StijlVol Fashion Adres : Smidsstraat 26
Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werken mee:  
H.M. Somsen  
Фінансова допомога доступна вже через кілька хвилин https://creditloan.net.ua/2000-grn/ після оформлення заявки.

StijlVol Fasdhion foto Contact Bronkhorst Liesbeth Spaansen

 StijlVol Fashion. Foto Liesbeth Spaansen Contact.

Швидкий онлайн кредит в декретній відпустці в українській мікрофінансовій організації без відмов відразу на карту.

 

Marlene Bergervoed en Gaby Schepers starten op 5 november 2021 met een stijlvolle mode winkel met grotere maten (44 tot 60) in de Smidsstraat 26

Zelhemse Apotheek / BENU Apotheek Zelhem Adres:  Smidsstraat 20    
Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werken mee:  
H. Jonas Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
H.M. Somsen  

zelhemse apotheek logo 

 

De Zelhemse apotheek in de voormalige kleding winkel van Smeek. Voorheen kregen de patiënten hun medicijnen nog van de huisarts.

 

 zelhemse apotheek

Foto: uit collectie Eef Oosterink

 smidsstraat20

Mei 2004 Foto H. Jonas

 zelhemse apotheek

Advertentie uit gemeentegids Bronkhorst 2005

 zelhemse apotheek algemene apotheek afbeeldingBENU Zelhemse Apotheek. foto bedrijfswebsite.

 

Kemper Kip Adres: Smidsstraat 1b
Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werken mee:  
H.M. Somsen

www.kemperkip.com 

Contact Bronckhorst  0314-755048

Een biologische kippenboerderij van de organisatie Kemper Kip opend op 9-juni 2020 een poelierswinkel in de Smidsstrraat 1b in Zelhem. 

Kemper kip 2020 07 07 winkelKemper Kip. Smidsstraat 1b Foto: H.M. Somsen 2020

Kemperkip dames

Francis van Aken (l.) en Esmée Capel in de winkel van KemperKip in Zelhem.
Foto: Liesbeth Spaansen -Achterhoekfoto.

KemperKip opent eerste winkel in Zelhem

Artikel uit het Contact Bronckhorst van ma 8 jun 2020.
Door Liesbeth Spaansen

ZELHEM – Aan de Smidsstraat 1b in Zelhem opent dinsdag 9 juni 2020 een nieuwe winkel: KemperKip. Het is de eerste winkel van het bedrijf dat in de jaren ’90 zijn oorsprong heeft. “We zijn bezig met de hele aankleding en zijn de grill aan het testen”, laat eigenaar Herman Kemper een aantal dagen voor de opening zien. De winkel heeft de sfeer van vroeger, op de muur prijkt een afbeelding van een boertje tussen zijn kippen. “De kip smaakt zoals vroeger de ‘zondagskip’. Dat is ook ons motto: ‘Beleef de smaak van vroeger’.”

Herman Kemper bestierde van oudsher een veevoederbedrijf. “Ik nam het familiebedrijf in IJzevoorde destijds over, maar stapte begin ’90 over op de biologische kiphandel: KemperKip. Het is een integratie van vier onderdelen. Ik lever de eendagskuikens en het voer aan pluimveehouders met vrije uitloopbedrijven door heel Nederland. Daar worden de kippen biologisch grootgebracht volgens de EU regelgeving en gecontroleerd door de Skal, al met al een langdurig proces.”

Met 4800 kippen in een schuur spreekt men van kleinschalige biologische bedrijven. “Daar heeft elke kip binnen voldoende ruimte, maar zeker ook buiten. De grote reguliere pluimveevleesbedrijven hebben al snel tussen de 100.000 en 200.000 kippen in één schuur”, vergelijkt Herman. “Onze kippen scharrelen ongeveer twee keer langer rond dan hun reguliere soortgenoten, voordat ze worden geslacht. Ze worden door één centrale dierenarts gecontroleerd en geënt.”

De slachterij in het Brabantse Uden hoort eveneens bij het bedrijf KemperKip. “Daar worden de kippen versneden en voorverpakt. Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor de verkoop aan retail, slagers, poeliers, supermarkten en horeca.”

