www.oudzelhem.nl
Huidig adres:
 
Vorig adres:  Brinkweg 38 Zelhem
Website:  
Opmerking:  Opgericht in 1960. Komt voort uit Vromen Voor Verpakking.
 In 2000 is de productie verplaatst naar Cuijk.
Aan dit artikel werkten o.a. mee:  H. Jonas, H. M. Somsen en Willy Jansen

 

logo celtona    celtona logo klaproos met naam       

 
Bedrijfsleiding Celtona Zelhem van 1960 tot het einde van Celtona Zelhem.

directie w   directie w
Van 1960-1977 de heer Adriaanse (rechts op de 1e foto tijdens zijn afscheid)
Algemeen bedrijfsdirecteur Vromen Papierfabriek Doetinchem.
Van 1977-1986 de heer Olyslager (links op de foto samen met zijn vrouw)
Hij was bedrijfsleider Celtona Zelhem.
Van 1986 tot einde Celtona Zelhem, Joop Lieverdink, rechts Bedrijfsleider.
Foto: uit de Celtona Info van oktober 1991, collectie Willy Jansen 


De basis van Celtona-NV was gelegen in de Vroomen Papierfabriek Doetinchem NV. Daar werd oorspronkelijk met een papierverwerkingsafdeling begonnen die dermate snel expandeerde dat werd besloten in 1960 voor de verwerkingsafdeling een nieuwe fabriek te bouwen in Zelhem, Vromen Voor Verwerking.

De productie omvatte allerlei papierwaren voor hygiënische en huishoudelijke doeleinden, de meeste behorende tot de zogenaamde wegwerpartikelen. Dat waren bijvoorbeeld papieren handdoeken, witte en bedrukte servetten, bedrukt cadeau, sinterklaas en kerst inpakpapier, kastpapier met een versterkend plastic deklaagje, damast papier vellen en rollen, placemats en druppelvangers. Vele jaren werd al het te verwerken papier geleverd door Vroomen Papierfabriek Doetinchem NV. Doetinchem.

Celtona ging over in andere handen: Bührmann-Tetterode NV. en daarna ca. 1989  het Amerikaans- Italiaanse concern James River/Gruppo Ferruzi.

De productie in Zelhem is in 2000 overgeplaatst naar Celtona in Cuijk. Deze vestiging in Cuijk is de productielocatie en maakt sinds juli 2012 deel uit van Essity.

De vestiging Zelhem is gesloten en de gebouwen zijn verkocht.
De voormalige Celtona gebouwen zijn in 2017 gesloopt en vervangen door nieuwbouw van Kloostrans,  logistieke dienstverlener en transportbedrijf.

Meer informatie over de geschiedenis van Celtona na de bedrijfs foto's en stukken uit de Celtona info (het personeelsblad van Celtona Nederland NV.)

papierverwerking Zelhem 1960 W. Jansen
Vromen Voor Verpakking. Papierverwerking in Zelhem in 1960. Foto: coll. Willy Jansen
Zelhem luchtfoto ZW 1963 F. Giesen
1963 Luchtfoto van het industrieterrein met rechts de 'Celtona' gebouwen. Foto: F. Giesen.
stationsemplacement2
1970. Bij de bouw van Celtona kwam er ook een aftakking van het spoor Doetinchem-Zelhem bij de Brinkweg naar Celtona.
station15
Het rangeren van locomotief 364 naast het Celtona spoor, om bij Celtona te komen. Foto uit de coll. van Gerrit Garretsen. 
brinkweg38 2
Luchtfoto met goed zichtbaar het spoor naar Celtona. Foto coll. Eef Oosterink.
celtona 1
Foto: IKZ - woon- werk- en leefgemeenschap 1972
celtona 2 W. Jansen
Foto: IKZ - woon- werk- en leefgemeenschap 1972

 celtona 3
Foto: IKZ - woon- werk- en leefgemeenschap 1972
celtona 7
Foto: IKZ - woon- werk- en leefgemeenschap 1972
celtona 4
Foto: IKZ - woon- werk- en leefgemeenschap 1972
celtona 6
Foto: IKZ - woon- werk- en leefgemeenschap 1972
celtona 5
Foto: IKZ - woon- werk- en leefgemeenschap 1972
Celtona 1977
Advertentie uit 1977 in het Contact Vorden. 
brinkweg38 1

 Luchtfoto Omgeving Celtona en Oldenboom. Foto uit de coll. van Eef Oosterink
luchtfoto Celtona Zelhem W. Jansen Foto: uit collectie Willy Jansen


Een groot bord vol dampende stamppot boerenkool met geurige rookworst en gevuld met een 'kuiltje' jus.

