Ds. Laurens Johannes   Politton    Stichting Oud Zelhem
       
  Bron:  12 Eeuwen Lambertikerk Artikel door:  H. Jonas en H. M. Somsen
 Auteur:  Gerrit Rijsdorp    
 Naam:  Laurens Johannes Politton    
 In functie:  1988 - 1992    
 Geboorteplaats:  Samarinda Datum:  10-06-1944
 Gehuwd met:  Maria Assa   Trouwdatum:  30-03-1974 
       
 Kind:  Ratusera Mariani  Geboren:  16-09-1979 Indonesie
       

 

Laurens J. Politton
Door G. Rijsdorp

Polliton
Laurens Johannes Politton * Samarinda, Indonesie 10-6- 1944 op 30-3-1974 gehuwd met Maria Assa, geboren 15-6-1948. Zij hebben een dochter Ratusera Mariani *Indonesie 16-9-1979.

Laurens heeft na de hogere middelbare school, de technische faculteit en daarna de theologische faculteit te Tomohon gedaan, gevolgd door een Master of Ministry Studie aan het Trinity College te Singapore. Laurens is o.a. synodevoorzitter, gemeentepredikant, Lid Centraal Comité Ind. Raad van Kerken en lid alg. bestuur Ind. Protestantse kerken geweest. Vanaf 1985 docent aan de Theologische Faculteit te Tomohon in Sulawesi, het vroegere Celebes.

Maria Assa heeft na de middelbare handelsschool de theologisch faculteit te Tomohon gedaan, eveneens gevolgd door een Master of Ministry Studie aan het Trinity College te Singapore. Vanaf 1978 uitgezonden predikant, voorzitter commissie Voor Geloof en Kerkorde. Voorzitter vrouwenorganisatie van de kerk en coordinator werk onder geïsoleerde stammen. Vanaf 1985 docent aan de Theologische Faculteit te Tomohon.

 Een advertentie in dagblad Trouw van 11 april 1987 komt via ds. Van Dorp in het predikantenteam terecht en die spelen daarop in met het vergaren van informatie. Het gaat om het project ‘Missionaire Presentie en Assistentie’ uitgaande van het Hervormd Evangelisatorisch Beraad (H.E.B.). Al in 1972 is de gedachte ontstaan dat zending wederkerig moet zijn. Als het H.E.B. naar een zendingspredikant op zoek gaat wordt, na vele jaren wachten, gereageerd door een predikanten-echtpaar. Nader contact pakt positief uit. Nu gaat men op zoek naar een Nederlandse kerkelijke gemeente. Die zou vanaf januari 1988 voor een periode van vier á vijf jaar op basis van een parttime werkverband een Indonesisch predikantenpaar in de geloofsgemeenschap moeten opnemen en laten functioneren zoals andere aanwezige predikanten.

De reden waarom Zelhem reageert is de behoefte aan contact met iemand uit een andere cultuur, die meedenkt en ons een spiegel kan voorhouden. Iemand die van buitenaf wezenlijke vragen opnieuw kan stellen en waarop wij een antwoord zouden moeten geven. Van ons vraagt het extra werk, begeleiding en inspanning. Het is de bedoeling dat de predikanten gewoon in de eerste periode meedraaien in al het kerkenwerk ter plaatse. In de vervolgfase zullen ook regionale contacten gelegd moeten worden. De bevestiging en intrede van beide predikanten is op eerste Pinksterdag 22 mei 1988 in de Lambertikerk voor buitengewone werkzaamheden. Ruim vier jaar blijven beiden werkzaam in Zelhem. De uitzenddienst voor beide predikanten begint op 28 juni 1992. Zij gaan dan terug naar Sulawesi.