Bron: Div. boeken en Bert Schieven

Artikel door: Bert Schieven

  

Lees ook Joodse gemeenschap voor de omgekomen Zelhemse Joden in de 2e wereldoorlog.

 

De in de 2e wereldoorlog omgekomen Zelhemmers


omschrijving_gevallennen  
Achterberg, Ellis Cornelis

Opgepakt door de Duitsers bij een razzia in de winter van 1944-1945. In februari 1945 is hij op transport gesteld naar een concentratiekamp in Duitsland. Op 6 maart 1945 is hij in concentratiekamp Neuengamme overleden.
Achterberg werkte tijdelijk op het gemeentehuis in Zelhem als ambtenaar uit Doetinchem.      

 


omschrijving_gevallennen

  
Bloemendal, Derk August Geb:26 februari 1918. Ruurlo ( Ruurlosebroek ).Overl:  9 september 1944 Doetinchem (Groenendaal).Omdat hij anders gedwongen in Duitsland moest werken ging hij op
9 september 1944 samen met Jan Roenhorst werken
op het voormalige vliegveld Groenendaal te Doetinchem.
Zij moesten hier voor de Duitsers opruimwerkzaamheden verrichtten.
Tijdens deze werkzaamheden is er in de handen van Derk Bloemendal een handgranaat geëxplodeerd.
Hij werd tijdens deze explosie op slag gedood.Op 13 September 1944 werd hij op de begraafplaats te Zelhem begraven. 

 omschrijving_gevallennen Bouwmeester, Jan
Oud 19 jaar, omgekomen bij het bombardement van 21 maart 1945.  

 

 omschrijving_gevallennen Bouwmeester, Louies
Oud 18 jaar, omgekomen bij het bombardement van 21 maart 1945.

 

 omschrijving_gevallennen Bouwmeester-Rademaker, Hanna Geertruida
Oud 54 jaar, omgekomen bij het bombardement van 21 maart 1945, evenals haar 2 zonen die hierboven vermeld staan. Samen met haar man hadden zij een kwekerij in groenten en zaadhandel aan de Palmberg. Haar man bleef alleen achter, doordat hij elders aan het werk was. Een granaat had juist de kelderruimte getroffen waarin het gezin een schuilplaats zocht.
Gelijk met de hulp in de huishouding C.A. van der Wal omgekomen, zie onderstaand.

 


omschrijving_gevallennen
Dalhuisen, ReinierGeboren op 25 november 1917 te Zelhem, gehuwd met Trijntje Schreurs.
Postuum is hij onderscheiden voor:
Het Verzetsherdenkingskruis, aan zijn vrouw is overhandigd, voor hulp aan de piloten met het Eisenhouwer Certificaat en het Great Brittain Teddercertificaat.
De Yad Vashem medaille werd op 25 januari 2000 aan zijn dochter Marjolein uitgereikt.Reinier was beroepsmilitair, wachtmeester instructeur bereden artillerie. Na de capitulatie werd hij aangesteld als douanebeambte te Wernhout aan de Belgische grens. Hierdoor werd hij benaderd door een Zundertse inwoner voor hulp bij het overbrengen van Joden naar België, ook werden er microfilms voor de Inlichtingen dienst van Kolonel Somers over de grens bezorgd. Later raakte hij ook steeds meer betrokken bij een vluchtlijn voor Amerikaanse en Engelse piloten.Door verraad van die Zundertse man die, naar later bleek, chantage met bedrog op Joden had, op 29 april 1943 gearresteerd. Via kamp Vught op 6 september 1944 (Dolle Dinsdag) naar Sachsenhausen getransporteerd. Op 5 februari 1945 is hij met een ziekentransport naar Bergen Belsen overgebracht en was sindsdien vermist.
Na 5 jaar, via het Rode Kruis, bericht van overlijden ontvangen op 31 mei 1945 in kamp Bergen Belsen.  

 


omschrijving_gevallennen
Dimmendal, Albert
Oud 46 jaar, omgekomen bij het bombardement van 21 maart 1945. Was smid van beroep en was tevens lid van de brandweer, had een smederij in de Stationsstraat. De Zelhemse brandweer werd verzocht om assistentie te verlenen na het bombardement in Doetinchem. Op weg naar de brandweer kazerne werd hij verrast door het bombardement op Zelhem, op de hoek Markt-Stationsstraat werd hij getroffen door bomscherven.

