Aan dit artikel van de Stichting OudZelhem werken mee: Harry Somsen.
Kunstenaar: Marinus Masselink

Marinus Masselink (1934–2019)

 
beeldhouwwerk Marinus Masselink 1 w Kunstwerk Marinus Masselink

Tentoonstelling Culturele Atlas Zelhem

Для молодих сімей, які мріють про власне житло, мікрокредит на картку онлайн без відмови є стабільним і надійним рішенням.

 ZELHEM - In de galerie boven de bibliotheek toont de werkgroep Culturele Atlas Zelhem van 20 mei tot en met 16 juli 2022 kunstwerken, die in de loop van de jaren verzameld zijn: verworven of verkregen.

Het zijn werken, schilderijen of foto’s van veelal Zelhemse kunstenaars en het betreft vooral Zelhemse onderwerpen, zoals boerderijen, landschappen en de kerk. Bekende schilders van vroeger zoals Knaake, Derksen en Bouwmeester, maar ook kunstenaars uit onze tijd, hebben hier prachtig werk tentoongesteld.

Оформіть кредит у зручний для вас час https://cashloan.net.ua/kredyt-onlajn/ і отримайте кошти на карту вже сьогодні.

Eén van de actieve mensen voor alles wat met cultuur in Zelhem te maken had, was Marinus Masselink. Hij is in 2019 overleden. Hij was een getalenteerde amateur houtbewerker. Enkele voorbeelden daarvan zijn in de tentoonstelling te zien. Een interessant werk is geschonken door de familie.

Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhemwerken mee:  Harry Somsen
Ruud Zaagsma
Kunstenaar:  P. Jansen   

 

Piet Jansen.


Легко отримайте кредит https://creditpro.net.ua/avtomatychno/ на будь-які ваші потреби. Гроші миттєво на карту.



OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lambertikerk, zeefdruk uit 1985. Gelimiteerde oplage in drie kleuren.
Gemaakt bij Reclame Studio Zelhem samen met Ruud Zaagsma.
Dit werk is in bezit van de Culturele Atlas Zelhem. Foto: H.M. Somsen. 


Кредит онлайн з простими умовами https://creditprofit.net.ua/do-75-rokiv/ та швидким погашенням. Пенсіонерам до 75 років.

Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werkt mee: Harry Somsen.
Kunstenaar: Hans Verholt.

 

Hans Verholt (*1935)

Hans Verholt is in 1935 geboren in Ulft. Na zijn studie “Industrieel ontwerpen”te Eindhoven is hij gestart met een eigen ontwerp bureau in Ulft. Talloze ontwerpen zijn in productie genomen door Nederlandse en buitenlandse bedrijven. Ook veel Achterhoekse bedrijven zoals Lundia en Deco maakten gebruik van zijn ontwerpen.

Na zijn verhuizing in 2000 naar Doetinchem kon hij veel meer tijd vrij maken voor zijn altijd gebleven passie “tekenen en schilderen”. Hij vindt zijn inspiratie in de natuur, maar tekent en schildert ook naar model. Jarenlang volgt hij de schildersworkshops in de Gruitpoort te Doetinchem. Ook maakt hij deel uit van de Zelhemse teken-en schildergsgroep die zomers ergens buiten bijeenkomt om er samen te schilderen. Zijn werk is in grote lijnen opgezet en ook het kleurgebruik is uitbundig in zijn vaak zomerse onderwerpen en ook abstracte werken.



OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Boerderijtje aan de Aaltenseweg in het groen. Hans Verholt. Dit werk is in bezit van de Culturele Atlas Zelhem.

 

Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werkt mee: Harry Somsen.
kunstenaar. F. Jansen. 

Frits Jansen.  (1919-1999)

Veel mensen in Doetinchem herinneren zich Frits Jansen als de stug rokende, zachtaardige kunstenaar, die een enorme voorraad tekeningen, linosneden en schilderijen achterliet toen hij in 1999 stierf.

Frits Jansen werd in 1919 op oudejaarsdag in Deventer geboren en groeide op in Steenwijk, waar hij de HBS bezocht. Daar werd zijn tekentalent opgemerkt door de tekenleraar en schilder J. Brante, die de jeugdige Frits een tijdje onder zijn hoede nam.

Na de middelbare school verhuisde de familie Jansen naar Doetinchem, waar de vader van Frits leraar werd aan de technische school. In 1938 werd Frits leerling aan de kunstacademie in Arnhem. Hij koos de schildersklas waar hij tot 1943 les kreeg van kunstenaars als Gerard van Lerven en Hendrik Valk. In 1943 werd Frits Jansen het diploma vrije schilderkunst uitgereikt.

Naast tekenaar en schilder was Frits Jansen ook een verdienstelijk pianist en een groot jazzliefhebber. Kort na de Tweede Wereldoorlog was hij mede-initiatiefnemer van een serie cabaretvoor stellingen in de toenmalige Societeit in Doetinchem.

Na het behalen van de akten handtekenen en handenarbeid vestigde hij zich als vrij kunstenaar in Doetinchem. Hij slaagde er echter niet in met zijn kunst voldoende geld te verdienen om zijn kinderrijk gezin te kunnen onderhouden. Met frisse tegenzin ging Frits Jansen dan ook op diverse scholen les geven in tekenen en handenarbeid. Daarmee verdwenen de geldzorgen uit zijn leven, maar zijn huwelijk strandde en jarenlang leidde hij een sober kunstenaarsbestaan in Arnhem.

In de loop van de jaren tachtig kwam hij terug naar Doetinchem om in het oudershuis aan de Heuthorststraat te gaan werken en aanwezig te zijn bij zijn hoogbejaarde moeder.  Hij tekende veel en haalde de banden met zijn oude vakgenoten weer aan. Met hen trok hij door de Achterhoek en naar Frankrijk om te tekenen. Langzaam maar zeker verloor hij zijn belangstelling voor het schilderen. Met moeite schilderde hij in 1984 zijn laatste stilleven in olieverf. Zijn Zelhemse zeefdruk maakte hij nog in 1985.

Lichamelijk ging het Frits Jansen niet voor de wind. Het roken eiste een zware tol. Reumatische aandoeningen sloopten zijn handen, waardoor het tekenen en het pianospelen steeds moeilijker werden.

Zijn laatste levensjaren bracht hij voor een groot deel door in het ziekenhuis, waar zijn kunstvrienden hem tot het laatst trouw bleven bezoeken.

 

Frans Storm door Frits Jansen

Frans Storm in 1947 geschilderd door Frits Jansen. Olieverf op triplex, 50x40cm.
Foto Coll. H.M. Somsen
Dit werk is niet in bezit van de Culturele Atlas Zelhem.

Zelf portret Frits Jansen 1968 Foto HS
Zelfportret Frits Jansen 1968. Foto Coll. H.M. Somsen
Dit werk is in bezit van de Culturele Atlas Zelhem.