Veenendaal bakker - opgeheven Adres: Bergstraat 37
Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werken mee:  
H. Jonas  
H.M. Somsen  

 

 veenendaal bergstraat37 2

Middenvoor de bakkerij van Veenendaal. Foto: uit collectie Wilco Wechgelaer

 veenendaal

Advertentie: uit collectie Eef Oosterink

 veenendaal advertentie

Advertentie uit 1947.Advertentie: uit collectie Eef Oosterink

 bergstraat37 3Bergstraat 37 foto van de fam. Schoemaker die na Veenendaal in dit pand kwamen.

Artikel uit het Contact van februari 2012
door H.M. Somsen

De bakkerij aan de Bergstraat

Ongeveer 1890 bouwde Abraham Derksen samen met zijn vrouw Johanna Uunk het huis op Bergstraat 37 om er een bakkerij en bakkerswinkel in te beginnen. De Bergstraat splitste zich net voor het huis, zodat het jaren leek alsof het huis midden op de weg stond. Zowel links als rechts ging de weg als zandweg verder het Loo in.

Bakker Derksen overleed echter al in 1901, waarna dochter Johanna Aleida Derksen, samen met haar man Hendrik Dommerholdt, de bakkerij en winkel overnam. In 1923 trouwde hun dochter, Johanna Alberta Dommerholdt, met Lambertus Klein Haneveld, die uiteraard ook bakker was. Na de oorlog werd de bakkerij verkocht aan bakker Jan Veenendaal. Al vanaf januari 1943 bakte hij op deze plek (A287) brood. Bakker Jan Veenendaal ging vervolgens voor de Coöperatieve Landbouw- en verbruiksvereniging Zelhem bakken en na verloop van tijd werd de inventaris van de bakkerij aan de Bergstraat overgenomen en verhuisd naar de Spoorstraat (Dr. Grashuisstraat). De fam. Veenendaal verhuisde naar de Pr. Marijkestraat en later naar de Pr. Beatrixstraat, zodat Jan dichter bij het werk woonde. 
De inpandige bakoven bleef in het huis achter en de volgende eigenaren, Henk en Pita Schoemaker, begonnen er een houtsnijatelier, waarnaast Pita in de voormalige bakkerswinkel haar kunstnijverheidzaak ’t Winkeltje, begon, zoals op de foto uit ca. 1965 te zien is. Toen de Algemene Bank Nederland het pand in de Stationsstraat verliet, verhuisde de fam. Schoemaker naar de Stationsstraat. In het leeggekomen pand aan de Bergstraat begonnen Bert en Ans Brandenberg direct na hun trouwen slijterij ‘t Olde huus’. Na enkele jaren werd de slijterij opgeheven en het pand geheel tot woonhuis verbouwd. Het wegpatroon om de woning werd aangepast met de bouw van de Bloemenwijk. Daardoor staat de woning nu rechts van de Bergstraat, komend van uit het dorp gezien.