 


omschrijving_gevallennen
Eenink, Bernard  Bernard Eenink, oud 18 jaar, omgekomen bij het bombardement van 21 maart 1945. Is in Vorden geboren en woonde met zijn familie aan de Petersdijk.
Hij moest die dag samen met Hendrik Wolsink graafwerkzaamheden voor de Duitsers verrichten, daarna fietsten zij van Doetinchem richting Zelhem. Daar aangekomen gaat Hendrik Wolsink linksaf de Zevenweg op, Bernard praat nog even met kameraad Wim Obbink, daarna fietst hij richting het centrum. Als hij bij bakkerij Eggink is, komen de vliegtuigen over en begint het bombardement, hij probeert weg te duiken in een steeg tussen bakkerij Eggink en Zadelhoff.
Maar voor hij de groene deur van die steeg heeft bereikt wordt hij in zijn zij getroffen door een splinter van een granaat. Dokter Diephuis brengt de gewonde Bernard naar de landbouwschool aan de Hummeloseweg, en van daaruit wordt hij overgebracht naar Harreveld en wordt daar in een gang neergelegd. ’s Avonds komen zijn ouders op bezoek, en als zijn vader de volgende morgen terugkomt, ligt hij nog op de zelfde plaats maar is dan inmiddels aan een inwendige bloeding overleden.

 

  gerritsen Gerritsen, Derk Jan
Derk Jan Gerritsen is geboren op 17 mei 1907 op boerderij de Achterkoert in de Halle Nijman. Omgekomen op 18 oktober 1944. Hij was met paard en wagen onderweg naar Hengelo en werd op de kruising Aaltenseweg en Bielemansdijk beschoten door een geallieerd jachtvliegtuig, bij boerderij Quatre bras.   

omschrijving_gevallennen Heezen, Johan Derk
Johan Derk Heezen, geboren op 2 mei 1919 in De Heurne (Dinxperlo) en is gesneuveld op 14 mei 1940 te Overschie op 21 jarige leeftijd. Hij was werkzaam op een boerderij onder Halle en was daardoor ingeschreven in de gemeente Zelhem.

 

 heinen Heinen, Derk Jan
3-I-8 R.I. soldaat Jan Heinen, oud 19 jaar is omgekomen in de strijd om de Grebbenberg, gevallen op 12 mei 1940, geboren te Zelhem op 5 december 1920, begraven op het Militair Ereveld Grebbeberg. Zijn ontzielde lichaam is gevonden op 16 mei 1940 in de berm zuid van de straatweg Rhenen - Wageningen, naast het Hoornwerk, voor de oostelijke oever van de Grift, gelegen onderaan de Grebbeberg.
Hij woonde met zijn ouders op het huidige adres Veengoot 5 in Halle-Heide.Meer informatie in het artikel: Het verhaal achter de Britse oorlogsgraven in Halle of het ontroerende verhaal van zijn broer Met gebalde vuisten bij het graf van mijn broer

 


omschrijving_gevallennen
Henk Klein Hesselink
Oud 20 jaar, uit de Meene, omgekomen in Zevenaar.Henk Klein Hesselink geboren op 24 maart 1924, moest graafwerkzaamheden voor de Duitsers (TODT) verrichten.
Op 30 oktober 1944 was hij zo’n 14 dagen in Zevenaar aan het graven, toen er tijdens het brood eten een granaat ontploftte. Iedereen zat op dat moment maar Henk was de enige die stond en werd daardoor dodelijk getroffen door een scherf, verder werd alleen Derk Bulten gewond aan de voet.
De broer van Henk, Johan Klein Hesselink, was elders in Zevenaar aan het graven en die moest ’s avonds thuis het slechte nieuws vertellen.
De familie heeft er heel veel moeite voor moeten doen om Henk in Zelhem te kunnen laten begraven, zo kreeg hij op 3 november 1944 ’s ochtends vroeg zijn laatste rustplaats op het kerkhof in Zelhem.  

 omschrijving_gevallennen Lamers, Hendrina Johanna Maria
Geboren 23-12-1931 te Bergh.
Omgekomen bij het bombardement van 21 maart 1945, oud 13 jaar

 omschrijving_gevallennen Lamers, Wilhelmus Reinirus Geboren 4-7-1898 te Wehl
Omgekomen bij het bombardement van 21 maart 1945, Oud 46 jaar
Samen met zijn dochter gedood in hun huis aan de Hummeloseweg, door een aanval van een jachtbommenwerper.

 

 omschrijving_gevallennen Massink, Gerard Bernard
Geboren 18-7-1932 te Zelhem.
Omgekomen bij het bombardement van 21 maart 1945, oud 12 jaar.
Hij werd gedood in Zelhem op de Markt, op weg naar de dokter om hulp te halen voor de gewonden bij fam. Lamers (zie hierboven),
begeleid door een evacué die bij hun in huis was, Cor Hofs uit Oosterhout bij Elst.