Deze traditie was er al ten tijde dat Vromen & Papierfabriek "Doetinchem" toen nog in handen van de families Vromen en Van Veen. Daarom aten alle werknemers samen met de directie elk jaar in December boerenkool. Voor het eerst gebeurde dat al in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

boerenkoolmaaltijd 1957
1957-Boerenkool maaltijd bij Vromen Voor Verwerking. Foto: collectie Willy Jansen

Boerenkool eten is een traditie, die teruggaat tot 1641. Stamppot is een typisch Hollands en het stamt uit de Middeleeuwen. Vroeger werkten we in de zomer op het land. Om dat zware werk te kunnen doen, deden we in de winter extra energie op door 'stevige te eten. De combinatie van aardappelen, boerenkool, worst of spek zorgde bovendien voor een extra laagje vet om onszelf warm te houden. Een groot bord vol dampende stamppot met geurende rookworst en gevuld met een 'kuiltje' jus.

Celtona Zelhem heeft vanaf 1960 die traditie lange tijd voortgezet bij 't Witte Paard in Zelhem. In die tijd werkten veel werknemers bij Celtona Zelhem en op de boerderij van hun familie in de omgeving van Zelhem.

boerenkoolfestijn               Het boerenkool festijn. Foto: collectie Willy Jansen

 1959 Oude Verwerking Doetinchem 1959
1957 De afdeling verwerking bij Vromen Papierfabriek Doetinchem, de voorloper van Celtona. 
Foto: collectie Willy Jansen.
Werkvoorbereiding Zelhem
Werkvoorbereiding per computer. Foto: collectie Willy Jansen

Werk voorbereiding servetten 1
Werkvoorbereiding bedrukken:
Origineel -> werktekeningen per kleur -> films per kleur -> matrijzen per kleur -> rubbers per kleur -> rubbers passend op de drukwalzen per kleur -> in de drukmachine -> inkt per kleur in de verschillende inktbakken -> drukwerken instellen -> en daar is het meerkleuren resultaat. Foto: Willy Jansen.Willem Ruis 1979
Advertentie 1979. Foto: collectie Willy Jansen

celtona 9
Advertentie uit gemeentegids Zelhem 1988 

samensteling producten
Een greep uit het assortiment van Celtona Zelhem Foto: Willy Jansen

Celtona op Horecava 1978
Celtona  op Horecava beurs in 1978. Foto: collectie Willy Jansen

Foto overzicht docjpg
Mensen aan het werk. Foto uit collectie  Willy  Jansen


inktkeuken Zelhem 1
De inktkeuken in Zelhem Foto : Coll. Willy Jansen
1999 01 foto inktkeuken
1999. Operator Freek van Wal (r) en groepsleider werkvoorbereiding Frank Joosten: "Het mengen van inkten gaat nu automatisch. Bovendien worden retourinkten veel efficiënter gebruikt." 

Marian monsterkamer web
Marian Jansen bij een klein gedeelte van de vele monsters. Foto: coll. Willy Jansen


            
 

Saamhorigheid als bij Celtona vind je nergens


De
komst van Celtona in 1961 betekende voor Zelhem in zekere zin het begin van het indus­ triele-tijdperk. In zijn hoogtijdagen bedroeg het bedrijfsopperulak 12.000 m2 en bood het werk aan meer dan 130 mensen. Wat Celtona betreft was de euforie van beperkte duur. In 1989 vertrok het bedrijf naar Cuijk, met achterlating van een enorm, leegstaand pand.

Door Frits Schultheiss
Dit artikel is eerder geplaatst in de Kronyck nr.150 dec.2013

In het voorwoord van het magazine van Stichting Industrieel Kontakt Zelhem (IKZ) uit 1969 vermeldt de toenmalige burgemeester jhr. mr. H.G. van Holthe tot Echten: 'Velen zien Zelhem nog als een uitsluitende agrarische gemeente met veel natuurschoon en mogelijkheden voor recreatie. In werkelijkheid neemt de plaatselijke industrie, vooral in de laatste jaren, in toenemende mate een belangrijke plaats in voor de werkgelegenheid'. In 1972 meldt dezelfde burgemeester dat 'in verband met de afvloeiing van arbeidskrachten uit de land­ bouw dit een zaak van het hoog ste belang is'.

SPOORLIJN
In het bestemmingsplan voor het dorp Zelhem is toentertijd ruimte gereserveerd voor industrie. Binnen een periode van ongeveer zes jaar is de circa elf hectare beschikbare industrieterrein verkocht en hebben zich daar een zestiental nieuwe bedrijven gevestigd met aan het milieu van Zelhem aangepaste lichte en schone industrieën.

Een van de nieuwe bedrijven is Celtona geweest. De bouw van de fabriek, de Verwerkingsafdeling Celtona producten van het moederbedrijf Vromen Papier & Papierfabriek Doetinchem N.V. heeft in 1960 plaatsgevonden aan Brinkweg 38 in Zelhem, waarbij in 1964, in 1967 en in 1970 nog uitbreidingen zijn toegevoegd.

In de beginperiode van Celtona heeft de aan- en afvoer van materialen nog via het spoor verlopen. De spoorlijn liep oorspronkelijk van Doetinchem naar Ruurlo en onder andere de naastliggende houthandel Oldenboom heeft heel veel van zijn hout aangeleverd met wagons. Er was een zijtak die naar de achterkant van Celtona leidde, waar grondstoffen en producten met wagons aan- en afgevoerd werden. Deze spoorlijn is gesloten in 1972 en in 1977 zijn de rails opgebroken. Toen kwam alles per vrachtwagen, maar de laadkuil met het perron waren tot de afbraak van het gebouw nog steeds aanwezig.