KemperKip groeit gestaag en daarom staat de bouw van eigen stallen op de planning. “De vraag wordt groter en ik wil niet nog meer kip uit het buitenland gaan importeren. Daarom heb ik in Wehl dertig hectare grond gekocht voor 13 stallen van 4800 kippen waarvan steeds elf zullen zijn gevuld. Een aantal mensen uit de buurt zijn bang voor fijnstof, stank en vogelgriep en hebben bezwaarschriften ingediend. Daar is het wachten op. De vergunningen zijn al verleend.”

Ondanks dat en corona is er nu de eerste winkel. “Veel mensen vroegen mij waar ze onze kip konden kopen, maar ja ik had geen winkel. Nu ken ik Zelhem goed, ik voetbalde er en ken er veel mensen. We hadden het winkelpand in de Smidsstraat gezien en zijn gaan informeren over de huur”, vertelt hij aan tafel, die alleen voor wachtende mensen is bedoeld. “We worden geen lunchroom, hier kan alleen kip worden gekocht of telefonische bestellingen afgehaald. We hebben verse (voorverpakte) kip en diepvrieskip én gegrilde hele kippen, bouten, drumsticks en vleugeltjes. Je krijgt de kip mee in een warmhoud- tevens ovenzak en kan thuis weer opgewarmd worden.”

Dinsdagochtend 9 juni om 9.00 uur gaat de winkel open. “Een feestje zit er vanwege corona niet in, want voor hetzelfde geld wordt het met een officiële opening te druk.”

De winkel is van dinsdag tot en met vrijdag open van 9.00 tot 18.00 uur, zaterdags van 9.00 tot 16.00 uur. “Twee enthousiaste dames zullen de klanten gaan helpen: Francis van Aken heeft zelf een boerderijwinkel gehad en Esmée Capel met ervaring vanuit de horeca. Zij gaan hier met plezier aan het werk,” besluit Herman Kemper.

KemperKip trotse hoofdsponsor ZZC '20

Contact Bronckhorst wo 10 jun 2020 

tenue

Onthulling tenue ZZC '20 KemperKip met Wouter Luimes, Herman Kemper en Gerbert Tiecken in de nieuwe winkel in Zelhem. Foto: clubfotograaf ZZC

ZELHEM - KemperKip is de komende vier jaar verenigingssponsor van de Zelhemse voetbalvereniging ZZC’20. Een en ander werd bekendgemaakt tijdens de officiële opening van de nieuwe winkel in de Smidsstraat in Zelhem.

“Wij vinden het geweldig om ons te verbinden aan ZZC’20. Hiermee steunen wij een prachtige vereniging met een groot maatschappelijk belang. Natuurlijk is het voor ons ook een mooie manier om nog meer mensen kennis te laten maken met KemperKip”, aldus Herman Kemper.
ZZC’20 - de fusieclub van vv Zelhem en zsv Zelos - kan mede door de sponsoring van KemperKip een prachtige start maken voor haar eerste seizoen. Nu de fusie op 19 juni definitief wordt en de nieuwe clubkleding besteld moet worden, moest er uiteraard ook gezocht worden naar nieuwe sponsoren.

Zsv Zelos voorzitter Wouter Luimes: “De komst van de nieuwe winkel van Herman Kemper in Zelhem, was voor de sponsorcommissie een mooie aanleiding om de samenwerking te zoeken. Met KemperKip hebben we niet alleen een goede lokale partner gevonden, maar ook een betrokken sponsor die het voetbal in de regio een zeer warm hart toedraagt.“
Ook Gerbert Tiecken, voorzitter van vv Zelhem, is content: “Wij zijn trots als fusieclub dat vele sponsoren ondanks deze bijzondere tijden zich verbonden hebben aan de nieuwe vereniging. Dit is een geweldige steun in de rug van de nieuwe fusieclub.”
Bij de opening van de nieuwe winkel in het centrum van Zelhem, werd het eerste shirt onthuld waarop de nieuwe sponsor vermeld staat. KemperKip zal op de achterzijde van de shirts van alle spelers te zien zijn. Binnenkort worden ook de shirt-sponsoren van de selectie-elftallen bekend gemaakt.

 

 

 

 

 

Zelhems kaashuis Adres: Smidsstraat 11
Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werken mee:  
H.M. Somsen  
   

 Zelhems kaashuis HSZelhems kaashuis. Foto: H.M. Somsen

Zelhems kaashuis websiteZelhems kaashuis Foto bedrijfswebsite.
 foto website o
Zelhems kaashuis Foto bedrijfswebsite.

