pol van 19.30 tot 22.30 uur.2019:  De badmintonverenigingen in Hengelo, Steenderen, Zelhem en Vorden slaan de handen ineen. Ze fuseren niet, maar vormen samen één nieuwe, overkoepelende club.

Bestuursleden badmintonclub Bronckhorst Foto Theo Kock

Van links naar rechts de vier voorzitters Peter van Dijk (Flash Vorden), Jan Klein (Badmintonclub Zelhem), Ine Galle (Badminton Club Steenderen) en Hans Zweverink (Hengelose Badminton Club). © theo kock persfotografie

Steeds minder leden: Bronckhorster badmintonners bundelen krachten.
Door Luuk Stam geplaatst op 28-11-2019

Leden van de vier badmintonverenigingen in de gemeente Bronckhorst gaan hun competitiewedstrijden vanaf volgend seizoen afwerken voor één en dezelfde club: Bronckhorst badmintont samen, afgekort als BBS. Deze nieuwe club is inmiddels opgericht en gaat ruim zestig leden tellen. De jeugd speelt al onder de nieuwe naam.

De Hengelose Badminton Club (HBC), Badminton Club Steenderen (BCS), Badmintonclub Zelhem en Flash Vorden blijven als recreatieve verenigingen bestaan, maar trekken al hun teams terug uit de competities van de Nederlandse badmintonbond. Leden die competitie willen spelen, worden behalve lid van hun eigen club ook lid van het overkoepelende BBS.

Recreatief

Ongeveer een derde deel van de badmintonners in Bronckhorst speelt alleen recreatief: trainingen en onderlinge toernooien. Dat blijft in elk dorp mogelijk. ,,Iedere vereniging houdt de eigen clubkas, eigen leden en eigen identiteit’’, zegt Hans Zweverink. Hij was al voorzitter van het Hengelose HBC en wordt nu ook voorzitter van BBS.

Is er één gebles­seerd, ziek of heeft hij of zij een feestje, dan zit je vaak al met een probleem

Hans Zweverink, Voorzitter BBS

De samenwerking tussen de vier clubs kwam tot stand rondom de Special Olympics in 2018, toen ze samen in Bronckhorst het badminton organiseerden. Sindsdien is er een maandelijkse tossavond, waarbij de badmintonners afwisselend in Hengelo, Steenderen, Zelhem en Vorden bij elkaar komen voor onderlinge wedstrijden.Hier kwamen steeds dezelfde problemen ter sprake. Bij alle clubs is het door teruglopende ledenaantallen alsmaar moeilijker om teams gevuld te krijgen. Een badmintonteam bestaat uit twee mannen en twee vrouwen. ,,Is er één geblesseerd, ziek of heeft hij of zij een feestje, dan zit je vaak al met een probleem”, schetst Zweverink de huidige situatie.

Geen fusie

De clubs vroegen bij de bond meerdere malen of het mogelijk was om spelers van elkaar te lenen. Dat bleek niet toegestaan. Op een fusie zitten veel leden niet te wachten. ,,Ze hebben toch een gevoel bij hun eigen club”, zegt Ine Galle van BC Steenderen, die blij is met de nieuwe overkoepelende vereniging. ,,Zo hoeft niemand iets op te geven.’’

In eerste instantie zullen de huidige teams in dezelfde samenstellingen binnen de nieuwe club ondergebracht worden. Later zal dat meer door elkaar gaan en zullen de sterkste spelers in de hoogste teams samenkomen. ,,Dat betekent ook dat het algehele niveau stijgt en dat je die spelers meer uitdaging kunt bieden’’, zegt voorzitter Zweverink.

Voor de bezoekende teams wordt het wel opletten geblazen, want een uitwedstrijd tegen BBS kan straks in Hengelo, maar ook in Steenderen, Zelhem of Vorden zijn. Het maakt de thuisclub juist flexibel. ,,In de wintermaanden is de sporthal bij ons vaak bezet vanwege het stratenvolleybal”, zegt Zweverink. ,,Straks kunnen we gemakkelijker uitwijken.’’

Berkelland werkt ook samen

- In Berkelland bestaat een soortgelijke samenwerking, met daarbij ook badmintonvereniging Grol uit Groenlo. De club werkt samen met BC Yapton (Eibergen), BC Babo (Borculo), BC Dynamo (Neede) en BC Ruurlo.

- Ook hier is een fusie een te grote stap. De vijf verenigingen brachten spelers bij elkaar waarmee ze zelf geen team konden vormen. Deze groep van zo’n vijftien spelers zijn verdeeld over twee teams van BV Grol.

- Die club had deze teams al ingeschreven voor de competitie, maar kon ze op eigen kracht niet vullen. ,,Daarom was dit de meest praktische oplossing”, zegt Marc Tiellemans van BC Yapton. ,,Wij zoeken nog naar hoe dit in de toekomst vorm te geven.”

- De ontwikkelingen in Bronckhorst noemt hij heel interessant. ,,Ik denk dat zo’n overkoepelende club voor veel verenigingen in kleine kernen potentie biedt.”