Markt (tot 1990) - Gegevens

 Opmerkingen:

De oude straatnaam voor de Markt was: Dorpsstraat.

De Markt was vroeger aan beide korte zijden afgesloten door uitspanningen van Het Rode Hert en aan de andere kant door Het Witte Paard. Aan de lange zijde stonden de huizen der neringdoenden en ambachtslieden. De Markt had vroeger twee pompen, één voor Het Rode Hert en één voor Het Witte Paard. De Markt was vroeger geplaveid, vanaf 1846, met Brabantse keien. In 1932 kreeg het plein een bestrating van klinkers. Op dit plein werden vroeger twee belangrijke markten gehouden en wel de voorjaarsmarkt of meimarkt en de najaarsmarkt of de kolde markt.
Ook de kermis werd op het marktplein gehouden. Op de tweede kermisdag was er volop feest. Voor Het Rode Hert stond de draaimolen en even verder stond de mast. Boven in de mast werd van alles opgehangen zoals een zij spek, een worst of een nieuwe broek. De bedoeling was, dat de jongens deze begerenswaardige artikelen er uit haalden. Dat viel niet me, want de mast was extra glad gemaakt.
Dan waren er de wekelijkse markten voor vee. Ze werden vastgezet aan een stuk touw, dat getrokken was door de ringen in de lindebomen.

 

lindeboom ringAug. 2004 de ringen zijn nog steeds aanwezig in de lindenbomen.
Foto Herman Jonas.

Meer in deze categorie: « Markt (tot 1990) - Foto's