 Henk van der Meulen Meulen, Henk J. van der
Woonde in Doetinchem en werkte op de gemeentesecretarie van Zelhem. Zelhemse ambtenaren verzagen het verzet van valse persoonsbewijzen en distributiestamkaarten. Op 22 juni 1944, arresteerde de SD zes ambtenaren, waaronder Henk van der Meulen. Verraden door een foute politieman die bij de SD in Ruurlo werkte.

Op de verjaardag van Henk ontving de familie een briefje van hem uit het huis van bewaring in Arnhem, dit was tevens ook het laatste, rechtstreekse, levensteken wat de familie ontvangen heeft. Via kamp Vught deporteerden de Duitsers hem naar: Sachsenhausen, Rathenow, terug naar Sachsenhausen en in februari 1945 naar Bergen Belsen. Op 16 maart 1945 werd hij gezond verklaard voor overplaatsing naar Pölitz bij Stettin, maar na 1 week was hij weer terug in Bergen Belsen. 
Hij moet zijn bezweken aan de honger en epidemieën die het kamp teisterden. De Nederlandse Oorlogsgravenstichting geeft 15 april 1945 aan als sterfdatum. 
Voor hem kwam de bevrijding een paar weken te laat.

 

 

 omschrijving_gevallennen

Middeldorp, Willem

is geboren op 17-07-1917 in Zelhem en op 16 december 1944 op 27 jarige leeftijd in het werkkamp Versen bij Meppen overleden.
Dit kamp was een van de 58 buitencommando's van Neuengamme.
Hij werkte als ambtenaar op het gemeentehuis en was lid van het verzet. Zijn vader Albert Middeldorp had een aannemersbedrijf in de Bergstraat.

In juni 1944 kwamen de Duitsers er achter, via een anonieme brief, dat er geknoeid werd met bonnen. Zij arresteerden op 23 juni 1944 Burgemeester Rijpstra, gemeentesecretaris L.K. Wieringa en de ambtenaren J. de Korte, H.J. van der Meulen en W. Middeldorp.
Gemeentesecretaris L.K. Wieringa en de ambtenaar J. de Korte hebben de oorlog overleefd.

 

 omschrijving_gevallennen Oldenhave, Hendrik
Oud 42 jaar, landbouwer uit de Oosterwijk die hooi moest leveren in opdracht van de Duitsers in Doetinchem. Op 21 maart 1945 om 14.30 uur, bij een luchtaanval, werd zijn paard en wagen aangevallen door een jachtbommenwerper, waarbij hij dodelijk getroffen werd. 
 peppelman Peppelman, Eduard
M.C.-I-8 R.I., soldaat Peppelman, oud 24 jaar uit Halle is omgekomen in de strijd om de Grebbeberg op Pinksteren, 13-5-1940. Hij was gehuwd met Hanna Lovink. Zijn lichaam rust in een graf op het Militair Ereveld Grebbeberg. Zijn ontzielde lichaam is op 16 mei 1940 gevonden langs de rand van een roggeakker, noord van de straatweg Rhenen - Wageningen.
Hij was metselaar en woonde met zijn vrouw en zijn dochtertje, van 10 maanden, op het adres G13 (nu Halseweg 41) in Halle.  
Meer informatie in het artikel: Het verhaal achter de Britse oorlogsgraven in Halle 

omschrijving_gevallennen

Een foto van het ereveld uit vermoedelijk 1941.
Ongeveer in het midden op de eerste rij het graf van Eduard Peppelman.
In 1967 werden de huidige, gelijkvormige stenen geplaatst.

 omschrijving_gevallennen Polman, Bernhard
Gevangen genomen bij de gijzeling van 13 november 1944 in Zelhem bij bezoek aan zijn vrouw, die ondergedoken was. Hij is gearresteerd bij de familie Peppelman op G13 ( nu Halseweg 41).
Polman kwam oorspronkelijk uit Doetinchem, een Jehova getuige, die weigerde op ethische gronden graafwerk te verrichten. Ondanks de meest laaghartige mishandelingen bleef hij volharden, op 17 november 1944 is hij gefusilleerd in Zevenaar.  

 omschrijving_gevallennen Polman, Henny
Geboren 24 september 1929 te Zevenaar. Henny was evacué bij de familie Bolsenbroek/Hiddink op boerderij Kleve. Op zondagmiddag 25 maart 1945 wilde zij met haar zusjes naar de Kerk van de Keijenborg gaan en is door een geallieerd jachtvliegtuig aangevallen tussen de kruising Waarlo en de Velswijk.  