Becking, H. Dump 82 - winkel overgedaan naar Infa mode Adres: Doetinchemseweg 16, daarvoor Stationsstraat 
Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werken mee:  
H.M. Somsen  
   

 

Herman Becking. (1940-1998) 

Herman Becking als middenstander begonnen in de VIVO kruidenierswinkel van zijn vader aan de Halseweg in Zelhem, die hij over zou nemen, moest om gezondheidsredenen een stap terug doen, maar startte toch na enige tijd een zaak in dumpartikelen en daarna aangevuld met mode. Iedere vrije minuut was hij echter aan het schilderen. Zie ook Diversen- Culturele Atlas Zelhem -Becking, Herman.

stationsstraat
Herman Becking kwam samen met Klein Westland in het nieuwe hoekpand op ed hoek van de Markt en de Stationsstraat, met de ingang aan de Stationsstraat.
Foto.coll; H.M. Somsen .

In 1982 verhuisde Herman naar een pand aan de Doetinchemseweg 16 waar hij met zijn sdump artikelen verder ging. Na zijn overlijden heeft Infa Mode artikelen uit het assortiment van Herman Becking overgenomen en is verder gegaan in dit pand. Zie ook Infa mode. 

Doetinchemseweg 16 2018

Doetinchemseweg 16 in 2018 foto Google.

Zadelhoff, van  G en A.W. winkel opgeheven Adres: Markt 14
Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werken mee:  
H. Jonas  
H.M. Somsen  

 

 zadelhoff logo

 

Gradus van Zadelhoff (Doetinchem 27-08-1871, Doetinchem 20-09-1925) getrouwd met Johanna Willemina Harbers (Angerlo 21-08-1884, Amersfoort 30-11-1975) getrouwd op 05-04-1918 wij de winkel begonnen, die later door hun neef Albert Wilhelm van Zadelhoff is voortgezet.

De winkel van Zadelhof was een winkel in kolonialenwaren. Het was een heerlijk oord. De menggeur van fijne specerijen en versgemalen koffie komt de klant aan de deur al tegemoet. In de winkel wordt achter de toonbank de gehele wand ingenomen door laden met meel, grutten, suiker, zout enz.
En schappen vol pakken, bussen en flessen. Grote stopflessen met snoepgoed en zoethout, trommels met fraaie afbeeldingen en merketiketten. Boven de toonbank hangt een weegschaal, aan de hand van een rij gewichtjes van groot tot klein kan men het gewicht van het bestelde bepalen. Ernaast hangen de papieren puntzakken waarin de levensmiddelen geschept en afgewogen werden. De vrouw achter de toonbank neemt het winkelboekje in ontvangst en pakt de tassen vol. Ondertussen wordt in de winkel druk gesprek gevoerd door de wachtende klanten. En het laatste nieuws en roddels zijn uitgewisseld. De winkel was altijd open, waren ze gesloten, dan ging men gewoon achterom. Gemoedelijk is troef bij de winkelier en menig klant drinkt er een kop koffie mee.

Op 25 oktober 1900 verkoopt Wesel Carl Ermelink, landbouwer, huis en erf met moestuin aan Gradus van Zadelhoff winkelier uit Doetinchem. Notaris Schepers maakte een akte op voor 3.000 gulden voor de verkoop voor kadaster sectie 2188 groot 7 roeden en 70 ellen, getuigen bij de overdracht waren Jan Wolsink en Hendrik Willem Wesselink, arbeiders uit Zelhem. Het balansboek van de winkel van G. van Zadelhoff begint op 30 november 1900 en houdt op in november 1925. De reden hiervan zal vermoedelijk zijn dat de winkel overgegaan is naar zijn neef A.W. van Zadelhoff.

Lees ook van Zadelhoff likstenenfabriek.

 

De winkel van Gradus van Zadelhoff

 

 zadelhoff7

Gradus van Zadelhoff

Foto genealogiesite van Zadelhoff

 

 zadelhoff stationsstraat3

De foto is omstreeks 1900 gemaakt. Foto uit collectie Willem Hartemink

 zadelhoff6

De winkel omstreeks 1905.Foto uit collectie Freddie Wolsink

 zadelhoff

Opname omstreeks 1915. Foto uit collectie Willem Hartemink

 zadelhoff2

Foto uit collectie Wilco Wechgelaer

 

 zadelhoff nota

Nota uit collectie Eef Oosterink

 

