Dominees van Halle en Zelhem

In de navigatie kunt u kiezen tussen Halle en Zelhem

 

  Kerk en pastorie 1934 Roggestraat 57 Pastorie
    Oude pastorie aan de Dorpsstraat 17 Pastorie aan de Roggestraat 57

Gereformeerdekerk en pastorie Dorpsstraat 
Gereformeerde kerk aan de Dorpsstraat 85 met pastorie op nr. 87 


Voor een totaal overzicht van de voorgangers in Halle kunt u kijken op Diverse Dominees Halle.
Hier naast ook een overzicht van de doninees op naam.


De artikelen WO-1 zijn reeds eerder verschenen op de voormalige website: Achterhoek 1914-1918
gemaakt door Bennie Eenink. 

Vier jaar mobilisatie.  
Alle Miliciens met spoed opkomen in augustus 1914

Nieuws vd Dag 31 7 1914 3 
Nieuws vd Dag 31 juli 1914

WOI logo 100 jaar WOI nederlands 400x300
Op 1 augustus 2014 was het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Voor mij was dat aanleiding om nu eindelijk eens te gaan doen wat ik al jaren van plan was. Namelijk om de verhalen van mijn opa over die oorlog op papier te zetten. Opa was in de periode 1914-1918 één van de vijfhonderdduizend soldaten in Nederland die moesten opkomen om de neutraliteit van ons land te bewaken.

Mijn artikel heb ik gepubliceerd in twee bladen. Het ADW Contactorgaan is een uitgave van de oudkundige vereniging ADW (Aalten-Dinxperlo-Wisch). Het andere blad is de Kronyck. Een gezamenlijke uitgave van de oudheidkundige verenigingen in Doetinchem, Gaanderen en Zelhem.
Al snel werd werd mij duidelijk dat ik meer materiaal had dan ik kwijt kon in mijn artikel. De publicatie leverde vervolgens zoveel reacties op dat ik besloten heb om deze website te bouwen. Met als doel een kleine bijdrage te leveren aan het vastleggen van een bijzondere periode uit onze Achterhoekse geschiedenis.
Deze website is niet bedoeld om een overzicht van de hele periode 1914-1918 te geven. De pagina's zijn min of meer op zichzelf staande onderwerpen die vooral in de Achterhoek spelen, maar soms ook in het Duitse grensgebied. De verhalen van mijn opa Eenink lopen daar als een rode draad doorheen.

Kop nieuw

Contact.
Zelf in pptUw aanvullingen, vragen en opmerkingen zijn van harte welkom.
Bennie Eenink. Tel:0314-631851  Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Halse Heide 1953 800
Zomer 1953 als jongetje van anderhalf jaar met opa bij ons jongvee in de Halse-Heide.Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werkt mee: Harry Somsen.
Kunstenaar: Dick Bastmeijer.

Dick Bastmeijer (*1937) Foto’s

Dick Bastmeyer is vrijetijdsfotograaf in hart en nieren. Hij heeft altijd al wel gefotografeerd, maar de laatste jaren, sinds hij is gestopt met werken als keurmeester bij de Keuringsdienst van Waren, is de hobby van het fotograferen steeds meer op de voorgrond komen te staan. Veel tijd is dan ook in de “donkere kamer “ ( doka ) doorgebracht waar hij zijn eigen foto’s, meestal in zwart-wit, ontwikkelde en afdrukte. Dick reisde graag en probeerde dan in ontmoetingen met andere mensen en culturen zijn foto’s te maken. Niet alleen Nederland, maar ook veel reizen naar het buitenland zijn door Dick ondernomen. De “andere mens” staat dan altijd centraal. Hij was voorzitter van de Zutphense Fotoclub. Verder nam Dick vaak deel aan Landelijke gespreksgroepen op het gebied van de fotografie. Hij is autodidact en is destijds benoemd tot “Bondsmeester ” binnen de fotobond Nederland ” ( BMK ). Een erkenning van vakbekwaamheid!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Foto interieur Lambertikerk. Dick Bastmeier. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto lantaarn Lambertikerk. Dick Bastmeier.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Foto Lambertikerk vanaf het zorghotel. 

Ben van de Berg

Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werkte mee: Harry Somsen.
Kunstenaar: Ben van de Berg

 

Ben van den Berg (*1942)

Ben van den Berg afkomstig uit Doetinchem en al bijna 30 jaar wonende in Zelhem is in 2004 na zijn vroegpensioen begonnen met schilderen, hij tekende altijd al graag. De eerste jaren heeft hij schilderles gehad van Gerrie Olthof-Klein Bleumink die sinds eind jaren ‘90 als vrijwilligster teken en schilderles geeft aan leerlingen van “de Boerderij” in Zelhem. Daarna heeft Ben enige jaren schilderles gehad van Geertje Staring in Doesburg. Nu heeft Ben nog steeds schilderles van Rikie Besseling in Vierakker. Ben maakt de lijsten om de schilderijen zelf. Ben van den Berg heeft beeldhouwlessen in hout gehad van Henk Schoemaker in Zelhem en bij Anne Brouwer in Baak heeft hij lessen gevolgd in het beeldhouwen met steen. Ben heeft inmiddels diverse exposities gehouden in de regio en is ook regelmatig te zien met het schilderen op evenementen bij museum Smedekinck in Zelhem. Ben van den Berg (*1942)
Ben van den Berg afkomstig uit Doetinchem en al bijna 30 jaar wonende in Zelhem is in 2004 na zijn vroegpensioen begonnen met schilderen, hij tekende altijd al graag. De eerste jaren heeft hij schilderles gehad van Gerrie Olthof-Klein Bleumink die sinds eind jaren ‘90 als vrijwilligster teken en schilderles geeft aan leerlingen van “de Boerderij” in Zelhem. Daarna heeft Ben enige jaren schilderles gehad van Geertje Staring in Doesburg. Nu heeft Ben nog steeds schilderles van Rikie Besseling in Vierakker. Ben maakt de lijsten om de schilderijen zelf. Ben van den Berg heeft beeldhouwlessen in hout gehad van Henk Schoemaker in Zelhem en bij Anne Brouwer in Baak heeft hij lessen gevolgd in het beeldhouwen met steen. Ben heeft inmiddels diverse exposities gehouden in de regio en is ook regelmatig te zien met het schilderen op evenementen bij museum Smedekinck in Zelhem.


CAZ 8a Ben v.d. Berg Museum SmedekinckMuseum Smedekinck. Ben van de Berg. Foto: H.M. Somsen.
Werk in bezit van de Culturele Atlas Zelhem.
CAZ 8b Ben v.d. Berg LudgerkerkjeLudgerkerkje op het terrein van musem Smedekinck. Ben van de Berg. Foto: H.M. Somsen.
Werk in bezit van de Culturele Atlas Zelhem.