 

 omschrijving_gevallennen Radstake, Jan Willem
Geboren te Zelhem op 30-01-1919 aan de Baaksekampweg in het buurtschap Wolfersveen, gehuwd met Jansje Beefting op 6 april 1939 en verhuisd naar Lochem.
Werd in de oorlog tewerk gesteld in Duitsland. Tijdens een verlof is hij ondergedoken bij mevrouw Tussendoor in Warken, een buurtschap bij Zutphen.
Op een avond dat hij zijn gezin bezocht, is hij door een buurman verraden bij de S.D. Is vermoedelijk opgesloten geweest in de schouwburg van Lochem. Zijn zoon weet te herinneren: Toen we hem de andere ochtend bezochten kwam er bloed uit zijn oor. Ik was wel erg jong maar het maakte een blijvende indruk.
Daarna werd hij opgesloten in de gevangenis van Arnhem. Overgebracht naar Amersfoort, waar hij op transport is gesteld naar het A.E.L. strafkamp te Zöschen in de buurt van Leipzig, waar hij te werk werd gesteld bij de Leuna Werken.
Door slechte voeding, verwonding en slechte behandeling is hij op 26 december 1944 in het kamp overleden.   omschrijving_gevallennen Rietstap, Derk Jan te
Geboren op 7 april 1913 aan de Landstraat te Halle. In de dertiger jaren vertrokken naar Overijssel. Op 12 oktober 1938 gehuwd en een boerderij te Kloosterhaar opgestart.Wegens diverse illegale activiteiten werd Derk Jan te Rietstap gevangengezet in kamp Erica te Ommen. Later zat hij gevangen in de Kruisberg te Doetinchem en dat zou hem noodlottig worden.
Wegens vergelding voor de moorden op enkele Duitse soldaten werden 46 politieke gevangen, waaronder Derk Jan te Rietstap, vanuit de Kruisberg afgevoerd naar een terrein tussen Varsseveld en Aalten, waar ze op 2 maart 1945 door een vuurpeloton werden geëxecuteerd.      
omschrijving_gevallennen
Rijpstra, Johannes
Hij was een zeer geziene man, behulpzaam en vriendelijk. In de oorlog stond hij bekend als uitermate voorzichtig, toch werd hij reeds in oktober 1940 opgepakt, maar gelukkig spoedig vrijgelaten.
In juni 1944 kwamen de Duitsers er achter, via een anonieme brief, dat er geknoeid werd met bonnen. Zij arresteerden op 23 juni 1944 Burgemeester Rijpstra, gemeentesecretaris L.K. Wieringa en de ambtenaren J. de Korte, H.J. van der Meulen en W. Middeldorp. Verschillende ambtenaren op het gemeentehuis doken toen onder. Burgemeester Rijpstra werd na zijn arrestatie naar Arnhem overgebracht, vandaar naar Amersfoort en later naar een kamp bij Hamburg.
Op 9 december 1944 is hij in het kamp bezweken aan de ontberingen die hij moest ondergaan. Dit bericht werd op zondag 19 februari 1945 door ds. O. Huistra medegedeeld in de Lambertikerk.
In 1951 werd het stoffelijk overschot in Zelhem opnieuw ter ruste gelegd.Ook de heren Middeldorp en van der Meulen zijn het slachtoffer geworden van deze arrestatie.                                                                                

Slijkhuis, Jan

Oud 77 jaar, omgekomen bij het bombardement van 21 maart 1945. Woonde aan de Palmberg in huize Geziena.omschrijving_gevallennen Wal, Johanna Cornelia van der

Oud 17 jaar, uit Rotterdam. Omgekomen bij het bombardement van 21 maart 1945, bij de familie Bouwmeester aan de Palmberg (zie bovenstaand mevr. Bouwmeester en haar zonen).
In de boeken wordt zij altijd genoemd als Jannie van der Wal, de achternaam van haar pleegvader, haar echte naam was Jannie van Dam. omschrijving_gevallennen Wessels, Hendrikus Marinus
Henk Wessels, oud 43 jaar, omgekomen bij het bombardement van 21 maart 1945.
Woonde aan op A89 (nu Smidsstraat 6) en had een kapsalon. Bij oorlogsschade is de verwoeste pui van zijn huis te zien, waardoor hij omgekomen is.

 

 

omschrijving_gevallennen Westerduin, Nicolaas
Nico Westerduin geboren op 17 juni 1928. Oud 16 jaar, uit Scheveningen, omgekomen bij het bombardement van 21 maart 1945. Woonde met zijn ouders, die geëvacueerd waren, tijdelijk in het huis van de fam. Jacobs aan de Ruurloseweg 4. Hij was op bezoek bij de fam. Jansen in de Weverstraat (nu Hengeloseweg). Bij het naderen van de vliegtuigen wilde hij na huis toe omdat zijn moeder daar alleen was met zijn broertje en zusje. Vlak bij het huis, (kruising Palmberg en Ruurloseweg) is hij in de borst getroffen door een stuk rondvliegend metaal.