De winkel van A.W. van Zadelhoff

 zadelhoff5

Albert Wilhelm van Zadelhoff (16-01-1898 / 30-03-1976),
gehuwd met Johanna Christina Pennekamp (13-07-1901 / 12-07-1994)

Foto uit De Graafschapbode van 24 oktober 1936


zadelhof 1929
Advertentie uit 1929. Advertentie uit collectie van mevr. van der Poest Clement
prijscourant
Van december 1929 uit collectie Eef Oosterink

zadelhoff1930
Advertentie 1930  uit collectie Eef Oosterink
 zadelhoff4

Foto uit collectie Harry Somsen

 zadelhoff8

De achterkant. Foto uit collectie Klein Hesselink

 zadelhoff1

Foto uit collectie Wilco Wechgelaer

 zadelhoff3

Advertentie "Winkelweek Zelhem van Woensdag 26 t/m Zaterdag 10 October"
uit de bijlage van "De Graafschap-bode van Maandag 24 October 1936.

 zadelhoff1953

Advertentie uit 1953

Advertentie uit collectie Eef Oosterink

dijk pannekoek

 ca. 1953 A.W. van Zadelhof. foto coll. Wilco Wechgelaer.

Kiefte , H. Levensmiddelen- opgeheven Adres: Oud Rozengaardseweg 345 Zelhem.
 Na 2005: De Gaarde 345 Doetinchem
Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werken mee:  
H.M. Somsen  
   

Warninkhageweg de Gaarde 345001Oude Rozengaardseweg 345 Zelhem-de Gaarde 345 Doetinchem
te Kiefte foto Eef Oosterink
H. te Kiefte Oude Rozengaardseweg 345 Zelhem. Foto coll. Eef Oosterink
De Gaarde 345
Uitbreiding winkel te Kiefte. foto 2015 coll. H.M.Somsen

Na te Kiefte kwam H. Veer met fietsen in dit pand.

Wormgoor-Vels, koffie en thee-opgeheven Adres: Palmberg 5
Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werken mee:  
H. Jonas  
H.M. Somsen  

 palmberg5 7 1 HJjpgPalmberg 5 oktober 2004. Foto: Herman Jonas

 wormgoor velsc HS

Leida Wormgoor-Vels

Foto: uit collectie Harry Somsen

 wormgoor1938

Advertentie uit 1938

 

Peppelman S.R. recreatie en Hobby artikelen-
1973- ca. 1980  verhuist naar Handelsweg 12
Adres: Doetinchemseweg 4
Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werken mee:  
H.M. Somsen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
   

1 430 Markt 1971 Peppelman en veer Peppelman recreatie en Hobby artikelen. Doetinchemseweg 4. Foto coll. Willem Hartemink

Historie Na 15 jaar productiechef te zijn geweest in de kunststofindustrie, bedacht Peppelman (SR) dat hij wel “voor zich zelf” wilde beginnen. Dit was in 1973. Toevallig stond er op dat moment in Zelhem midden in het centrum een winkel met bovenwoning te koop. Deze leek hun wel geschikt. De winkel werd gekocht en verdeeld in twee delen; een verkoop afdeling voor recreatie- en hobbyartikelen en een ruimte voor de zeilmakerij en tentreparatie. De winkel en tenten afdeling werd gerund door Mini Peppelman en Gerrit Peppelman deed het grotere werk.

Na een jaar bleek de zeilmakerij te klein en werd er naar een grotere ruimte gezocht. Deze werd gevonden in de werkplaats van de toenmalige landbouwschool aan de Hummeloseweg. Gerrit ging daar aan de slag en heeft daar 5 jaar met veel plezier gewerkt. Maar ook deze ruimte bleek op den duur toch te klein te zijn en er werd toen een perceel gekocht van 5000 m² op het industrieterrein in Zelhem.

Een hal van 800 m² werd gebouwd en in gebruik genomen. Iedere 8 jaar werd er weer een hal bij gebouwd omdat er ook kampeertenten werden verkocht en er ook begonnen werd met de verkoop van vouwwagens. Na enkele jaren werd de winkel in het dorp verkocht en werden alle activiteiten overgeplaatst naar het pand op het industrieterrein.

Sinds 2000 is de directie overgegaan in de handen van zijn zoon. Gerben is zich gaan toeleggen op de verkoop van caravans en het vervaardigen van grote feesttenten voor de verhuur en verkoop aan verhuurbedrijven.