My beautiful picture
De 'Sik' kon zodoende ook naar het laadperron van Celtona. Foto: H. Scheffer.

In 1972 besloeg het bedrijf 12.000 m2  en werkten er circa 130 mannen en vrouwen, merendeels wonend  in Zelhem  en omgeving. Daarnaast waren thuiswerkers aan het bedrijf verbonden die inpakwerkzaamheden verrichtten.

Celtona  produceerde in hoofdzaak  papierwaren in de zogenaamde hygienische en huishoudelijke sector zoals handdoeken, servetten, zakdoekjes , luiers, bedrukt inpakpapier voor neutraal gebruik en voor Sinterklaas en Kerstmis, bedrukt kastpapier voorzien van een laagje plastic en voorts polyethyleenzakken voor diverse doeleinden.

De artikelen werden  onder de handelsnaam Celtona op de markt gebracht. De grondstoffen waren afkomstig uit de fabrieken  in Doetinchem en Cuijk. Celtona staat voor Celstof Towels (hand­ doekjes) Napkins (servetten). Het personeel werd grotendeels in eigen bedrijf opgeleid.

CUIJK
De verwerkingsafdeling Celtona is in 1946 aan Vromen Papier & Papierfabriek Doetinchem N.V. toegevoegd. De papierfabriek was al in 1937 door de heren G. en B.C.H. van Veen in samenwerking met de uitgeversmaatschappij Misset in Doetinchem opgericht. Opmerkelijk was het gebruik van oud papier als grondstof voor nieuw papier.

Er zijn veel overnames geweest in de papier industrie, zo ook voor Celtona. Zoals gezegd bracht Vromen de papierverwerkingsafdeling in 1963 over naar Zelhem. In die tijd, in 1963, fuseerden de Amsterdamse bedrijven Buhrmann Papiergroothandel (waartoe sinds 1926 ook de Zutphense N.V. Geldersche Papier Maatschappij v/h Volkertsz behoorde) en Lettergieterij Amster­ dam v/h Tetterode tot Buhrmann-Tetterode (BT).  Enkele weken later trad ook Vromen Papier & Papierfabriek Doetinchem, inclusief Celtona, toe tot dit conglomeraat. In 1989 werd Celtona verkocht aan de Amerikaanse onderneming James River Corporation en werden de activiteiten in Zelhem gestaakt en daarna ondergebracht bij de hoofdvestiging in Cuijk.
celtona 7

Twee Celtona handdoekenmachines in werking, met een instructie op de machine 'doe nooit twee kwaliteiten in een doos'. Foto uit IKZ -woon-werk-en leefgemeenschap 1972


PLEZIER

In de reclameuitingen van Celtona zijn drie verschillende logo's te onderscheiden. Het eerste eigen meest voorkomende logo is een klaproosje, in zwarte lijnen. Het tweede logo, een zwart vierkant met daarin een gedraaid wit vierkant, is dat van Buhrmann-Tetterode verbonden met de naam Celtona. En het derde logo, een rand zwart logo met een wit kruis daarin met de naam Celtona als opvolger van het Celto-logo van de cellulose handdoeken van Vromen uit de jaren vijftig. 


De producten van Celtona bereikten de consument via warenhuizen, supermarkten en drogisterijen. Ook werden grootgebruikers bediend zoals ziekenhuizen, horecabedrijven en scheep-en luchtvaartmaatschappijen. Het afzetge bied van Celtona was niet alleen het binnenland , maar ook het buitenland. Trots wordt in de bedrijfspresentatie van Celtona in het I.K.Z.-blad uit 1972 vermeld: 'Export vindt in hoofd zaak naar Europese landen plaats. Dat betekent dat monsieur Jean du Pont te Parijs zijn handen droogt aan eenzelfde Celtona handdoekje als mijnheer Jan Bruggeman in Amsterdam en ook dat Liselore Schmitz in Duisburg haar neusje snuit in net zo'n papieren zakdoekje als Liesje Smit in Doesburg'.

Een reclamefilmpje uit 1982, waarin onderzoek wordt gedaan naar toiletpapier, keukenrollen en servetten, meldt de slogan: Celtona, papier waar­ over is nagedacht. In datzelfde jaar werden door Celtona speciale servetten gedrukt en aangeboden ter gelegenheid van de  officiele  heropening van het gemeentehuis in Zelhem op 17 februari 1982. Een commercial uit 1986, waarin cadeaupapier, servetten  en  kastpapier warden  aangeprezen, meldt Celtona papier, dat gebruik je voor je plezier.

servet opening gemeentehuis
Servet ter gelegenheid van de  officiele  heropening van het gemeentehuis in Zelhem op 17 februari 1982. Foto: H.M. Somsen

ALCOHOL
Aandacht voor het milieu is altijd aanwezig geweest in de papierbranche, maar ook in de geest van de tijd. Het bestuur van IKZ schrijft in zijn voorwoord van Zelhem, uw woon­ werk- en leefgemeenschap (1972): 'Wij in Zelhem mogen ons gelukkig prijzen met een SCHONE industrie die geen afbreuk doet aan de natuurlijke omgeving'.

