Aan dit artikel van de Stichting Oud Zelhem werkt mede: www.oudzelhem.eu
HM Somsen  
A. Bellert  

 

Evert Bellert (1922-1995)
CAZ 7 bellert

Evert Bellert is op 04-02-1922 in Epe geboren en kwam samen met zijn broer Henk Bellert die ook in Epe is geboren in een gezin met 7 kinderen, op zeer jonge leeftijd in 1923 naar het Loo A305 in Zelhem. Daar woonden het echtpaar Hendrikus Wentink en Alberdina Hendrika Lenderink, die de beide broers als pleegkinderen opnamen naast hun twee eigen dochters. Evert was net anderhalf jaar oud.

De kinderen Bellert gingen naar de school aan de Doetinchemseweg.
Bellert 1933 31933 ca. klas 3. Klassefoto met meester Geert Kreuzen. In het rode kader de gebr. Bellert. Foto: HC Remmelink.
Op deze foto: Meester G. Kreuzen, Jan v. Tongeren, Han Hemink, Broer Loman, Arie Capel. Gert Hemink, Grada Klein Hesselink, Dina Schieven,Eef Bellert, Henk Bellert , Willy Diepenbroek, Jootje Klomp, Dina Radstake,..Radstake, Willemien Woerts, ..Schieven, Gerhard Demmink, ?, Johanna Teunter,..Hagelstein, Diny Radstake, Jantje Kuiperij ?, Theo te Pas, ? , ?, ?, 

Na de lagere schooljaren vertrok Evert Bellert naar zijn familie in Epe en ging daar bij een boer werken, maar hij kreeg heimwee naar Zelhem en ging in 1938 terug naar zijn pleegouders in Zelhem. Evert was toen 16 jaar.

Broer Henk Bellert, ging na zijn lagere schooljaren eerst ook als boerenknecht werken bij de familie Hagen aan de Aaltenseweg in Halle, en is daarna bij de familie Giesen aan de Velsingstraat in Doetinchem in de kost gekomen, hij ging toen werken bij T.D. Verblifa in Doesburg en is op 48 jarige leeftijd overleden in Doetinchem. 

In de jaren 1920 is zuster Annie Bellert ook bij een pleeggezin in de Achterhoek terecht gekomen en wel bij de familie Trachter aan de Wildenborghseweg in Ruurlo. Zij is later weer terug gegaan naar de Veluwe, is daar getrouwd en met haar man gaan wonen in Vaassen.

Na zijn terugkeer in Zelhem is Evert bij de familie Hupkes, die een boerenbedrijf (de Kip) hadden aan de Tolstraat 2 in Hummelo terecht gekomen, waar hij als jonge jongen ging werken.

Tijdens een feest in Hummelo heeft Evert Bellert, Albertha Vrogten, (geboren op 02-08-1920 in de Witte Brink gem. Zelhem), leren kennen.
Albertha Vrogten werkte toen in de huishouding bij familie de Vries in Hummelo op de boerderij Vossenplaats aan de Zelhemseweg 6.

Achterzijde boerderij Vossenplaats Achterzijde boerderij Vossenplaats in Hummelo. Foto: coll. HM Somsen

Evert Bellert trouwt met Albertha Vrogten in de oorlog op 15-07-1943. Zij gaan in Zelhem wonen dicht bij de pleegouders en kregen toen in Zelhem een ​​klein gedeelte van een schuurtje van de familie Straks in het Loo.
In de oorlog stond een soort woonwagen in het bos de Langenberg, (later de stortplaats) die was van een wegenbouwer uit Doetinchem. Die woonwagen is na de oorlog verplaatst naar de driehoekige kavel waar nu de Esweg / Loorweg beginnen, daar hebben Evert en Albertha van gewoond.

Zij kregen daar drie zoons: 1. Harry Bellert geboren op 10-01-1946, 2 . Henk Bellert geboren op 14-09-1947, 3 . Albertus (Bertus) Bellert is geboren op 01-03-1949.

Bijna is pleegvader Hendrikus Wentink overleden 17-10-1946 overleden en bleef op pleegmoeder Dine Lenderink alleen achter in het huis.

1950 t Loo A305 1950 pentekening 't Loo A305 het huis van de fam. Wentink-Lenderink. Fotoscan: coll. H.M. Somsen.

