Pellekoanswinkel van dames Bennink. - opgeheven  Adres: Markt 1
Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werken mee:  
H. Jonas  
H.M. Somsen  

 logo pellekaon
Logo van de winkel in Zutphen

 pellekaon

Foto: uit collectie Eef Oosterink

 

Koenradus BENNINK "den Pellekoan", winkelier kruidenierswaren, geboren op 29-12-1829 te Zelhem, overleden op 14-04-1890 te Zelhem op 60-jarige leeftijd, de bijnaam "den Pellekoan" komt waarschijnlijk voort uit het feit, dat hij koffie en thee verkocht van de gelijknamige groothandel uit Zutphen "de Pelikaan"; hij was ook eigenaar van het Pellekoans bos bij de Pol te Zelhem, zoon van Barend BENNINK en Barendina BENNINK.
Gehuwd op 31-jarige leeftijd op 11-07-1861 te Zelhem met Bartha Clasina ter MAAT, 29 jaar oud, geboren op 05-07-1832 te Zelhem, dochter van Jan ter MAAT, landbouwer te Zelhem in de Wassinkbrink, en Janna Hendrika EPPINK.

Bernard Johan BENNINK, gemeente ontvanger, geboren op 21-11-1862 te Zelhem, overleden op 24-11-1924 te Zelhem op 62-jarige leeftijd. Frederika Johanna BENNINK, geb. 10-5-1870 en Janna Hendrika BENNINK, geb. 11-3-1876, waren de laatste generatie Benninks die de winkel beheerd hebben. Deze zijn allen ongehuwd gebleven, die met elkaar de bakkerij en de winkel dreven. Bernard was de bakker, maar ook gemeente ontvanger en hield thuis kantoor om de gemeentebelastingen te innen, zijn beide zusters dreven de winkel.

Zij waren ook eigenaar van Pellekaonsbos en Pellekaonskamp waar zorgcentrum De Zonnekamp gebouwd is.

De bakkers en kruideniers Bennink hebben vele jaren vanaf ca. 1858 brood en levensmiddelen aan de diaconie geleverd ten behoeven van de armen die door de kerk bedeeld werden.

Pellekaon is een vreemde naam in Zelhem. Nergens is iets te vinden wat op deze naam betrekking heeft. Oude inwoners suggereren dat de kruidenier Bennink vroeger koffie en thee verkocht van het merk Pelikaan, van de gelijknamige groothandel in Zutphen. Het is mogelijk dat er een reclamebord of uithangborg aan het pand was waar de naam Pelikaan opstond. Zeer wel mogelijk dat men in de volksmond de kruidenier en zijn bezittingen daarom Den Pellekaon noemde, ten opzichte van andere familie leden die Den Luxen bakker werden genoemd


pellekaon 2
Uithangbord in Zutphen. foto bedrijfswebsite
 pellekaon1

Foto van fam. Teunissen - te Pas