De papierindustrie werd ook gehouden aan steeds strengere milieunormen. Bij Celtona in Zelhem werden inkten gebruikt op alcoholbasis. Vanwege de steeds strengere emissienormen heeft dit onder andere de doorslag gegeven voor het vertrek in 1989 naar het moederbedrijf in Cuijk. In Cuijk werd toen al geruime tijd geen toestemming meer gegeven voor het drukken met inkten op akoholbasis maar werden uitsluitend watergedragen inkten toegepast.

De alcohol inkten waren van invloed op de werkomstandigheden bij Celtona in Zelhem. Een vroegere werknemer, Arnold Elsenaar, herinnert zich: 'Als je daar eenmaal in werkt, dan merk je het niet meer. Ik heb we! eens verhalen gehoord dat jongens 's avonds naar huis gingen. Die werden aangehouden, moesten op een pijpje blazen en dat pakte negatief uit. Alleen vanwege die alcohollucht'.

Andere werkomstandigheden waren positiever. Er was een actieve personeelsvereniging die bijvoorbeeld puzzeltochten organiseerde waarbij je onderweg Celtona-klaproosjes moest tellen die op bomen waren geprikt. En na afloop een barbecue op het laadperron van de expeditie.

Binnen het Buhrmann-Tetterode concern waren bedrijfsbrandweerwedstrijden. 'En ik kan me niet herinneren dat wij ook een wedstrijd verloren hebben', herinnert Bernard Eelderink zich. 'Het was op een gegeven ogenblik zo dat we met twee teams aan die bedrijfs brandweerwedstrijden deelnamen, en dan werden we één twee.
Was voor de anderen niet zo leuk'. Ook werden zaalvoetbaltoernooien georganiseerd. Maar de belangrijkste herinnering aan Celtona was: 'Echt die saamhorigheid die we in Zelhem hadden, die vind je nergens '.

tankwagen1
De brandweerauto bij aankomst in Zelhem om water te vervoeren op 27 maart 1951. Deze tankwagen is na de uitdiensttreding in 1967, verkocht aan de papierfabriek De Hoop, later Celtona in Zelhem. Foto: uit collectie Eef Oosterink

Bronnen

I.K.Z. Stichting Industrie Kontakt Zelhem (1969). Werk in Zelhem.
I.K.Z. Stichting Jndustrie Kontakt Zelhem (1972). Zelhem, uw woon- werk- en leefgemeen schap. 
Beukelaer, H. de (1990). Nijver in het groen: Twee eeuwen industriele ontwikkeling in Achterhoek en Liemers.
Doetinchem: Stichting Staring Instituut / Mr . H.J. Steenber­genstichting.
Celtona Info diverse jaargangen. 
Stichting Oud Zelhem.


 Personeelfoto's Celtona Zelhem. 
1976 de jonkies bij producties
1976 De jongkies van toen in de productie bij Celtona. Foto:collectie Willy Jansen.

1977 Volleybal dames Zelhem uitsnede dames
Boven vlnr. Loes Molenkamp, Jozefien Jansen, Rickie Kel en Annie Willemsen.
Onder vlnr. Gonnie Harbers, Riet ten Eikelde, Marian Jansen en Leidinke Eenink.
Trainer: Cees Adriaanse jr. Initiatiefnemers: Cees Adriaanse jr. en Henk ten Eikelder.
Kampioen damesvolleybalteam Celtona 1977 Foto: collectie Willy Jansen.
1977 Volleybal dames Zelhem huldiging
Kampioen damesvolleybalteam Celtona 1977 Foto: collectie Willy Jansen.
personeel 1977

 Personeel Celtona 1977. Foto:collectie Willy Jansen.
Afscheid Adriaanse 1
1977- Personeel en management Celtona tijdens het afscheid van de heer Adriaanse Sr.
Foto: collectie Willy Jansen
Afscheid Adriaanse 2
 
Afscheid Adriaanse 3
 1977 Personeel Celtona tijdens het afscheid van de heer Adriaanse Sr. Foto: collectie Willy Jansen.

bedrijfsbranweer avond
1977 Bedrijfsbrandweer instructie avond. Foto: collectie Willy Jansen
Bedrijfsbrandweer 1977 78 webBedrijfsbrandweer 1976. Foto: collectie Willy Jansen
 
