Duitse loopgraven

34aec8f6917e1a2467017ba61c0973f71e27a789 cr FotoSketcher 

Door Bennie Eenink

Toen de oorlog langer begon te duren dan verwacht begon men zich in Duitsland zorgen te maken over de neutraliteit van Nederland. Het zou kunnen dat Nederland zich alsnog bij de vijanden van Duitsland zou aansluiten. Een aanval op het Ruhrgebied zou dan van uit Nederland kunnen plaatsvinden. En juist het Ruhrgebied was voor de Duitse oorlogsvoering uitermate belangrijk vanwege de daar aanwezige wapenindustrie. In de periode 1916/1917 bouwden de Duitsers daarom twee verdedigingslinies als extra bescherming. 
Loopgraaf Elten 1 cr 2Een linie van ruim 12 km lengte, bestaande uit loopgravens en bunkers werd aangelegd langs de heuvels van het Reichswald bij Kleve en Kranenburg. Een soortgelijke verdedigingslinie met een lengte van circa 4 km werd gebouwd aan de voet van de Elterberg. Na de oorlog werd in het Verdrag van Versailles bepaald dat alle militaire objecten in het Duitse Rijnland moesten worden ontmanteld. Onder supervisie van Franse militairen zijn in 1921 de bunkers opgeblazen. 
 
Brokstukken van de bunkers liggen nog steeds in het bos, zie de foto onderaan deze pagina.
 
Door een grenscorrectie in de jaren zestig van de vorige eeuw is circa 500 m van de Eltense verdedigingslinie in Nederland komen te liggen. De afgelopen jaren is een deel van de loopgraaf op Nederlands grondgebied gerestaureerd.
 
De gerestaureerde loopgraaf is opgenomen in de Erfgoedroute Bergherbos 1. Die route kunt u bekijken door op onderstaande link te klikken.

De Erfgoedroute Bergherbos1 heeft een lengte van 9 km! Een prachtige route, maar wilt u rechtstreeks naar de loopgraven dan kunt u beter een andere route kiezen. U rijdt van Beek naar Elten. Als u de grens bent gepasseerd en nog voor het viaduct onder de autoweg ziet u links een tankstation. Achter het tankstation is een grote parkeerplaats waar u vrij kunt parkeren. Aan de achterkant van de parkeerplaats gaat u links het bos in en dat pad brengt u na ongeveer 100 m weer in Nederland en bij de gerestaureerde loopgraven. 

Resten bunkers