Beerlink breed
Boerderij Beerlink Meindertweg 5 in Halle Nijman.

Door Bennie Eenink.

Opa als soldaat 3Berend Eenink.

Mijn opa was een held. Al was ik nog maar klein, ik wist het zeker. Mijn opa, Berend Eenink had ooit een lintje gekregen van de Koningin. En dat krijg je alleen maar als je iets heel bijzonders hebt gedaan. En dus was mijn opa een held, dat was zeker!

Maar wat had opa eigenlijk gedaan dat hij daar een lintje voor had gekregen? Opa moest zelf lachen bij zijn antwoord: "den heb ik ekregen umdat ik niks heb edaon. Of eigelik mot ik zeggen, umdat ik niks heb edaon in de Eerste Wereldoorlog. Honderdduuzenden saldaoten heb zo'n ding, 't hef niks gin weerde."

Nee, opa was meer gehecht aan de foto's en nog wat andere spulletjes die hij had bewaard en waar hij prachtig over kon vertellen. En die verhalen vindt u terug op deze website.


Wie was Berend Eenink?

Berend Eenink werd geboren op 20 juli 1884 op bovenstaande boerderij 'Beerlink' in Halle-Nijman. In 1916, midden in de Eerste Wereldoorlog trouwde hij met Aaltjen Heesen. Na zijn huwelijk werd Berend boer op de boerderij van zijn schoonouders Barend Heesen en Jenneken Heesen-Zweerink. De boerderij lag en ligt nog steeds op de grens van de Westendorpse buurtschap Lanker en de Halse buurtschap Meuhoek.

Twee zoons werden er geboren, Johan en Bernard. De oudste, Johan was mijn vader.

Berend Eenink is overleden op 11 juli 1973.

Bord buurt ver
Deze ingelijste trouwfoto kreeg het bruidspaar van de buurt als
huwelijksgeschenk.

Met paard 1 kl.

1937 Berend met Bernard (op het paard) en Johan Eenink. Foto in kleur bewerkt.(G. Knake)