Bedrijfsbrandweer wedstrijden en oefeningen.
1993 1 brandweer
13-03-1993 brandweer oefening met de bedrijfsbrandweer in de buurt van Lobith, met o.a. Frans te Brake, Jaap Rozedaal, Hans Rozendaal, Johan Kreeftenberg. Foto Frans te Brake
1993 2 brandweer
13-03-1993 Brandweeroefening met o.a. Hans Rozendaal, Jaap Rozendaal en Johan Kreeftenberg.
Foto Frans te Brake
1993 3 brandweer
13-03-1993 Brandweeroefening met o.a. Hans Rozendaal, Jaap Rozendaal en Johan Kreeftenberg.
Foto Frans te Brake
1993 4 brandweer
13-03-1993 Brandweeroefening met o.a. Hans Rozendaal, Jaap Rozendaal en Johan Kreeftenberg.
Foto Frans te Brake.
***
1978 zaal voetbalteam
1978 Zaalvoetbalteam. Foto: collectie Willy Jansen
1978 BBQ techn. dienst 1
1978 BBQ Technische dienst bij de BBQ in de Slangenburg. Foto collectie Willy Jansen.
1978 BBQ Techn. dienst 2
1978 BBQ Technische dienst bij de schoonouders van Marinus Messing in de Slangenburg. 
Foto collectie Willy Jansen.

1978 BBQ Techn. dienst 3
1978 BBQ Technische dienst. Foto collectie Willy Jansen.
1979 afscheids feest
1979 Afscheidsfeest bij Celtona.  Foto collectie Willy Jansen.
***
De TD altijd goed voor een feestje.
Een meiboom halen en versieren voor Bertus Zoethout.

meiboom 1 ewald marinu toon en henk ver
Ewald van de Zand, Marinus Messing, Toon Kemperman en Henk Molenkamp. Foto Frans te Brake
meiboom 2 ewald van de zand marinus messing meiboom 3meiboom versieren bij han kl hesseling ver
Ewald van de Zand, Marinus Messing, Toon Kemperman en Henk Molenkamp. Foto Frans te Brake Het versieren van de meiboom bij Han klein Hesselink.  Foto Frans te Brake
***
Touwtrekwedstrijden,  de TD doet mee.
touwtrek 1 bennie elsman frans te brake hans rozendaal
Touwtrekwedstrijd, met Bennie Elsman,Frans te Brake,Hans Rozendaal,
Jos Lahn, Jan van Mourik en Jan Berendsen. Foto Frans te Brake
touwtrek 2 frans te brake han kl hesselink jos lahn jan berendsen
Touwtrekwedstrijd, met Frans te Brake, Han Kl. Hesselink, 
Jos Lahn, en Jan Berendsen. Foto Frans te Brake
touwtrek 3 bernard eelderink bennie elsman willen nijenhuis touwtrek 4 ewald van de zand bennie elsman toon kemperman
Bernard Eelderink, Bennie Elsman, Willem Nijenhuis, Hans Rozendaal, Jan Berendsen
en  Ewald van de Zand.
Foto Frans te Brake
Ewald van de Zand, Bennie Elsman, Toon Kemperman, Willem Nijenhuis, Hans Rozendaal en Bernard Eelkderink.
Foto Frans te Brake
***
1980 jos egberts bij druppelvanger machine Zelhem
1980 Jos Egberts bij de druppelvanger machine in Zelhem. Foto collectie Willy Jansen.
1990 Dirk Vels 25 j jubileum
1990 Dirk Vels 25jarig jubileum.  Foto collectie Willy Jansen.

OR Zelhem 1991 1
1991 De Ondernemings raad van Celtona. Foto: collectie Willy Jansen.
1992 feestavond zelhem
 Feestavond Celtona 21 oktober 1992. Foto collectie Willy Jansen.

personeelsfeest zelhem 1995
1995 Personeelsfeest 1 juli.  Foto collectie Willy Jansen.In de gloriejaren van Celtona Zelhem bestond de productie uit verschillende productgroepen / machinegroepen.

De witte tissue gevouwen servetten. Begonnen met 25 en 33 cm 1-laags servetten handverpakt op de SM4 en 7 (SM = servettenmachine). Gevaarlijke machines met een band mes.
Deze machines werden opgevolgd door de SM12 (25 cm servetten 1 en 2 laags) en de Bretting-1 (32 cm servetten) volledig geautomatiseerd (prägen-vouwen-verpakken-in dozen doen en dozen sluiten).
De dispenserservetten compact, nova en super wit en naamdruk werden gedrukt, gevouwen en in papieren wikkels verpakt op SM15, SM16 en SM17.
servetten machine bundelaar 2Productie dispenserservetten met bundelaar in een papieren wikkel
bundelaar dispenservetten
Dispenserservetten in wikkel gereed voor verpakken in doos.

IMG 6899 2
IMG 6898 2Foto's collectie Willy Jansen.

De bedrukte servetten naamdruk en seizoen (kerst en pasen). Naamdruk (25x25cm, 32x33cm, 40x40cm 1, 2 en 3-laags) werd hoofdzakelijk geproduceerd op SM11, SM12 en SM13. Seizoen servetten werden bedrukt op de SM-8, SM-9, SM-10. Of meteen verpakt per 500 stuks of afgeteld met telstroken per 25 of 50 stuks voor de verpakkingsafdeling.

Handverpakken op de servetten machine
Servetten verpakken met de hand in plastic zakken

SM 13 IMG 6897 2 2Foto collectie Willy Jansen.

SM -18: Productie 32cm. 1 laag servetten horeca en naamdruk.
1999 Ben Bloemendaal 1Ben Bloemendaal Foto collectie Willy Jansen.

