Wolfersveen school - Geschiedenis

 • Geschiedenis:

   

  Wolfersveenschool

  Medewerkers aan dit artikel:
  Foto's uit het archief van oudzelhem het schoolarchief en Wim Eenink
  Namen bij foto's: Ellie Somsen, Harry Somsen en Wim Eenink.
  Website opmaak: Harry Somsen.

  Bijzondere Neutrale school – Wolfersveenweg 3

  Artikel uit het Contact van 2011
  De Nutsschool Wolfersveen is een basisschool die met een staf van 7 medewerkers die het onderwijs verzorgt van ongeveer 69 leerlingen. De school is in 1931 gesticht, dhr. Baljet was de eerste hoofd van de school. Naast het Wolfersveense schoolgebouw werden in 1940 sporen van oude bewoning aangetroffen en bij officiële opgravingen in de zomer van 1941 kwam naast de 'Pottenbult' uit een vlak heideveld een compleet grafveld uit de periode 1000 tot 500 jaar voor Christus te voorschijn.
  In de begin jaren was de school erg belangrijk voor Wolfersveen. Vanuit de school werden de meeste verenigingen opgericht en er werden landbouwcursussen gegeven.
  schoolWolfersveenschool. Foto: W. Hartemink

  school1
  De foto is gemaakt bij de opening van de school in 1931. Op de foto het bestuur van het "NUT" en de leerkrachten.
  Staand vlnr: Enbklaar (Hoofd van de school in Halle), Jan Grashuis, Piet de Fremery, meester baljet, J. Bruggink, juf Veldman en notaris Veenstraa. Foto uit Gelderland in woord en beeld van 10 april 1931.

  Nutschool Wolfersveen 80 jaar 1931- 2011

  Door de ontginning van het Wolfersveen, eind jaren 20, kwam er een enorme bevolkingstoename van jonge gezinnen en dito kleine kinderen.
  Tegen de tijd dat deze kinderen naar de basisschool moesten, was de keuze of de te openen Christelijke Basisschool de Meene of de Openbare school in Halle.
  Voor beide scholen was de loopafstand tot betrekking van het Wolfersveen erg groot.
  De ouders wilden het liefst een openbare lagere school, maar hun verzoek werd afgewezen door het Zelhems gemeentebestuur die liever een school op christelijke grondslag wil in de Meene wil.
  Het departement van het N.U.T. afd. Zelhem word ingeschakeld, die er op 28 november 1930 een speciale vergadering aan wijdt.
  Door toedoen van het NUT ’s bestuur komt de school er wel, de grond wordt aangekocht en op 1 april 1931 kunnen de lessen beginnen.
  Een krantenfoto van 10 april 1931, toont het trotse bestuur van het N.U.T., met de eerste leerkrachten en dhr. J. Enklaar van de O.B.S. van Halle die het bestuur komt feliciteren.
  Hoofd van de school in 1931 is dhr. C.C. Baljet, mej. Veldman voor de lagere klassen en mw. Baljet-Klomp voor de nuttige handwerklessen.
  Meester Baljet kwam uit Geldermalsen en blijft tot 1936 in Zelhem, waarna hij vertrekt naar Renkum.
  Meester W.T. Buddendorp volgt hem op en blijft tot zijn afscheid op 16-09-1949
  Onder zijn leiding vinden de schoolkinderen in 1940 op de Pottenbulten een urnenveld die de school landelijke bekendheid gaf.
  Mej. G.M. Wolsink uit Halle wordt op 1 juli 1946 benoemd tot onderwijzeres.
  Meester Buddendorp wordt opgevolgd door dhr. Brinkman, in 1964 staat dhr. T.F. Vellenga voor de klas, die op zijn beurt in 1977 wordt opgevolgd door dhr. W. Landeweer.
  Het leerlingenaantal schommelt nogal door de jaren heen, zodanig dat in 1975 nog maar 23 leerlingen de school bezoeken en het voortbestaan aan een zijden draadje hing, het leerlingen aantal schommeld en loopt op naar gemiddeld 70-75 leerlingen om daarna weer te verminderen in 2010 naar ca. 45 leerlingen.
  Sinds 1995 heeft de Nutsschool een eigen schoolbestuur, los van het NUT, die hiervoor in een aparte stichting IJsselgraaf is ondergebracht.
  Vanuit de Nutsschool Wolfersveen ontstonden diverse verenigingen die hierdoor de kleine buurtschap binden.
  Wilt U meer lezen over het N.U.T. en haar school, dhr. Jan Oonk heeft een klein boekje, 90 jaar N.U.T. Zelhem, geschreven dat bij museum Smedekinck verkrijgbaar is.


  2013 28 Wolfersveenschool 50 jr bestaan
  1981 Het vijftig jarig jubileum van de Wolfersveenschool. Foto : Oud Zelhem

  2013 De Nutschool Wolfersveen stop na 82 jaar.
  De op 1 april 1931 door het Departement van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen geopende school in het Wolfersveen op een bijzonder neutrale grondslag, gaat dit schooljaar 2012-2013 als stichting Nutsschool Wolfersveen sluiten. Het leerlingenaantal daalde de laatste jaren tot onder de opheffingsnorm. Deze school staat niet alleen met de dalende leerlingen aantallen. Dat heeft tot een fusie geleid met omliggende scholen en in het komende schooljaar 2013-2014 zullen ca. 120 leerlingen uit de regio van het schoolgebouw in de Wolfersveen gebruik gaan maken. Wederom een school op een bijzonder neutrale grondslag, nu onder de supervisie van Gelder Veste. Op de foto die bij het 50 jarig jubileum gemaakt is in 1981 staan de kinderen van de Wolfersveen school in de vroegere kleding waarin hun ouders naar school gingen. De nieuwe school zal gebruik maken van nieuwe vooruitstrevende lesmethoden, “de Wittering.nl” waarin het kind centraal staat en niet de leermethode. De leerlingen zullen in de komende weken het schooljaar afsluiten met in de laatste schoolweek een verrassend programma voor de kinderen, ouders en leerkrachten. Op 18 juli is er een foto expositie en onder het genot van een hapje en drankje de gelegenheid voor alle oud-leerlingen, leerkrachten en belangstellenden de school te bezoeken en herinneringen op te halen.

  In de zomervakantie van 2013 is het  schoolgebouw aangepast  aan de nieuwe lesmethoden en het gegroeide leerlingen aantal na samenvoeging met de  scholen in de regio, o.a.- Varsel- Halle Heide en de Veldhoek.

  Lees ook het artikel onder Reunie 2006 met meer informatie van de eerste 75 jaar Nut school Wolversveen.

   

  GelderVeste, vanaf 2013 als opvolger van de scholen fusie.
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   SCCSSCHL3.0  is aangesloten bij Scholengroep GelderVeste. Dit is een sterk netwerk van scholen die elkaar ondersteunen.

  AGF 1242Het huidige schoolgebouw in 2019. Foto: GelderVeste.

   

   

  .

Laatst aangepast op zaterdag 28 december 2019 20:04