In de moderne zeilmakerij worden deze tenten en zeilen met moderne apparatuur vervaardigd volgens de wensen van de klant. Uiteraard bleef men ook de reparaties van caravanvoortenten en dergelijke uitvoeren.

In december 2014 is het bedrijf gestopt met de kampeerafdeling. De zeilmakerij is in januari 2015 uitgebreid met een productieruimte van 1500 m² en een showroom van 400 m².
Door de jaren heen heeft het bedrijf een goede naam weten op te bouwen in de regio en ook daarbuiten.

Woolschot, K. Groenten en fruit- opgeheven in 1972  Adres: Smidsstraat 8
Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werken mee:  
H. Jonas  
H.M. Somsen  

 

woolscho logo

 

In 1932 is de familie begonnen met de groentezaak in het pand van kapper Wessels, in 1933 zijn ze in het meesterhuus gaan wonen. In 1972 zijn ze gestopt met de groentewinkel.

Karel Woolschot, geb. Zelhem 02-01-1905, chauffeur; later Groentehandelaar. Overl. Doetinchem 23-08-1888, begr. Zelhem, zn. van Jan Woolschot en Johanna Hendrika Eelderink.
Tr. Rheden 02-02-1933 Henrietta Wilhelmina Meijerink, geb. Stad Doetinchem 27-01-1908, overl. Varsseveld 27-06-1994, begr. Zelhem.
Karel woont en werkt 6-5-1919 in Hummelo en komt 23-04-1931 van Vorden. Heeft vanaf 1933 tot aan zijn pensioen een groentewinkel in de Smidstraat in Zelhem. Henrieke woonde voor haar trouwen in de Gemeente Rheden.

 

 woolschot

Foto uit collectie Wilco Wechgelaer

 woolschot 1947

Advertentie uit 1947, collectie Eef Oosterink

 woolschot 1951

Advertentie uit 1951.Advertentie uit collectie Eef Oosterink

 

Onze Zaak, J.B  - opgeheven Adres: Doetinchemseweg 18
Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werken mee:  
H.M. Somsen  
   

IM001082 HS Onze zaak Onze Zaak Doetinchemseweg 18 Foto: H.M.Somsen

Wisselink, G.J. kruidenier- opgeheven Adres: Hummeloseweg 68

Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werken mee:

 
H.Jonas  
H.M. Somsen  

 

 wisselink waarlo2

De boerderij en winkel van Wisselink. Foto van C. Verbeek uit Finland

 wisselink1953

Advertentie uit 1953. Advertentie: uit collectie Eef Oosterink

 

Veer, Henk. fietsen- verhuist Adres: Doetinchemseweg 4
Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werken mee:  
H.M. Somsen  
   

1 430 Markt 1971 Peppelman en veer H. Veer, Doetinchemseweg 4 Fietsen.Foto 1971 coll. Willem Hartemink.

Henk Veer handelende onder de naam Havera fietsen verhuist naar Oude Rozengaardseweg 345 in Zelhem. Het pand waat H. te Kiefte levensmiddelen in zat.  Na 2005 gemeente Doetinchem.
Daar heeft hij een winkel met wel 130 fietsen van verschillende merken.

De Gaarde 345 Oude Rozengaardseweg 345 in Zelhem Foto coll. H.M. Somsen

Vandaar verhuist hij weer naar een gloednieuw pand aan de Zonnebloemstraat 2-4 in de wijk Ooseld in Doetinchem. Na een samengaan tot Vebri-Havera V.O.F. gaat de zaak in 2013 failliet.

Winkeltje, 't  fam. Schoemaker. Kunstnijverheid en beeldhouwwerk.-opgeheven Adres: Dr. Grashuisstraat 24, daarvoor  Stationstraat 30,
           daarvoor Bergstraat 37
Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werken mee:  
H. Jonas  
H.M. Somsen  

 
schoemaker

 

De naam 't Winkeltje wordt niet meer gebruikt, nu wordt de naam Schoemaker hout- en steenbeeldhouwwerk gebruikt. De winkel 't Winkeltje was eerst gehuisvest aan de Bergstraat 37, dan aan de Stationsstraat 30 en als laatste aan de Dr. Grashuisstraat 24.