Placemats tot 6 kleuren op de TSM-4. (TSM = tabl servetten machine). Meestal direct verpakt aan de machine en kleine aantallen naar onze thuiswerkers voor de sets kerst en pasen.
TSM 4 IMG 6889 2Fischer&Krecke-2 Foto collectie Willy Jansen.

Rotatie druk machine. Ooit begonnen met de Olympia (5 kleuren) en Fischer&Krecke-1 (1 kleur); geëindigd met de Fischer&Krecke-2 rotatiedrukmachine (6 kleuren, bedrukkingsbreedte 3x50 cm voor kerst en sinterklaas inpakpapier en kastpapier en 120cm voor hoofdzakelijk de kerst/paas kleden.
IMG 6891 2Foto collectie Willy Jansen.
IMG 6892 2Foto collectie Willy Jansen.

Onderzetters (ook wel druppelvangers genoemd) eerst op 7 kleine druppelvanger machines en daarna op een nieuwe onderzetter machine. Meestal direct verpakt aan de machine en kleine aantallen naar onze thuiswerkers voor de sets kerst en pasen.
Lees ook het artikel over de Higtech druppelvangermachine voor Zelhem die 7 machines verving.

De verpakkingsafdeling bestond uit twee productgroepen. De verpakking van de kerst en paasservetten op de Beck-1 en de Senning (pak 20, 25 en 50 servetten, 33 en 40 cm servetten en 1, 2 en 3-laags). Op deze afdeling werden de pakjes servetten gesorteerd en met soms 8 verschillende dessins verpakt in dozen.

Ook Naam druk en beroemde merken werden in pakjes verpakt (o.a. Villeroy&Boch).
De andere productgroep was het inpakpapier en kastpapier. Kastpapier werd eerst naar de bedrukking gecoat dus het beroemde plastic laagje). Op KR9, 10 en 11 (KR = kastrolmachine) werden de rotatiedrukrollen verwerkt tot rolletje voor 2,5 tot 3 meter. Daarna werden de rolletjes gesorteerd en verpakt in dozen met wel 10 verschillende dessins per doos. Bekende klanten waren Hema en V&D voor Sinterklaas en Kerst inpakpapier. De meeste rollen waren 50 cm breed, maar op 70 cm breed kwam voor.

kastrol machine 11Kastrolmachine voor productie kast- en inpakpapier. 
rolletjes sorteermachineKast en inpakpapier sorteermachine

De damast, grof linnen en non wovenafdeling. Het grootste volume bedrukt uit damastproducten (dus damastpräging). Zag je veel bij de Chinees. Op de PK4 en 5 (PK = prägekalander) werden rotatie en vellen geproduceerd (de vellen werden met een zeis van de haspel gesneden en daarna met de hand verpakt).
IMG 6894 2 DamastDe rotatie damast werd tot rollen verwerkt op de RW1 en RW2 (RW = rollenwikkelaar). RW1 rollen op huls 100 en 120cm breed met een lengte van 50, 100 of 140 mtr. RW2 later KR-8 rollen hoofdzakelijk 120 cm breed met een lengte van 7, 8, 10 of 25 mtr. Alles in het begin met de hand verpakt in dozen.
Tevens werd op deze afdeling de seizoenrotatiedruk (kerst en pasen) in grof linnen geprägd op de PK3.
IMG 6895 2 2DamastFoto's collectie Willy Jansen.
Deze geprägde seizoenrotatiedruk werd daarna meestal gevouwen als loper of laken op de kledenvouwmachine en verpakt bij onze thuiswerkers tot sets (gevouwen lopers, lakens, placemats, servetten, onderzetters, ingekochte menukaarten en kaarsen, etc.)

kledenvouwmachineKledenvouwmachine Foto collectie Willy Jansen.

Tevens werden op de  80x80cm napperons gesneden, gevouwen en in trays verpakt.
naperon IMG 6893 2Napperonmachine Foto collectie Willy Jansen.

JFUYOOXOp de beurs in Dusseldorf stond deze CMF drukmachine die aangekocht is door Celtona.
Met Johan Kreeftenberg en Ben Koolman. Foto Frans te Brake.

CMF drukmachine
 De CMF drukmachine die aangekocht is door Celtona. Foto Frans te Brake.

Andere belangrijke afdelingen waren: Vormvoorbereiding, Inktkeuken en Technische dienst.

Vorm voorbereiding met Bernard Eelderink
Van ontwerp naar film per kleur.
Derk Vels vorm voorbereiding

Van film naar matrijs naar rubber per kleur
IMG 6901 2
Opslag drukwalsenafdeling in afwachting productie. Foto collectie Willy Jansen.
IMG 6903 3
Inkten en chemicalien opslag. Foto collectie Willy Jansen.
IMG 6902 3
Inktkeuken. Foto collectie Willy Jansen.
IMG 6900 2
Technische dienst. Foto collectie Willy Jansen.
image001 Kantoor v.d. Belt
De kantoren midden in de productiehal met Jo van der Beld en Jan Vriens.
Foto collectie Willy Jansen. 
Celtona uit Celtona film
Beeld uit Celtonafilm uit 1989.Uit de Celtona Info van oktober 1991.
Zelhem neemt maatregelen voor toekomstige uitbreidingen.
Vraaggesprek met bedrijfsleider Celtona Zelhem, Joop Lieverdink.
joop lieverdink uitsnede

Wanneer het bedrijf in Zelhem uit zou willen breiden, is daar voldoende ruimte voor. Door grondruil met de gemeente is een groter terrein ter beschikking gekomen.

