Hubbenet drogist - opgeheven Adres: Koestraat / Burgem. Rijpstrastraat 4
Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werken mee:  
H. Jonas  
H.M. Somsen  

 hubenet
Advertentie uit een krant van 17-7-1915. Foto: uit collectie Eef Oosterink

hubenet1

Advertentie uit een krant van 17-7-1915. Foto: uit collectie Eef Oosterink

bibliotheek2De drogisterij en ijs en limonade fabriekje van Willem Hubbenet. Foto coll. Eef Oosterink

In de zomermaanden was Willem Hubenet de drogist, ook druk bezig in zijn IJs en Limonade fabriekje. Deze limonade fabriek had hij samen met zijn buurman JohanBel van café de ploeg. Bij mooi weer ging Hubenet zijn ijs verkopen met de ijscokar. Op de foto staan o.a. Willem P. Hubenet , zijn vrouw Nelly A.E. Wagenaar en hun hulp, mevr. Gerda van Til- Keizer voor hun drogisterij aan de Koestraat A21, tegenwoordig Burgemeester Rijpstrastraat 4 . Op het uithangbord lezen we ook nog datzij Abdij Siroop verkopen. De drogisterij/apotheek werd gedaan door mevr. Hubenet Gieteling de moeder van Willem. Na het ovl. van Nelly hertrouwde Willem Hubenet met mej. Van Ingen dochter van de huisarts.  Voor de bezorging van het ijs had Hubenet een hulp uit Terborg.

 
 hubenet

Advertentie: "Winkelweek Zelhem van Woensdag 26 t/m Zaterdag 10 October"
uit de bijlage van "De Graafschap-bode van Maandag 24 October 1936.

 Bij het bombardement in maart 1945, tijdens de tweede wereldoorlog is dit pand zwaar beschadigd maar snel weer opgebouwd en voor dubbele bewoning en boerderij geschikt gemaakt als vervanging voor bewoning van de bewoners van de eveneens gebombardeerde Pellekaon’s winkel op de Markt 1. Na 1945 zijn de huizen bewoond geweest, nr. 4 door Frederika Johanna Bennink ( bijnaam Naatje ) van de Pellekaon’s winkel en na haar overlijden door G.K. Jansma, die op het gemeente huis komt te werken. Jansma vertrekt daarna naar nieuwbouw aan de Doetinchemseweg 60. Aan de kant van Ooiman “de Klok” op nr. 6, komen D.J. Vervelde en H.J. Radstake, die sinds 1925 aan de Markt bij de dames Bennink woonden maar met het bombardement ook hun onderkomen en veestalling kwijt raakte. Zij blijven hier ca. 24 jaar wonen en vertrekken naar de Zonnekamp. Na het overlijden, febr. 1972 van Vervelde is het pand in 1972 in gebruik genomen als bibliotheek, een functie die het nog steeds heeft met daarbij een Galerie. In de bibliotheek periode is het pand nogmaals verbouwd en uitgebreid.

Na zijn Zelhemse periode vertrok de fam. Hubenet naar Voorburg en specialiseerde Willem zich op brandweer materialen.bibliotheek                                                        De bibliotheek in oktober 2004. Foto Barry Jonas.