Evert en zijn vrouw kochten het huis A305 van zijn pleegouders, maar om daar gelijk te gaan wonen was toen niet direct mogelijk.
Toen dat huis in 1955 afbranden, konden Evert en Albertha een nieuw huis laten bouwen. Het gezin kon in 1956 van de woonwagen naar het nieuwe huis aan de Toorweg 2.

Evert Bellert heeft naast het werk op boerderijen ook gewerkt bij Vromen papierfabriek in Doetinchem, daarna bij de Nederlandse Heidemij en ook nog een aantal jaren in Zelhem bij Celtona.

Zelfportret Frits Jansen 1968 Foto HS Evert Bellert is al vroeg met het tekenen en beginnen, begint de familie in het nieuwe huis wonen. Toen hij later voor zijn werk werd afgekeurd, kreeg hij meer tijd voor het tekenen en schilderen. Hij heeft in eind jaren ”50 /begin jaren ”60 nog tekenles had van de Frits Jansen uit Doetinchem, die toen tekenleraar was op een school in Doesburg.
F. Jansen.  


Zijn pleegmoeder Dine Lenderink is overleden in die periode op 12-10-1960.

Toorweg 2 bellert nieuw Het in 1956 nieuw gebouwde woonhuis van de fam. Bellert. 
Foto: A. Bellert.

Evert heeft altijd contacten onderhouden met zijn ouders en de andere kinderen van het gezin in Epe. Evert en Albertha zijn ook met hun kinderen terug geweest bij het 50 jarig huwelijk van zijn biologische ouders. De kinderen onderhouden nu nog contacten met elkaar. 

Evert als hobby kunstschilder.
Evert Bellert heeft als hobby altijd op hardboard getekend, met acryl. Zijn werken hebben een geheel eigen signatuur. In de schilderskunst  kunnen hem rekenen tot de naïeven. Veel boerderijtjes en woonhuizen in en om Zelhem heeft hij geschilderd. Eenvoudig van opzet en typisch frisgroene kleur is altijd aanwezig. Ook zijn een aantal pentekeningen in dezelfde naïeve stijl bekend.

Door de jaren heen heeft hij heel veel pentekeningen en schilderijen gemaakt, hieronder een deel daar van.
Een deel van zijn collectie is naar het tegenwoordige Erfgoed Centrum Achterhoek-Liemers gegaan. (ECAL)

Evert Bellert is op 13-06-1995 op 73 jarige leeftijd overleden in Doetinchem.
Zijn vrouw bleef met twee zonen, Harry † 1996 en Henk wonen aan de Toorweg 2 tot haar overlijden op 78 jarige leeftijd in Doetinchem op 13-11-1998. Zoon Bertus trouwde in 1970 en ging te Doetinchem wonen.

Na het overlijden van Albertha in 1998, is in 2000 het woonhuis met de grond verkocht aan de heer en mevr. Pardon-Gerritsen en mevr. Koemans-Pardon. Die hebben in 2004 dat huis afgebroken en er weer een nieuw huis laten bouwen.

bellert krantknipsel P1110391
Krantknipsel over een schilderij
van de hooiberg in de Bergstraat 
Boerderijtje ca. 1900 Foto. coll. HM Somsen

 

Hummeloseweg 11 Bellert1958
1958 Hummeloseweg 11 het woonhuis van zijn meester G. Kreuzen. Foto. G. Dales

P1120931 NPB kerkOude NPB kerk in de Piersonstraat. Foto. HM Somsen

Gerf.  kerk en armenhuisGereformeerde kerk en armenhuis in de Weverstraat. Foto. coll. HM Somsen
Doetinchemseweg 43 45 P1030780
Doetinchemseweg 43-45. Foto. coll. HM Somsen
  Hooimijt Bellert
Boerderij Kranenbarg in het Loo. Foto. coll. HMSomsen
Molen Wittebrink P1030789
Molen Wisselink in de Velswijk. Foto coll. HM Somsen.
Wassink Doetinchemseweg P1030779
Schuur van boerderij Wassink aan de Doetinchemseweg 1976. De schuur is afgebroken.
Foto. coll. HM Somsen
IM001933 Bellert Mevr.  Hebbink v Croupin
Melkbus met afbeelding van boerderij de Croupin. Foto. coll. HM Somsen

 

Onder Diversen-Culturele Atlas Zelhem staan ​​ook nog schilderijen van Evert Bellert .