Bedrijfsleider Joop Lieverdink vertelt: ”De gemeente wilde graag een stuk grond dat eigendom is van Celtona overnemen. Daar hadden we geen bezwaar tegen mits we,  aangrenzend aan ons terrein, een perceel ter beschikking zouden krijgen dat minstens zo groot was. We wilden uitbreiding in de toekomst in ieder geval veilig stellen".”Hoewel het een wat gecompliceerde driehoeksruil is geworden, is dit toch gelukt. Celtona verkoopt ongeveer 5.500 m2  en ruilt/koopt circa 10.000 m2 aan grenzend terug. Een mooie ruil, want buurmans grond is in de regel slechts één keer te koop”. ”We zitten met het bedrijf al aan de grens van de mogelijkheden. Er zijn plannen om er een hal bij te zetten. Ruwe schetsen zijn er al gemaakt, maar het is nog niet bekend wanneer we tot bouw over zullen gaan".

Concentreren van productie  activiteiten
Door verschuiving van delen van het produktenpakket van Cuijk naar Zelhem, en om gekeerd,  zijn  er de  laatste  jaren bij ons veel machines bijgekomen.

De grote volumes onbedrukte servetten worden meer en meer in Cuijk geproduceerd en de bedrukte klantgerichte producten worden grotendeels al in Zelhem gemaakt.
Verwerking Zelhem heeft zich in de loop van de jaren steeds meer gespecialiseerd in het maatwerk: het drukken en verpakken van produkten in kleine en grote oplages volgens de wensen van de klant. '’t Zou een beetje vreemd zijn om dit op twee plaatsen te doen, want het gaat immers om flinke investeringen. Bovendien is het beter om produktie, waaraan bepaalde milieu-eisen gesteld worden, op één plaats te concentreren. Ik denk bijvoorbeeld aan het omgaan met inkten en bijbehorende stoffen. De nieuwe inktmengdoceerinstallatie met mogelijkheden tot hergebruik van inkt is in Zelhem inmiddels in gebruik genomen. Zo’n dure installatie ga je niet op twee plaatsen neerzetten”.

”Inmiddels zijn we al weer bezig met het ontwikkelen van nieuwe plannen.  Zelhem gaat langzamer hand een fase in van automatisering. We zijn nu al doende met het creëren van automatische overgaves. De  drukkende machines leveren dan compleet ingepakte produkten. De machinevoerders hoeven dan minder handmatigwerk te doen en kunnen zich geheel concentreren op het produktie-proces  en de kwaliteits controle                                     

Stilstandtijden

”Voorts besteden we veel aandacht  aan  het  terug brengen van de stilstandtijden van de machines.

We willen daardoor de produktiecapaciieit van de machines verhogen. ' t Is de bedoeling dat instellen en omstellen meer systematisch plaats zal vinden. De man aan de machine hoeft dan niet zelf alle handelingen zelf te verrichten. Een voordeel hiervan zal ook zijn dat we met minder afval te maken krijgen”.

”We   mòeten dit wel doen omdat we in Zelhem meer en meer  worden geconfronteerd met naambedrukte, en dus klantgebonden, orders van kleine omvang. Om dit alles goed op de rit te krijgen, zullen we een actieplan opstellen, al is het alleen al om onszelf te dwingen deze werkzaam-heden binnen een bepaalde rijd uit te voeren”.

” Dergelijke aanpassingen vragen wel creativiteit, want het meeste moeten we hier zelf uitdenken en (laten) bouwen”.

Uitbuiting van de eigenkracht

”De kracht van Zelhem, snelle levering van naamdrukorders, moeten we volledig zien uit te buiten. Maar het gaat niet alleen om snelheid, ook de kwaliteit van de produkten vraagt de nodige aandacht. Met alle acties moeten we de concurrentie zien voor te blijven”.

" Dat de klanten naamdruk, als onderdeel van een totaalpakket, op prijs stellen blijkt ondermeer uit de opdrachten die we hier binnen krijgen van de collega bedrijven binnen Europese collega bedrijven Ook in andere landen ziet men er de voordelen van in." 

”Langzamerhand zien we dat de samenwerking binnen Europese collega bedrijven vruchten begint af te werpen. Collegabedrijven kopen bij ons en wij weer bij hèn zodat we allemaal completere produktpakketten aan de klanten kunnen aanbieden”.


 Uit de Celtona Info van oktober 1991.

Nu ook volautomatisch wikkelen van pallets in Zelhem

Jan van Mourik 2


 

Uit de Celtona Info van oktober 1991.