 

omschrijving_gevallennen Wolsink, Hendrik Willem Geboren op 5 november 1922 aan de Heidenhoekweg 20 op boerderij Wissink en overleden op 17 maart 1945 in Wobelin-Ludwigslust Duitsland. Willem Wolsink maakte in de oorlog deel uit van het verzet. Op 26 december 1944 werd hij door de Sicherheitsdienst opgepakt vanwege zijn activiteiten voor de KP, op hun hoofdkwartier kasteel de Boggelaar in Warnsveld.
Hij werd eerst gevangengezet op de Kruisberg te Doetinchem en later in Lochem. Door het verzet werd nog een bevrijdingsactie georganiseerd. Deze geplande actie kwam echter te laat. Begin februari werd hij met 36 andere verzetsmensen, per trein, op transportgesteld naar een kamp in de oostzone van Duitsland. Hij stierf na ongeveer 6 weken in het kamp door dysenterie. 
In 1983 is hij postuum gehuldigd met het zilveren verzetskruis. Zijn broer Johan nam deze onderscheiding uit handen van Prins Bernard in ontvangst.

  Zanten, Gerrit Cornelis van
Oud 20 jaar, via diaconie te Arnhem in Zelhem gekomen als evacué. Hij is omgekomen bij het bombardement van 21 maart 1945.
Woonde op F199 (nu Bielemansdijk 16), bij de fam. Beeftink.

 


In de gemeente Zelhem omgekomen geallieerden

Allied casualties in the municipality of Zelhem and Halle

An airman of the 1939-1945 was - known unto God De tekst voor de onbekende Lancaster bemanning die op 23 september 1944 is verongelukt.
Text for the unknown Lancaster crew that was killed in action on 23rd September 1944.  

Bil Anderson

Anderson, William James

J/16562, Flight Leutenant Anderson is overleden op 30 maart 1945, oud 26 jaar en begraven in Zelhem. Pilot, lid van de Royal Canadian Air Force. Zijn persoonsnummer was J/16562 en behoorde toe aan het 412 Sqdn. Zoon van William Gilmour Anderson en Annie Euphie Anderson-Ross, uit Woodlawn, Ontario, Canada.  

Graftekst:

"Be ye also ready for in such an hour as ye think not the son of man cometh"Flight Lieutenant Anderson died 30st March 1945, age 26. Buried in Zelhem. Pilot, member of the Royal Canadian Air Force. His personal number was J/16562 and he belonged to the 412 Sqdn.

omschrijving_gevallennen Bainbridge, George Henry

581078, Sergeant George Bainbridge (navigator/bommenrichter) is overleden op 30 augustus 1940, oud 29 jaar, verongelukt in Halle en begraven in Halle. Observer, lid van de Royal Air Force. Zoon van Henry and Barbara Bainbridge, uit Carlton, Middlesbrough, Yorkshire.

George werd geboren op 25 februari 1911. Hij nam al op jeugdige leeftijd dienst bij de Marine. Al na enkele jaren moest hij overstappen naar de Luchtmacht, toen bleek namelijk dat hij kleurenblind was. Bij de Luchtmacht was dat blijkbaar geen bezwaar of hij heeft het verborgen weten te houden. Op 21 juli 1936 trouwde hij met Ethel Wright. Op 30 mei 1937 werd hun zoontje Brian geboren. Veel geluk was er voor de jonge ouders niet weggelegd, drie weken na de geboorte van haar kind overleed Ethel, nog maar 26 jaren jong. De zorg voor de kleine Brian was voor George moeilijk te combineren met zijn werk bij de Luchtmacht. Gelukkig kreeg hij hulp van een een bevriend echtpaar, “Auntie Nell en Uncle Jack French”, die zich veelvuldig over het jongetje ontfermden.

Meer informatie in het artikel: Het verhaal achter de Britse oorlogsgraven in Halle581078 Sergeant George Bainbridge (navigator/bomb aimer) died 30st Augustus 1940, age 29. He was killed in action in Halle and buried there. Observer, member of the Royal Air Force.

George was born 25th February 1911. At an early age he enlisted with the Navy. After a few years he had to transfer to the Air force, when it turned out that he was colour blind. Apparently with the Air force that made no difference or he managed to keep it a secret. On 21st July 1936 he married Ethel Wright. On 30st may 1937 their son Brian was born. The young parents did not have much time to enjoy their young son, as three weeks after giving birth to her child, Ethel, who was only 26 years old, died. For George it was hard to combine his work for the Air force with the care of his little baby. But fortunately he received a lot of help from a befriended couple, “Auntie Nell & Uncle Jack French”, who regularly looked after the boy.More information can be found in the article: The story behind the British war graves in Halle

omschrijving_gevallennen

Bawtree, Joseph Eric

1893164, Flight engineer Eric Bawtree is overleden op 13 juni 1944, oud 27, verongelukt in de Wassinkbrink en begraven in Zelhem. Sergeant, lid van de Royal Air Force. Zoon van William John Henry and Ethel Maud Bawtree.

