www.oudzelhem.nl
Huidig adres:  Hummeloseweg 75
Vorig adres:  
Website:  
Opmerking:  Bron: internetsite
Aan dit artikel werkten mee:  H. Jonas, W. Hartemink en H.M. Somsen

 

Begin 1900 koopt Gerrit-Jan Buunk op de Wittebrink (huidige locatie De Hoop) een boerderij en vestigt daar een molenaarsbedrijf, bakkerij, café en winkel. In het begin betrekt hij zijn rogge- en tarwemeel van de korenmolen in de Wittebrink en maakt daar voer van voor vee. Al snel besluit hij een maalderij te bouwen, om niet afhankelijk te zijn van de wind. In 1906 is de bouw gereed en grootmoeder Buunk oppert de maalderij de naam “De Hoop” te geven, in hoop op zegen. Naast het meel voor de bakkerij malen de molenstenen enkelvoudige granen voor varkens, kippen en runderen van boeren in de omgeving. 

De zoon van de grondlegger, Evert-Jan Buunk, neemt in 1939 de activiteiten in de maalderij over. Hij bouwt in de Tweede Wereldoorlog veel goodwill op bij de boeren in de omgeving door ondanks maatregelen van de bezetter, toch voor het benodigde graan te zorgen. Na de oorlog groeit de klantenkring gestaag door. Dit is de tijd dat mengvoeders (gemengde, gemalen grondstoffen) en later de geperste mengvoeders, opgang maken. Mede dankzij Buunk’s technische vaardigheden kan De Hoop zich snel aanpassen aan de sterk veranderde omstandigheden. De Hoop groeit in de zestiger en zeventiger jaren uit tot een echte krachtvoederfabriek met een grote klantenkring in voornamelijk de rundvee- en varkenssector. 

Eind jaren ’70 nemen Gerrit en Johan Buunk het stokje over van Evert-Jan Buunk. Met vernieuwende voeders, vooruitstrevende marktconcepten en door de stormachtige ontwikkeling in de pluimveesector, groeit De Hoop uit tot een middelgrote mengvoederfabriek met afnemers door heel Nederland en tot ver in de Duitse grensstreek. 

De zegen waarop werd gehoopt is gekregen, zodat De Hoop in 2006 haar 100-jarig bestaan zal vieren. Inmiddels staat met Gert-Jan Buunk, de vierde generatie, klaar om de traditie van Kennis, Kunde en Karakter in stand te houden.

hoop11 1
Nieuwbouw van De Hoop
 

Hoop de

De Hoop. Foto van C. Verbeek 

hoop13
Voormalige panden links van De Hoop, Lenselink en de Vries

hoop12
Het kantoor van De Hoop met vlnr: Gerritje Schut, Gerrit Geesink en H. Starink

Hoop de

Foto: uit collectie Eef Oosterink

Hoop de

Foto: uit collectie Eef Oosterink

Hoop de

Advertentie uit Zelhem in vogelvlucht 1983

Hoop de

Foto: IKZ - woon- werk- en leefgemeenschap 1972

Hoop de

Afleveren bij de boer. Foto: IKZ - woon- werk- en leefgemeenschap 1972

Hoop de

Maart 2005. Foto: Barry Jonas

Hoop de

Maart 2005 Foto: Barry Jonas

Hoop de

Maart 2005 Foto: Barry Jonas

Hoop de

Maart 2005 Foto: Barry Jonas.
Nieuwbouw op de plaats van de gesloopte panden van Lenselink en de Vries

Hoop de

Maart 2005 Foto: Barry Jonas

Hoop de

Jubileumboekje pr. Juliana 1909 - 1984.Advertentie: uit collectie Gerrit Gerritsen

Logo de hoop 2

2020-oktober. Het beursgenoteerde veevoerbedrijf ForFarmers is al de grootste in Europa en wil de komende jaren blijven groeien door overnames. Zelfstandige groei is moeilijk, omdat milieumaatregelen in Europa groei van aantal dieren blokkeren.

De overname van De Hoop Mengvoeders in Zelhem is de eerste overname in die nieuwe 'Build to Grow 2025' strategie die half september werd geintroduceerd. Het beursgenoteerde For Farmers heeft een 'oorlogskas' van enkele honderden miljoenen euro's. Dat geld wordt de komende jaren gebruikt om concurrenten over te nemen in Europa.

De Hoop, gevestigd in het Gelderse Zelhem, had vorig jaar een omzet van 110 miljoen euro met de afzet van 322.000 ton pluimveevoeders, vrijwel volledig in de vleeskuikensector. Ongeveer tachtig procent van de volume wordt in Nederland afgezet, de overige twintig procent gaat naar België en Duitsland. ForFarmers is de grootste van Europa, het bedrijf had vorig jaar een omzet van 2,5 miljard euro.

Milieumaatregelen zitten groei in de weg

In de meeste Europese thuismarkten van ForFarmers (Nederland, Duitsland, België, en het Verenigd Koninkrijk, red.) neemt de druk op de agrarische sector steeds verder toe.

"Veehouders hebben in toenemende mate te maken met uitgebreide milieumaatregelen om de uitstoot van onder meer fosfaat en ammoniak door dieren te beperken. Hierdoor is de groeiverwachting voor de agrarische sector in Noordwest-Europa zeer beperkt", schrijft het bedrijf in een verklaring over het nieuwe vijfjarenplan. Alleen 'groeiland' Polen heeft hier volgens For Farmers geen last van.

'Concentratie onvermijdelijk'

De combinatie van ‘volgroeide’ West-Europese thuismarkten, de lage marges in de veevoerindustrie, en toenemende druk van milieumaatregelen door Europese overheden, maken volgens topman Knoop van ForFarmers 'concentratie' van veevoerbedrijven onvermijdelijk.

"Het is nu een zeer gefragmenteerde business, met veel kleine partijen", zegt Knoop. "Wij zijn de nummer één van Europa met een marktaandeel van zes procent. De top tien van Europa heeft gezamenlijk een marktaandeel van 25 procent." Met een consolidatieslag valt daar nog een flinke efficiencywinst te behalen, redeneert de ForFarmers-ceo.

Veevoerbedrijf ForFarmers koopt concurrent De Hoop uit Zelhem Foto ForFarmers