Keyenborgseweg 1                                                                                                                            Eetcafe De Tol


Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werken mee: H. Jonas en H.M. Somsen

Bron: internetsite café De Tol en oudzelhem
Opgericht in: 1882 (officieel met vergunning)
Opgericht door:Praastink
Huidige directie:Remon te Brake en Mireille Kelderman
Website: www.cafedetol.nl


logo eetcafedetol

Logo Eetcafe De Tol.

Voor Café de Tol aan de Keijenborgseweg nr. 1 in de Wittebrink, werd in 1882 bij het in werking treden van de drankwet een officiële drankvergunning afgegeven. Jan Martinus Praastink was in 1868 met Johanna Kamp getrouwd en had zijn vader opgevolgd in het rustpunt voor reizigers en kooplui. Vanaf die tijd mocht hij legaal in de voorkamer, tappen en schenken.

Café de Tol zit op het kruispunt waar de wegen van uit Zelhem en Hengelo gezamenlijk richting Hummelo gaan. Dat was de reden dat de Hummelo- Enschedese -Kunstweg, daar de Tol en het Tolhuis plaatste. Jan Martinus Praastink werd opgevolgd door Bernard Johan Praastink die in 1897 trouwde met Johanna Hendrika Ter Maat.

praastinkBernard Praastink (1869-1929) en Johanna Hendrika-Ter Maat. Foto van E.H. luesink

Zoon Bernhard Johan Praastink trouwde in 1955 met Bertha Everdina Weijers en was de vierde generatie Praastink op deze, inmiddels tot café en buurtwinkel uitgegroeide plek.
cafe tol2Cafe De Tol. Foto van E.H. Luesink.

In 1982 vierde Bennie Praastink het 100 jarig bestaan. Op de oude foto van de internetsite Oud Zelhem, is de winkeldeur in de zijgevel nog te zien. Naast kruidenierswaren verkochten de Praastink’s vers brood dat in de buurt werd uitgevent.
advertentie De Tol A. PraastinkAdvertentie uit Hervormd Nederland 1961-1962. 

Met de komst van de supermarkten in het dorp verdwenen veel van deze buurtwinkels, zo ook in de Wittebrink.
wittebrink cafeFoto uit de coll. van Eef Oosterink

Bennie Praastink “de Pröhs”, richtte zich meer op het café en s’avonds aan de stamtafel vertelde hij de “sterke“ verhalen van vroeger. Popgroep Normaal heeft dit café jarenlang als hun stamcafé gehad en menig idee voor een liedje is aan de stamtafel geboren.

tolAdvertentie uit krant "Zelhem 1200" van 9 maart 2001
cafe tolMaart 2005 Foto: Barry Jonas.

Café de Tol zorgde onder de leiding van nieuwe uitbaters en de komst van Derk en Bernadette Janssen, die na een ingrijpende verbouwing in 2005, waarbij de winkel bij het café kwam, voor extra activiteiten, o.a. live optredens van bands. Op het buitenterrein naast het café wordt de jaarlijkse Hökersdag van Normaal gehouden, verder zijn er de bokbiermiddag en de zomerse kerstmarkt vanaf 2009.

cafe tol1Bernadette en Derk Janssen.. Foto uit Contact Bronckhorst Zuid.

De horeca vestiging werd tot eetcafé uitgebreid, met in de laatste jaren de aanbouw van een rookkamer en een serre. Voor de aangepaste menukaart werd, Remon te Brake als kok aangetrokken. Om gezondheidsredenen moesten Derk en Bernadette Janssen helaas stoppen met het officieel 130 jaar oude café.
cafe tol3Foto Internet site café De Tol.

Remon te Brake en Mireille Kelderman zijn vanaf 1-2-2012 de nieuwe beheerders van café de Tol, dat nog steeds de sfeer van de oude “Pröhs” uitstraalt. Volgens de hun website, is de Tol het Normaalste café dat ’t angaon weert is.

de tol 5 2016De Tol 2016 Foto Google.

de Tol 6

2016 Cafe De Tol. Foto Google