IJzevoorde - Geschiedenis

 • Adres: Loordijk 14 7004HT Doetinchem
 • Geschiedenis:  Medewerkers aan dit artikel:
  Foto's uit het archief van oudzelhem.
  Website opmaak: Harry Somsen.

  School aan de Loordijk te IJzevoorde gemeente Doetinchem.


  De school maakt deel uit van de scholengroep GelderVeste.
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   


  verhaal uit Van School tot school uitgegeven t.g.v. Open Monumentdag 1997.

  De kinderen uit IJzevoorde/Slangenburg waren tot in de twintiger jaren en in het begin van de dertiger jaren voor het volgen van lager onderwijs aangewezen op de scholen te Halle Nijman, Halle Heide, de Looschool, de Meeneschool, beide in de gemeente Zelhem en op de school Stadsheide.
  Dit betekende lange wandelingen naar/van de school, vaak langs onverlichte en minder goed begaanbare wegen.
  Het is begrijpelijk, dat in dit deel van de gemeente Doetinchem met zijn overwegend protestants- christelijke bevolking de gedachte is gerezen om te komen tot de stichting van een bijzondere school.
  Aan deze gedachte zijn onder meer de heren Ebbers, Kemper en Semmelink niet vreemd. Een vereniging werd opgericht, nl. de Vereniging tot bevordering van Christelijk- Nationaal Onderwijs te IJzevoorde en omgeving. Het bestuur van deze vereniging verzocht op 14 juni 1930 aan het gemeentebestuur om medewerking voor de totstandkoming van een schoolgebouw met drie lokalen en speelterrein, alsmede voor de aanschaffing van de nodige leer- en hulpmiddelen.
  Op 16 september 1930 besloot de gemeenteraad na een lange discussie met negen tegen zes stemmen de gevraagde medewerking te verlenen.
  Een krediet van f 20.250,- werd beschikbaar gesteld. De school werd gebouwd op een terrein aan de Loordijk, dus gunstig gelegen te midden van de buurtschap.
  Het onderwijzend personeel, bestaande uit het hoofd der school, de heer Smit, en de beide onderwijzeressen, de dames Francken en Hendriks, gaf toen les aan plm. 90 kinderen. De opening van de school betekende een flinke daling van het aantal leerlingen in andere scholen. Zij leidde min of meer tot de opheffing van school Stadsheide met ingang van 1 mei 1934, deze was gehuisvest in het uit 1861 daterende gebouw aan de IJzevoordseweg, vroeger de Hondebultweg genoemd.
  Bij de IJzevoorde school werd in 1969 een vierde lokaal bijgebouwd. Zoals bij vele scholen liep het aantal leerlingen dat de school ooit telde, was plm. 120 – sterk terug, zodat ook deze school in een groter verband moest worden opgenomen en daardoor kon blijven bestaan.

  In 1995 kwam een samenwerkings verband tot stand met de CBS Halle-Nijman dit verband bleef tot de opheffing van de Halle-Nijmanschool in 2013. Een deel van de leerlingen uit de Halle Nijman konden naar de CBS IJzevoorde overstappen.

   

   

Laatst aangepast op zaterdag 04 januari 2020 20:25
Meer in deze categorie: IJzevoorde 1931 - 1940 »