Hun Lancaster Mk I ME777, code AS-K2, of 166 steeg op in Kirmington om een bombardement te doen boven Gelsenkirchen.  

Graftekst:

"He died the noblest death a man may die. Fighting for God, right and liberty."1893164, Sergeant Eric Bawtree (flight engineer) died 13th June 1944, age 27. He was killed in action in the Wassinkbrink and buried Zelhem. He was a member of the Royal Air Force.  

omschrijving_gevallennen

Joseph Eric Bawtree en zijn familie
Joseph Eric Bawtree and his family

Photo from Merryl S Wells - Bawtree

H.A.B. Brown 434525 01 Brown, Harry Arthur Bulger

434525, Flying officer Brown is overleden 13 juni 1944, oud 27, verongelukt in de Wassinkbrink en begraven in Zelhem. Lid van de Royal Australian Air Force. Zoon van Bernard Thomas Brown en Isabel Brown, uit Blenheim, Nieuw Zeeland.

Hun Lancaster Mk I ME777, code AS-K2, of 166 steeg op in Kirmington om een bombardement te doen boven Gelsenkirchen.  
Graftekst:

"His duty fearlessly and nobly done. Always remembered. R.I.P."Flying officer Brown died 13th June 1944, age 27. He was killed in action in the Wassinkbrink and buried in Zelhem. He was a member of the Royal Australian Air Force.

 

 

 

Cunynghame, Wilfred Bertram Stuart

41560, Pilot officer (tweede piloot) Cunnynghame is overleden op 30 augustus 1940, oud 22 jaar, verongelukt in Halle en begraven in Halle. Piloot, lid van de Royal Air Force. Zoon van Maj. Stuart Cunynghame en Dorothy Cunynghame, uit Swindon, Gloucestershire.   Meer informatie in het artikel: Het verhaal achter de Britse oorlogsgraven in Halle

Pilot officer (second pilot) Cunnynghame died 30st August 1940, age 22. He was killed in action in Halle and buried in Halle. He was a member of the Royal Air Force.

More information can be found in the article: The story behind the British war graves in Halle

 

H.W. Davies 422143 01

Brown, Harry Arthur Bulger 434525, Flying officer Brown is overleden 13 juni 1944, oud 27, verongelukt in de Wassinkbrink en begraven in Zelhem. Lid van de Royal Australian Air Force. Zoon van Bernard Thomas Brown en Isabel Brown, uit Blenheim, Nieuw Zeeland.Hun Lancaster Mk I ME777, code AS-K2, of 166 steeg op in Kirmington om een bombardement te doen boven Gelsenkirchen.  
Graftekst:
"His duty fearlessly and nobly done. Always remembered. R.I.P."Flying officer Brown died 13th June 1944, age 27. He was killed in action in the Wassinkbrink and buried in Zelhem. He was a member of the Royal Australian Air Force.

 

 

Davies, Herbert William
422143, Flying officer Davies is overleden op 13 juni 1944, oud 34, verongelukt in de Wassinkbrink en begraven in Zelhem. Lid van de Royal Australian Air Force. Zoon van Herbert and Jane Davies; gehuwd met Sadie Kathleen Davies-McClintock, uit Ashfield, New South Wales, Australia. B.A.

Hun Lancaster Mk I ME777, code AS-K2, of 166 steeg op in Kirmington om een bombardement te doen boven 

Graftekst:

"Loved husband of Sadie and brother of Hazel and Owen."

Flying officer Davies died 13st June 1944, age 34. He was killed in action in the Wassinkbrink and buried in Zelhem. He was a member of the Royal Australian Air Force.

 Graigie Halkett

Graigie-Halkitt, Lionel M. Flying officer (eerste piloot) Graigie-Halkitt is overleden op 30 augustus 1940, verongelukt in Halle en begraven in Halle. Piloot, lid van de Royal Air Force.   Meer informatie in het artikel: Het verhaal achter de Britse oorlogsgraven in HalleFlying officer (first pilot) Graigie-Halkett died 30st august 1940. He was killed in action in Halle and buried in Halle. He was a member of the Royal Air Force.More information can be found in the article: The story behind the British war graves in Halle

William George Grantjpg

Grant, William George

152306, Flying officer (piloot) Grant is overleden op 13 juni 1944, oud 23 jaar, verongelukt in de Wassinkbrink en begraven in Zelhem. Lid van de Royal Air Force. Zoon van William Thomas Grant en Mabel Annie Grant, uit Newton Valance, Hampshire.

