Piersonstraat - Gegevens

Volgens de wegenlegger 

 

11           Molenweg               Begint aan den grindweg van Zelhem naar Doesburg ,               950 E.

                                                 bij den tuin van W. Netens , loopt langs den rosmolen ,

                                                 molenhuis en tuin en vervolgens ten Oosten langs den

                                                 ouden molen over den weg van Terborg naar Hengelo ,

                                                 door onderscheidene bouwlanden en eindigende aan

                                                 den weg van Doetinchem naar Hengelo.


 

De Molenweg - Wiekenweg

Piersonstr. 1905

Hummeloseweg 1905 met afslag Molenweg - Wiekenweg. 

Zelhem - In vroeger tijden was de Molenweg / Wiekenweg een weg langs en naar een aantal Zelhemse molens. Om vanuit het dorp en de omgeving van Zelhem het snelst bij een van de zeven molens te komen, liepen er een aantal zandwegen rechtstreeks naar toe.

Dit artikel is eerder geplaatst in 2012 in het Contact Bronckhorst 

Een van die zandwegen was de Papenborgse Molenweg, die vanuit de Oosterwijk, bij boerderij ‘de Papenborg’ aan de Vrogteweg begon en naar de molen van o.a. Molenkamp en te Pas liep, om bij bakker Leerink aan de Hummeloseweg tegenover de molen uit te komen. Een andere zandweg was de Wiekenweg die vanuit het dorp Zelhem, achterlangs de molen van Molenkamp en te Pas aan de Hummeloseweg naar de Coops molen liep.
Het waren zandwegen, waar de boer met paard en wagen gebruik van maakte, om het graan naar de molen te brengen en als meel weer op te halen. De Wiekenweg begon bij de splitsing, waar de Grintweg naar Hummelo (Hummeloseweg) voorbij de Smidsstraat, rechts afboog naar Hummelo en links als Wiekenweg tussen het latere Schepersbosje en aan de rechterkant van de weg, het statige Molenhuis van Wolter Coops, later het huis van notaris A.G. Schepers en daarna de boerenleenbank zijn richting naar de molens volgde. Nu is dit het begin van de Piersonstraat met rechts het gebouw van de voormalige Rabobank en links het voormalige N.P.B. gebouw ‘de Vlam’.
Toen de Ned. Protestanten Bond kerk in 1892 in Zelhem werd gesticht, lag het kerkgebouw aan de Molenweg / Wiekenweg met huisnummer 2, net buiten de bebouwde kom van het dorp. Na de afsluiting van de Wiekenweg in 1954, bij de bouw van de staatsliedenwijk, kreeg het eerste gedeelte van de weg de naam Piersonstraat, vernoemd naar Nicolaas G. Pierson (1839-1900 ) o.a. President van de Nederlandse Bank. De aanleg van de Thorbeckestraat in 1954 doorsneed de Wiekenweg en er kwam op en naast de Wiekenweg een gymnastiekzaal te staan, die door de Zelhemse scholen en verenigingen gebruikt kon worden.
Dit eerste gedeelte van de Wiekenweg was de aanvoerweg geweest om achter de standerd en Oliemolen van Coops, later Molenkamp en te Pas te komen. Van hieruit werd de Zevenweg overgestoken en liep het weggetje verder langs het huis van de familie Radstake-Looman, Wiekenweg 3, dat met een diepe boomgaard/tuin aan de achterkant grensde aan het terrein van woonwagenbouwer Derksen aan de Hummeloseweg.
De eerstvolgende bebouwing aan de wiekenweg was het in 1818 nieuw gebouwde molencomplex ‘de Nieuwe molen’ van Coops aan de Wiekenweg 5 met het molenaarshuis, werknemershuizen, loodsen en bijgebouwen. Na het overlijden van Derk Jan Coops in 1980 zijn de molenactiviteiten gestaakt. Diverse restauratiepogingen om het molencomplex in stand te houden zijn sindsdien, iedere keer om diverse redenen, gestaakt.
Toen er een rondweg om Zelhem kwam, die ook de Wiekenweg doorsneed, en de woonwijk het Soerlant gebouwd werd, bleef er weinig van de oorspronkelijke weg meer over. Voorbij de restanten van het molencomplex komt het laatste stukje van de Wiekenweg uit op de Heijinkweg.

Meer in deze categorie: « Piersonstraat - Foto's