Herman Jonas
* 25-7-1954,  † 25-5-2010

Vol ongeloof en verslagenheid reageerden de medewerkers van de internetsite OudZelhem.nl op het bericht dat hun opperhoofd en webmaster Herman Jonas dinsdagavond 25 mei 2010 is overleden.


De oprichter van de internetsite www.oudzelhem.nl, volgens eigen zeggen ‘een domme Drent’, had zich de afgelopen jaren een zeer uitgebreide kennis over Zelhem eigen gemaakt.
Zijn nooit aflatende inzet, samenwerkingsbereidheid en de wil om van zijn site een succes te maken, resulteerde er het afgelopen jaar in dat de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag de site heeft opgenomen in haar archief. Als nationale bibliotheek zetten zij zich in om deze website duurzaam te bewaren. De KB zorgt er voor dat de website www.oudzelhem.nl te allen tijde voor iedereen te raadplegen blijft, voor nu en voor toekomstige generaties. Door Hermans overlijden of het stoppen van gegevensaanlevering gaan deze waardevolle gegevens dus niet verloren.
Het initiatief van Herman Jonas, die de Zelhemse geschiedenis voor iedereen digitaal toegankelijk wilde maken, heeft geresulteerd in een werkgroepje van enthousiaste mensen die hij om zich heen verzamelde. Ze hebben met veel plezier samen aan zijn ideaal gewerkt en voelen het als hun morele plicht om door te gaan met het uitzoeken, optekenen en publiceren van de Zelhemse geschiedenis.
De groep zal hem node missen bij alle gesprekken, telefoontjes, het uitzoeken van foto’s en het optekenen van verhalen. Er komen nu geen vragen en telefoontjes van Herman meer. Telefoontjes die hij steevast afsloot met ‘oki-doki, ik ga weer verder’. Hij kan zijn vragen nu niet meer stellen.

Het verleden was zijn passie tot in de kleine uurtjes.
Nu is ook hij tot in lengte der tijd vereeuwigd.

17 02 1992 Herman Jonas Roel KleinpenningHerman Jonas bij Arboris stripboeken uitgever. Foto: Roel Kleinpenning

Redactie vergadering van oud Zelhem bij Smedekinckjpg2009- Herman Jonas (links) druk in gesprek met Rob Weetink. 
IMG 9173.JPG Herman jonas bij Smedekinck in opbouw
Herman Jonas tijdens de verbouwing tot museum Smedekinck. Foto: coll. H.M. Somsen
Herman Jonas web
 Herman Jonas bij Smedekinck om mensen de website te laten zien. 
groepsfoto
De internetgroep in 2008 met Herman Jonas. Foto: Barry Jonas 
Vlnr. achter:Gerrit Overbeek, Willem Hartemink, Herman Jonas en Eef Oosterink.
Voor: Dick Jolink, Rob Weetink, Harry Somsen,Ellie Somsen en Thea Jansen-Ditzel.


Nadat Herman Jonas, de oprichter van internetsite www.oudzelhem.nl, op 25 mei 2010 jl. overleed, werd het een tijdje stil op deze website.

De redactieleden van internetgroep Oud Zelhem die Herman om zich heen verzameld had en die er voor zorgden dat er veel informatie uit Zelhem en Hengelo via Herman op de site kwam, wilden echter, ieder met hun eigen specialiteit, verder gaan op de weg die door Herman was ingeslagen. In goed overleg met de familie Jonas werd besloten om de site onder te brengen in de Stichting Oud Zelhem, zodat het werk van Herman Jonas wordt voortgezet zoals hij het voor ogen had. Op 16 december 2010 is bij het kantoor van notaris Pera de stichting Oud Zelhem opgericht. Het dagelijks bestuur bestaat tegenwoordig uit Bert Schieven en Ellie en Harry Somsen, die al jaren intensief met Herman Jonas samenwerkten. Veel redactieleden, zoals die op de site genoemd worden, blijven op de oude voet doorgaan met gegevens verzamelen. Daar zal niets aan veranderen. Door het overlijden van eerst Herman Jonas en Dik Jolink een paar maand later, is er echter wel een flinke bres geslagen in de menskracht om de gegevens te verzamelen en te verwerken. Daarna zijn er nog een aantal personen  opgehouden .

Aangezien de websitie www.oudzelhem.nl in een systeem gemaakt is welke  na ± 20 jaar niet meer ondersteunt kon worden, moest de website geheel overgemaakt worden in een nieuw systeem met de mogelijkheid van de redacteuren om dit vanaf huis te doen en niet meer centraal aangeleverd hoeft te worden.
Daardoor verviel de afhangkelijkheid om door 1 persoon dit allemaal in te brengen. 

Daardoor kon ook een splitsing gemaakt worden om de Zelhemse en Hengelose gegevens op de oude website elk op een nieuwe website onder te brengen. 

Er is in de afgelopen jareneen achterstand opgelopen die langzaam ingehaald zal worden en er liggen nog vele foto’s met bijbehorende artikelen te wachten om op de site ingebracht te worden.

Als u nog oude gegevens en foto’s hebt van de oude gemeente Zelhem of Hengelo , kunt u met uw, liefst digitale, gegevens en foto’s terecht bij  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Natuurlijk kunt u ook telefonisch contact opnemen met Harry Somsen (0314-621011), zodat teksten en foto’s van uw huis, familie of vereniging op de website komen te staan.