Hun Lancaster Mk I ME777, code AS-K2, of 166 steeg op in Kirmington om een bombardement te doen boven Gelsenkirchen.  
Graftekst:

"Treasured memories of our darling son. Peace. Perfect peace."Flying officer Grant died 13th June 1944, age 23. He was killed in action in the Wassinkbrink and buried in Zelhem. Member of the Royal Air Force.
omschrijving_gevallennen

Gully, Ernest Gordon

1627470, Sergeant Gully, geboren in Londen en is verongelukt op 23 september 1944 in de Slangenburg en begraven in Zelhem. Flight engineer, lid van de Royal Air Force.1627470, Sergeant Gully died 23rd September 1944. He was killed in action in the Slangenburg and buried in Zelhem. Flight engineer. Member of the Royal Air Force.

 

  Haldane, Sydney John
551723, Sergeant Sydney J. Haldane (radiotelegrafist/schutter), oud 19 jaar, is overleden op 30 augustus 1940, verongelukt in Halle en begraven in Halle. Wireless operator/air gunner, lid van de Royal Air Force. Zoon van Herbert Sydney en Kathleen May Durrant Haldane, uit Hayes, Middlesex.   Meer informatie in het artikel: Het verhaal achter de Britse oorlogsgraven in Halle
Sergeant Sydney J. Haldane died 30st August 1940, age 19. He was killed in action in Halle and buried in Halle. Wireless operator/air gunner. Member of the Royal Air Force.More information can be found in the article: The story behind the British war graves in Halle

 


omschrijving_gevallennen

Hobbs, Edward George

1587621, Flight sergeant Hobbs is overleden op 23 september 1944, oud 23 jaar, verongelukt in de Slangenburg en begraven in Zelhem. Navigator, lid van de Royal Air Force. Zoon van Albert Edward en Jessie Rose Mary Hobbs, uit Ford, Plymouth.   Graftekst:

"May the joys you misses on life's highway be found in Gods garden of peace."1587621, Flight sergeant Hobbs died 23rd September 1944, age 23. He was killed in the Slangenburg and buried in Zelhem. Navigator. Member of the Royal Air Force. 

omschrijving_gevallennen

Howe, Stanley George 

132816, Flight Lieutenant (piloot) Stanley Howe is overleden op 12 juni 1943, oud 28 jaar, met militaire eer op 16 juni 1943, ’s morgens vroeg om zes uur, in Zelhem begraven. Piloot, lid van de Royal Air Force. Hij was gehuwd met Edna Howe, die enkele malen het graf van haar man heeft bezocht. Ook radiotelegrafist H. Jamieson uit Nieuw Zeeland heeft het graf bezocht van zijn omgekomen kameraad.

Zoon van George Richard en Edith Howe; gehuwd met Edna Hilda Howe, uit Greenford, Middlesex. Hij was vader van 2 kinderen.

Bij de woning van de fam. Hemink, aan de Halseweg werd zijn ontzielde lichaam aangetroffen.

(Lees hier voor meer informatie over deze tragische vlucht)  
Graftekst:

"I have fought a good fight. I have finished my course. I have kept the faith."132816, Flight Lieutenant Stanley Howe died 12th June 1943, age 28. He was buried in Zelhem 16th June 1943, at 06.00 am, with military honours. Pilot and member of the Royal Air Force. He was married to Edna Howe, who visited his grave several times. His lifeless body was found near the residence of the Hemink-family at the Halseweg.

 

omschrijving_gevallennenOp 25 april 1988 bezocht Mrs. Edna Howe (rechts) voor de derde
maal de laatste rustplaats van haar echtgenoot.
Bij haar staan zoon Victor en Stans zuster Gladys.

 

  Hunt, Leslie Thomas
423242, Flight sergeant Hunt is overleden op 13 juni 1944, oud 22, verongelukt in de Wassinkbrink en begraven in Zelhem. Lid van de Royal Australian Air Force. Zoon van Thomas Joseph en Amy May Hunt, uit Newtown, New South Wales, Australia.
Hun Lancaster Mk I ME777, code AS-K2, of 166 steeg op in Kirmington om een bombardement te doen boven Gelsenkirchen.  
Graftekst:
"Dearly loved and sadly missed by loving mother and father.423242, Flight sergeant Hunt died 13th June 1944, age 22. He was killed in the Wassinkbrink and buried in Zelhem. Member of the Royal Australian Air Force.


omschrijving_gevallennen

Johnstone, Andrew

659129, Flight sergeant Johnstone is overleden op 23 september 1944, verongelukt in de Slangenburg en begraven in Zelhem. Air gunner en lid van de Royal Air Force.659129, Flight sergeant Johnstone died 23rd September 1944. He was killed in the Slangenburg and buried in Zelhem. Air gunner. Member of the Royal Air Force.omschrijving_gevallennen

Keens, George Archer

1892749, Sergeant Keens is overleden op 23 september 1944, verongelukt in de Slangenburg en begraven in Zelhem. Air gunner, lid van de Royal Air Force. Zoon van Alfred George en Caroline Keens, uit Barkingside, Ilford, Essex.  

