Ten oosten van het dorp Zelhem, lagen de  gronden die gemeenschappelijk gebruikt werd. Bewoners van het dorp hadden het recht om op deze “Meenegronden” (vaak ook Markegronden genoemd) vee te mogen inscharen, hooi te winnen, plaggen te steken, turf te graven of hout te halen.

 

Meene

Foto uit collectie Willem Hartemink

meene
Boerderij aan het "kleine diekske", bewoond door boer Eggink, later door Gert Aalderink.
De man met de kruiwagen is dhr. Eggink. Ansichtkaart is in 1933 verstuurd. 
Foto: uit collectie Willem Hartemink

meene1
Boerderij Hillen. Foto: uit collectie Willem Hartemink

meene2

De Meeneweg, tussen boerderij Bel en Massen.Deze ansichtkaart is verstuurd in 1965

Foto: uit collectie Wilco Wechgelaer

 

2022 Martijn KoolKoningspaar De Meene 2022 Martijn en Mirjam Kool. Foto Henk Radstake

Martijn Kool nieuwe koning van ‘De Meene’

Artikel uit het Contact Bronckhorst Zuid van 16 juni 2022

ZELHEM - Op 10 en 11 juni werd het traditionele buurtfeest van buurt- en toneelvereniging De Meene gevierd.

Vrijdagochtend startte met de 70+ ochtend. Er hing een uitgelaten spanning, want er was een ‘mysterie gast’ in aantocht. Na een welkomstwoord van de voorzitter en de ouderencommissie kwam burgemeester Marianne Besselink de tent in lopen. Een aangename verrassing. Zij vertelde vol enthousiasme over haar functie en de gemeente Bronckhorst. Er was een ongedwongen sfeer. Na vertrek van de burgemeester was er plaats voor soep en broodjes. Er kon gezellig bijgekletst worden.

Op vrijdagavond werd de autosterrit gereden. 25 auto’s streden voor de winst. Een mooie route door de omgeving met onderweg flinke breinbrekers. Na een rit van ongeveer 35 kilometer bleken Bennie en Ada Stoltenborg en Mirjam en Martijn Kool hun titel van de laatste sterrit verdedigd te hebben. Zij hadden de minste strafpunten en wonnen voor de tweede keer op rij de wisselbeker.

De zaterdagmiddag begon met het binnenhalen van de koning, Rob Dijkstra, en zijn gezin. In een mooie auto werden zij thuis opgehaald. Er werd een touw over de weg gespannen en na het betalen van ‘tol’ mocht het koningspaar zijn weg naar het feestterrein vervolgen.

‘Heel Meene Bakt’ was het thema voor de jongste leden. Zij hadden voorafgaand een bakkerschort thuis gekregen en deze mochten zij zo mooi mogelijk versieren. Alle kinderen hadden goed hun best hierop gedaan. Cato Spreij, Jesper Roekevisch en Kai Bargeman wonnen hiermee een prijs in de vorm van een thuis-bak-pakket. De kinderen konden zich de gehele middag vermaken met het versieren van cupcakes, de draaimolen, het springkussen en in de zandbak. Ook konden zij worden geschminkt. Nostalg-ies zorgde met zijn mooie, authentieke ijskar voor de nodige verkoeling.

Voor de volwassenen waren er de traditionele volksspelen, waaronder het vogelschieten. Na een welgemikt schot van Martijn Kool kwam de vogel naar beneden, waarna hij tot schutterskoning van De Meene gekroond werd. Het buurtfeest werd afgesloten met een geweldige dansavond. Met de medewerking van ‘De Sleppers’ vlogen de voetjes over de dansvloer.

Via deze weg wil Buurt- en toneelvereniging De Meene alle vrijwilligers die zich, op welke manier dan ook, ingezet hebben enorm bedanken! Ze kan terugkijken op een zeer geslaagd Meenefeest.

Hieronder de diverse winnaars van de volksspelen:
Vogelschieten:
Romp: Martijn Kool. Kop: Jeroen Stoltenborg. Linkervleugel: Henk Berendsen. Rechtervleugel: Karin Hengeveld. Staart: Marcel Roekevisch.

Kegelen dames:
1. Karin Hengeveld, 2. Ali Bilderbeek, 3. Ilse Bargeman.

Kegelen heren:
1. Theo Stoltenborg, 2. Chiel Wijkamp, 3. Jan Hemink.

Ballero:
1. Ada Stoltenborg, 2. Andre Olthuis, 3. Ria Dijkstra.

Schijfschieten:
1. Dick Bruil, 2. Henk Hebbink, 3. Wilma Hebbink.

Sjoelen:
1. Sanne Bruil, 2. Jolien Stapelbroek, 3. Yvonne Assink.

Doeltrappen:
1. Sander Velthorst, 2. Marcel Roekevisch, 3. Chiel Wijkamp.

Belschieten
1. Stefan Hermsen, 2. Gerard Winkel, 3. Wilma Radstake.

Mysterie spel
1. Henk Janssen (heren), 1. Angela Booms (dames).

Boodschappenpakket raden: Jeroen Luimes.