 winkeltje bergstraat37 4

ca. 1965 't Winkeltje van Schoemaker aan de Bergstraat 37. Foto van Fam. Schoemaker

 winkeltje stationsstraat30 4

't Winkeltje van Schoemaker aan de Stationsstraat 30. Foto van Fam. Schoemaker

 winkeltje stationsstraat30 1

't Winkeltje van Schoemaker aan de Stationsstraat 30. Foto van Fam. Schoemaker

 winkeltje

Pieta Schoemaker beheerde met veel aandacht volkskunst zoals,
Kelims, Gebelins, keramiek, sen sierraden enz. Foto uit collectie Eef Oosterink

 winkeltje1

Links Pieta Schoemaker, rechts een Poolse weefster tijdens een demonstratie in 't Winkeltje. 
Foto van Fam. Schoemaker

 schoemaker1

Met de actie: De Huis aan Huis koerier rekent voor u af. Foto uit collectie Eef Oosterink

 winkeltje advertentie1

Krantenartikel van Fam. Schoemaker

winkeltje advertentieAdvertentie uit de gemeentegids van 1988

 schoenmaker 02

Menig paneel versierd een kerk, school of huis die 
door Henk Schoemaker is gesneden of gebeeldhouwd. Foto uit collectie Eef Oosterink

 schoemaker 1

Henk Schoemaker aan het werk op de braderie in 1983. Foto van Jan ter Maat

 winkeltje schepping

"De Schepping" gemaakt voor de kerk in Laren. Foto van Fam. Schoemaker

schoemaker01 

Deze snijwerken waren geplaatst in de hal van het voormalige gemeentehuis van Zelhem. Het kunstwerk is verdeeld in 4 panelen. Door dhr. Schoemaker is getracht het verleden, heden en toekomst vast te leggen, maar ook van werk en cultuur.

1. De Stichting van Zelhem in het jaar 801, door Liudger. De nodige kracht hiertoe ontving hij door zijn geloof (stralen van boven), zijn gelaat drukt uit devotie en kracht. De eerste kerk was een eenvoudige kapel, opgebouwd temidden van een primitieve bevolking.

2. Na de stichting van het kerkje kwam de ontginning en ontwikkeling pas goed op gang. Boeren zochten de juiste vruchtbare grond uit, waarop ze hun gehoorzame (oren) knechten plaatsten, die goed van spierkracht voorzien waren (gebogen houding man). De persoon die het werk deed speelde weinig of geen rol (geen gezicht).

3. Het heden is zonder uitleg al heel goed afleesbaar. Bovenin de symbolen van muziek, zang en toneel, d.m.v. hoorn, stemvork en masker duidelijk gemaakt. In het midden van het paneel is de natuur afgebeeld waarmee de omgeving van Zelhem nog rijkelijk voorzien is. Daaronder de sport, afgebeeld door een bal en net.

4. Dit paneel kan men nader omschrijven als het beeld van de industriële vorming die Zelhem in de toekomst misschien ondergaan zal (robotfiguur met min of meer mechanisme onderdelen die onvoltooid zijn). De toekomst is onzeker en het is nog maar de vraag of de mensheid baas blijft over zijn eigen uitvindingen. Toch vind u in het paneel een hartvorm, wanneer er liefde blijft zal ook de toekomst leefbaar zijn.

Deze panelen zijn geschonken aan het boerenmuseum van de Oudheidkundige vereniging Salehem op 1 januari 2005 toen de gemeente Zelhem opging in de gemeente Bronckhorst.

 

winkeltje grashuisstraat 24 26't Winkeltje Dr. Grashuisstraat 24-26

 winkeltje2

De nieuwe winkel aan de Dr. Grashuisstraat. Foto uit collectie Eef Oosterink

 

 

 

Wijshake, R.  bloeminst- opgeheven Adres: Smidsstraat 8
Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werken mee:  
H.M. Somsen  
   

 Bloemisterij Wijshake is in bedrijf geweest van 1972 tot 1978 in het winkelpand waar voorheen K. Woolschot zijn groentenwinkel had.woolschotSmidsstraat 8 het pand van K. Woolschot, groenten. Foto: coll. Eef Oosterink
PICT0001mevr. Woolschot met kl. kind
Uiterst links de bloemenzaak van Wijshake, voor het pand van Beumer,  mevr. Woolschot met kleinkind. Foto: Lidy van de Burg.