Graftekst:

"Deep in our hearts a memory is kept. We loved him too much to ever forget."1892749, Sergeant Keens died 23rd September 1944. He was killed in action in the Slangenburg and buried in Zelhem. Air gunner. Member of the Royal Air Force.

 

Merryweather, George Edward

Geboren in 1920 in Blankney Fen, Lincolnshire, England. 547673, 214 Sqdn., Royal Air Force, Sergeant Merryweather is overleden op 30 augustus 1940, oud 20 jaar, verongelukt in Halle en begraven in Halle. Air gunner, lid van de Royal Air Force. Zoon van George Henry en Clara Merryweather, uit Blankney Fen, Lincolnshire.   Meer informatie in het artikel: Het verhaal achter de Britse oorlogsgraven in Halle

Born in 1920 in Blankney Fen, Lincolnshire, England. 547673, Sergeant Merryweather died 30st August 1940, age 20. He was killed in action in Halle and buried in Halle. Air gunner. Member of the 214 Sqdn., Royal Air Force.

More information can be found in the article: The story behind the British war graves in Halle

 

omschrijving_gevallennen

Moses, Keith James

432231, Flying Officer Moses is overleden op 13 juni 1944, oud 20, verongelukt in de Wassinkbrink en begraven in Zelhem. Lid van de Royal Australian Air Force. Zoon van Frank Herbert en Florence Ita Moses uit Long Flat, New South Wales, Australia.

Hun Lancaster Mk I ME777, code AS-K2, of 166 steeg op in Kirmington om een bombardement te doen boven Gelsenkirchen.  

Graftekst:

"May the Lord have mercy on his soul. May he rest in peace. Amen."Flying Officer Moses died 13th June 1944, age 20. He was killed in the Wassinkbrink and buried in Zelhem. Member of the Royal Australian Air Force 

Puzey, Arthur Burnham

755485, Sergeant Puzey is overleden op 30 augustus 1940, oud 20 jaar, verongelukt in Halle en begraven in Halle. Wireless operator/air gunner, lid van de Royal Air Force. Zoon van Sqdn. Ldr. George Arthur Puzey, R.A.F., en Daisy Henrietta Puzey, uit Slough, Buckinghamshire.   Meer informatie in het artikel: Het verhaal achter de Britse oorlogsgraven in Halle

755485, Sergeant Puzey died 30st August 1940, age 20. He was killed in action in Halle and buried in Halle. Wireless operator/air gunner. Member of the Royal Air Force.

More information can be found in the article: The story behind the British war graves in Halle

 

stopp

   
Stopp, John Henry419738, Flying officer Stopp is overleden op 13 juni 1944, oud 28, verongelukt in de Wassinkbrink en begraven in Zelhem. Lid van de Royal Australian Air Force. Zoon van Frederick Conrad en Laura Adela Stopp; gehuwd met Ailsa Jean Stopp, uit Caulfield, Victoria, Australia. A.F.I.A.Hun Lancaster Mk I ME777, code AS-K2, of 166 steeg op in Kirmington om een bombardement te doen boven Gelsenkirchen.  

Graftekst:
Beloved husband of Ailsa Stopp "Ad Astra"Flying officer Stopp died 13th June 1944, age 28. He was killed in the Wassinkbrink and buried in Zelhem. Member of the Royal Australian Air Force.

 

omschrijving_gevallennen

Sweetman, John Edwin 179538, Flying officer Sweetman is overleden op 23 september 1944, oud 21 jaar, verongelukt in de Slangenburg en begraven in Zelhem. Piloot, lid van de Royal Air Force. Zoon van John Edwin en Ethel May Sweetman, uit Kowloon, Hongkong.  

Graftekst:

"In the morning and the going down of the sun we shall remenber."Flying officer Sweetman died 23rd September 1944, age 21. He was killed in action in the Slangenburg and buried in Zelhem. Pilot. Member of the Royal Air Force. 

omschrijving_gevallennen

Wilcox, William Roland 1583103, Flight sergeant Wilcox is overleden op 23 september 1944, oud 20 jaar, verongelukt in de Slangenburg en begraven in Zelhem. Wireless operator/air gunner, lid van de Royal Air Force. Zoon van Rowland en Kate Louisa Wilcox, uit Acocks Green, Birmingham.  

Graftekst:

"Too good in life to be forgotten in death."1583103, Flight sergeant Wilcox died 23rd September 1944, age 20. He was killed in action in the Slangenburg and buried in Zelhem. Wireless operator/air gunner. Member of the Royal Air Force.