Willem Laurens Bouwmeester

willem bouwmeesterWillem Laurens Bouwmeester. Foto van mevr. J. Knaake

 Bron:  Genlias  Artikel door:  H. Jonas 
 Familie bron:    
   
Naam:  Dr. Willem Laurens Bouwmeester  
Roepnaam/bijnaam:  Willem  
Geboorteplaats:  Zelhem Datum:  17-01-1874
Overleden te:  Doetinchem Datum:  21-11-1939
Vader:  Johannes Cornelis Bouwmeester Moeder:  Swaantje Mantel.
   
Gehuwd met:  Trijntje Stam  
Geboortedatum:  ca. 1884, Oudendijk Overleden:  
Trouwdatum:  14-07-1908 Plaats:  Oudendijk
       
Heeft gewoond aan:  Varsseveldseweg 90   Doetinchem Datum:  
Beroep:  Leraar geschiedenis en aardrijkskunde
 conrector gymnasium
Datum:  1902-1939
Gewerkt bij:  Lyceum Doetinchem Datum:  
       

 Varsseveldseweg 90 Doetinchem Varsseveldseweg 90 Doetinchem  "Benne Sita" (vrij vertaald: Welgelegen) in 1907 gebouwd. Eerste bewoner de conrector van het gymnasium, kunstschilder en schrijver: dr. W.L. Bouwmeester.

Hij bezocht het gymnasium te Doetinchem, studeerde letteren aan de universiteit van Amsterdam waar hij in 1898 zijn doctoraal examen aflegde. In 1900 werd hij benoemd aan het instituut Noorthey in Voorschoten, waar Klokman reeds directeur geworden was. In 1902 werd Bouwmeester aan het gymnasium te Doetinchem benoemd. Een jaar daarna promoveerde hij in Amsterdam op het proefschrift Het Klooster Bethlehem bij Doetinchem. In 1911 verscheen van zijn hand De ontwikkeling van Nederland's landschappen en in 1936 In Doetinchem voor zeven eeuwen.

Bouwmeester is in Zelhem geboren als zoon van het hoofd van de openbare lagere school. Hij bleek zeer talentvol te zijn en studeerde letteren in Amsterdam, werd leraar aardrijkskunde en geschiedenis in Doetinchem aan het gymnasium.  T.g.v. het 700 jarig bestaan van Doetinchem in 1937 schreef hij een historische studie over Doetinchem en ook verscheen van zijn hand een studie over de “De ontwikkeling van Nederlandse landschappen”. Wekelijks schreef hij artikelen in het dialect in de Graafschapbode: Uut den olden tied’. Hij was medeoprichter van de Oudheidkundige Vereniging ‘De Graafschap’. Hij stierf in 1939. Als schilder was hij autodidact. Aanvankelijk schilderde hij vooral landschappen, later werd hij gefascineerd door alles wat met spoorwegen te maken had en maakte hij deze tot zijn onderwerp. Zo maakte hij een schilderij in opdracht van de Spoorwegen, dat mogelijk nog steeds in het hoofdkantoor in Utrecht hangt. Ook in het kantoor van de voormalige GTW, thans Syntus, te Doetinchem kan men een typische Bouwmeester aantreffen.

Van het werk van Willem Laurens Bouwmeester heeft de Culturele Atlas Zelhem ook een paar schilderijen. 


bouwmeester1Willem Laurens Bouwmeester, rechts, met zijn familie voor het huis in de Smidsstraat. Foto uit collectie Eef Oosterink

bouwmeester familie

 Familie Bouwmeester. Foto uit collectie Eef Oosterink

bouwmeester 2
Schilderij met Willem Laurens Bouwmeester. 
krant bouwmeester

Artikel uit Het Vaderland van 24 november 1939
 

 


De ontwikkeling van Nederlands Landschappen


 

Schrijver

Dr. W.L. Bouwmester          

Uitgever

Gebr. van Cleef

I.S.B.N. nummer 

                

Uitgegeven in: 

 1911

 
bouwmeester wl boek1 
 
bouwmeester wl boek2