Markt 3                                                                                     Het Wapen van Gelderland.


Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werken mee: H.M. Somsen

Logement het Wapen van Gelderland aan de Zelhemse Markt. 
1 Wapen van Gelderland Het Wapen van Gelderland. Deze boerderij is bij het bombardement in 1945 volledig verwoest.
Foto coll. Eef Oosterink.

Logement het Wapen van Gelderland aan de Zelhemse Markt was een van de Zelhemse logementen waar tot 1849 notaris en burgemeester Herman Becking openbare veilingen hield. Eigenaresse was Cunera Margaretha Hesselink weduwe van R.H.J. Bennink. Het Wapen van Gelderland was gelegen tegenover de kerk. Hier werden zaken gedaan, aktes ondertekend en grote sommen geld wisselden van eigenaar voor de aankoop van huizen en grondstukken. Na het overlijden van de burgemeester Becking in 1849 en Cunera Hesselink in 1854 kwam er een andere bestemming op dit woonhuis met logement.
2 wapen van Gelderland Foto tijdens de Novembermarkt. Foto coll. Eef Oosterink.

Roelof van der Heijden trouwde met Johanna Gardina Massink en zij gingen het huis bewonen en zij maakten er een boerderij van. In de bewoning werden zij weer opgevolgd door hun dochter Gerharda Willelmina van der Heijden die met Bernard Johan Remmelink trouwde. Waarop Lammert Looman in 1931 met dochter Johanna Gardina Hermina Remmelink trouwt en daar bij in komen wonen.

3 wapen v. GelderlandSmid Nusselder en de boerderij van Bernard Johan Remmelink. Foto: Eef Oosterink
Met het bombardement in maart 1945 gaan de  huizen op de foto verloren, er wordt tijdelijk een noodwoning gezet voor Remmelink en Looman die in 1952 vervangen wordt door een nieuwe dorpsboerderij.

4 Wapen van Gelderland De nieuwe boerderij voor Remmelink en Looman aan de Markt 3. Foto Harry Somsen.

5 wapen van Gelderland De in ca. 1990 afgebroken boerderij.Foto: coll. Eef Oosterink.

Met de veranderingen die in het dorp gaan komen in de jaren 80, vertrekt de familie Looman naar een nieuwe boerderij aan de Halseweg en de boerderij aan de Markt wordt afgebroken voor de nieuwe winkels en bovenwoningen die daar sinds 1992 staan.

Op deze plek staat tegenwoordig  het pand waar de Aldi na de Edah introk naast De Smoks. De voormalige voortuinen zijn omgevormd tot een plein met Smoks Hanne, en de dorpspomp.
marktMarkt met de Eda in 2004  Foto H. Jonas.