Henk ten Eikelder: werkoverleg in Zelhem loopt goed.

1991 10 henk ten Eikelder 1 1
1991 10 Henk ten Eikelder 2 1


Uit de Celtona Info van juni 1992 
Een goed georganiseerde EHBO in Zelhem
Celtona EHBO 2


Uit de Celtona Info van juni 1992 
Vrachtwagens rijden af een aan in Zelhem.

Expeditie Celtona verhaal w

Uit de Celtona Info van september 1992

In Zelhem wordt hard gewerkt aan verbeteringen
1992 verbeteringen Zelhem 1 1jpgPagina 1
1992 Verbeteringen Zelhem 2 1

 


De traditionele jaarlijkse Boerenkoolmaaltijden.
Uit de Celtona Info van Januari 1997

Op 30 december 1996 was het weer zover. Traditiegetrouw wordt de maaltijd voorafgegaan door een ‘borreluurtje. Gezellig even bijpraten met je collega’s onder het genot van een drankje. Ook oud-collega’s en hun partners zijn hierbij uitgenodigd.

Nadat de grootste dorst gelest was, kon men aan tafel. Aanvallen kon nog echter niet, want de traditie gebied ook dat de maaltijd voorafgegaan wordt door een speech. 

Het eten was zoals gewoonlijk uitermate goed: lekkere smeuïge boerenkool met rookworst, ribbetjes, zure uitjes en augurkjes. Uiteraard mag na afloop een kopje koffie niet ontbreken.

Al met al weer een geslaagde boerenkoolmaaltijd. Jammer was echter wel dat er dit keer minder medewerkers de gang naar het Witte Paard hebben gemaakt dan andere jaren. Het zou toch zonde zijn als een dergelijke traditie verloren gaat.    
witte paard6    Het Witte Paard ca. 1960. Foto: collectie W. Hartemink. 


Feestavond Celtona Zelhem
Uit de Celtona Info van Januari 1997
 
1997 Feestavond Celtona 1
 

Automatisering overpakmachines Zelhem
Meer tijd voor controleren van productieproces
Uit de Celtona Info van April 1997
  
1997 automatisering 1 1  1997 automatisering 2 1 

Celtona Zelhem valt in de prijzen.
Lotus Paastafelkleed bekroond.
Uit de Celtona Info van Juli 1997
 
1997 juli Valt in prijzenPagina 1
1997 juli valt in prijzen 2
Pagina 2
 

Higtech druppelvangermachine voor Zelhem.
Een machine vervangt zeven andere machines.
Uit de Celtona Info van Oktober 1997
1997 Druppelvanger 1 1
pagina 1
1997 druppelvanger 2 1

Franse damastproductie naar Zelhem.
 Zelhems damast beter en goedkoper
Uit de Paperclip van Januari 1998
1998 01 Damast 1 1
 pagina 1
 
1998 01 Damast 2 1

Uit de Celtona Info van Juli 1998
Klootschieten met barbecue in Varsseveld
1998 klootschieten 1


Celtona en het milieu.
Van alcohol naar water in Zelhem
Uit de Paperclip van Oktober 1998
 1998 10 flexodruk 1 1
 Pagina 1
 
1998 10 flexodruk 2 1
 

Sint Nicolaasfeest in Zelhem.
Uit de Paperclip van Januari 1999
1998 St. Nicolaas feest 1

sinterklaas op NEFA 1957 1
Sinterklaas op NEFA in 1957  Foto: collectie Willy JansenMachines verhuizen naar Cuijk.

Verhuizing zeer gedetaileerd in kaart gebracht.
Uit de Paperclip van Oktober 1999
1999 10 machines verhuizen 1 1
 1999 10 machines verhuizen 2 2
 
 1999 10 machines verhuizen 3 1

Machines die in 1999 verhuisden1999 Ben Bloemendaal 1
Ben Bloemendaal aan de servettenmachine.
Foto: collectie Willy Jansen

1999 kledenvouwmachine 1

Kleden vouwmachine. Foto: collectie Willy Jansen
1999 machine verhuizen 3
Ook deze moest verhuizen. Foto: collectie Willy Jansen

  


Van Zelhem naar Cuijk.
"Alleen de radio mis ik nog"
uit de Paperclip van Januari 2000
2000 01 1 van Zelhem naar Cuijk

       

Informatie Historie 

                                                Celtona logo W. Jansen        Opmaak 1

Voor informatie over de volledige historie van Celtona Zelhem, Nefa (Nederlandsche Export papierfabriek Nijmegen), Vromen Voor Verpakking (Papierfabriek Doetinchem) en Celtona Cuijk (Essity), mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

steunons

U kunt deze website steunen als blijk van waardering en ter dekking van de onkosten met uw donatie op rekeningnummer NL 37 RBRB 8818 9907 56 bij de Regiobank van H.M. Somsen t.n.v. Oud Zelhem/Hengelo. 
Website opmaak voor Stichting Oud Zelhem: H.M. Somsen. 
Spaar de Jumbo Hollak punten voor de Stichting Oudzelhem, zie de startpagina.