Wessels, H. Kapsalons opgeheven 1945 Adres: Smidsstraat 6
Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werken mee:  
H. Jonas  
H.M. Somsen  

 

 wessels1

Foto: uit collectie Eef Oosterink

 kapsalon wessels

Henk Wessels aan het werk. Foto mevr. Siemes-Wessels

 wessels
Advertentie uit collectie Eef Oosterink

wessels oorlogschade HS 1945 oorlogschade kapsalon Henk Wessels. in de Smidsstraat . Foto: coll. H.M. Somsen

wessels 03 Hendrikus Marinus (Henk) Wessels, oud 43 jaar, omgekomen bij het bombardement van 21 maart 1945. Woonde aan op A89 (nu Smidsstraat 6) en had een kapsalon. Bij oorlogsschade is de verwoeste pui van zijn huis te zien, waardoor hij omgekomen is, zie boven,
Foto mevr. Siemes-Wessels  
Zwart, F.J. radio distributie - opgeheven Adres: Ruurloseweg 17
Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werken mee:  
H. Jonas  
H.M. Somsen  

 zwart ruurloseweg17Ruurloseweg 17,  mei 2004 Foto. H. Jonas
Zwart 1947
Advertentie uit 1947 , uit coll. Eef Oosterink

Wereldwinkel- opgeheven 2019 Adres: Pr. Irenestraat 3 daarvoor Smidsstraat 3,
          daarvoor Palmberg 8 daarvoor Palmberg ongen.
Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werken mee:  
H. Jonas  
H.M. Somsen  

wereldwinkel logo

 
1984 verbouwing Donen met Nood Wereldwinkel 

 De Wereldwinkel in het noodgebouw van het tijdelijke gemeentehuis achter Cafe de Ploeg in 1984. Foto: fam Donen

Na de periode op de wekelijkse markt kreeg de Wereldwinkel eerst een onderkomen aan de Palmberg.
Op 19 november 1993 werd door mevrouw A.A.L. Heere-Veraard het nieuwe winkelpand geopend aan de Smidsstraat 3 Het kleine winkeltje met een winkeloppervlakte van maar 25 m2 lag veel gunstiger dan het pand aan de Palmberg. Tijdens de opening werden er ballonnen uitgedeeld aan leerlingen van de basisscholen. De ballon die het verst weg vloog kon een leuke prijs winnen.

 wereldwinkel 04

De eerste winkel op de achtergrond in 1983. Afbeelding uit collectie van Willem Hartemink


schuyt palmberg8 10 3 foto schuyt
De wereldwinkel in het pand van Schuyt aan de Palmberg 8 Foto: fam Schuyt.

 wereldwinkel 01

Het interieur van de eerste echte winkel. Afbeelding uit collectie van Willem Hartemink 

 wereldwinkel 03

Het interieur van de eerste echte winkel. Afbeelding uit collectie van Willem Hartemink

 
 wereldwinkel

Mei 2004, het pand aan de Smidsstraat. Foto H. Jonas

 

Op zaterdagmiddag 19 november 2005 werd de nieuwe winkel aan de Prinses Irenestraat door Shwikar Abdalrhim geopend. Het bijzondere aan de datum 19 november was wel dat precies twaalf jaar eerder de eerste Wereldwinkel in Zelhem werd geopend.

IM001083
Pr. Irenestraat 3. Foto H.M. Somsen.

Irenestraat 3 2016 2016 Foto Google

Kopie van P1070973

2018 Foto: H.M. Somsen
Ziezo kapsalon- opgeheven Adrers: Palmberg 1
Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werken mee:   
H. Jonas  
H.M. Somsen  

 

 ziezo

Mei 2004. Foto H. Jonas

 ziezo1

Mei 2004.Foto H. Jonas

 advertentie

Advertentie uit Zelhem 1200 van 9 maart 2001

 

Wentink, schoenmaker - opgeheven Adres: Markt 4 daarvoor Bergstraat 21
Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werken mee:  
H. Jonas  
H.M. Somsen  

wentink bergstraat21 7De winkel en kinderen van schoenmaker Wentink aan de Bergstraat 21. Foto uit collectie Harry Somsen

wentink1927

Advertentie uit 1927
wentink bergstraat21 2
Schoenmaker Wentink aan de Bergstraat 21.Foto uit collectie Eef Oosterink.
wentink
ca. 1956 Schoenmaker Wentink aan de Markt. Foto uit collectie Eef Oosterink

wentink advertentie

Advertentie uit Poly Huishoudkasboek. Boekje uit collectie van Gerrit Garretsen