Hummeloseweg 11 - Gegevens

Hummeloseweg 11

  • Huidig adres: Hummeloseweg 11
  • Oude straatnaam: Grooteweg van Doesborgh naar Zelhem Grintweg
  • Staat in: het dorp
  • Kadasternummer(s):


    Eigenaar:

    Willem Hillen, onderwijzer, kavels N 397 en N 398
    Berend Ruesink, smid kavels N 408 en N 410
    Hendrik Berendsen, Arbeider, kavel N 409
    Abraham ten Hulsen, kleermaker, Kavel N 411

    Woonplaats:  Zelhem

    Kadasternummer(s):

    N 397 dennen 
    N 398 bouwland
    N 408 bouwland
    N 409 bouwland
    N 410 bouwland
    N 411 bouwland

     

    kadasterkaart uitsneden 11

    Kadastrale kaart 1822 uitsnede (L.C. Machen)

     

    luchtfoto met huisnummers Bewerkte luchtfoto met huisnummers Foto Google

  • Bevolkingsregister en huisnummers vanaf 1829:
     
    1829:   bouwland 
    1948-1959: Hummeloseweg 1  Geert Kreuzen en Johanna Willemina Ruesink komen 1948 van Burgem. Rijpstrastraat 20 'Gerdessen' en vertr. 1959 naar  naast gebouwde nieuwe bungalow. 
    1959-1972: Hummeloseweg 3/11 Philip Jean Jacobus Kesting † 1970 en Elisabeth Titia Haarman , vertr.
    1972-1979:  Hummeloseweg 11 P.J.P Hoogenboom en wed. E.T. Haarman,vertr.
    1979-0000:   Hummeloseweg 11 G.H. Dales en A.G. Hebbink 

      

  • Veldnamen:


    Boerderij en Veldnamen Zelhem. 
    blz: 93 kaart 17/2 
    Ruesinks Kamp

  • Opmerking:
     

    Bron: Gerrit Dales- Artikelen over de woning
    In 1948 werd op deze kavel een houten woning gebouwd in opdracht van G. Kreuzen en J.W. Reusink, eigenaresse van de grond. Basis was een bouwpakket, afkomstig van de Oostenrijkse firma Katz & Klumpp. Zie ook hieronder het artikel over de Oostenrijkse woningen.Geert Kreuzen was onderwijzer aan de Openbare School (later: Jan Ligthartschool) en dermate  legendarisch dat veel Zelhemmers die als kind bij hem in de klas zaten nog steeds spraken over “het huis van meester Kreuzen”, toen daar al lang anderen woonden.
    De inrit van het huis werd gemarkeerd met twee gemetselde zuilen resp. met de opschriften SELE en HEM, samen vormend het woord Selehem.
    Nadat de familie Kreuzen in het jaar 1959 in de eigen tuin een bungalow liet bouwen, kwam deze inrit op het terrein van de nieuwe bungalow, Hummeloseweg 9, te liggen.

    foto Willy JansenFoto 2022 Willy Jansen


    De inrit van het huis werd gemarkeerd met twee gemetselde zuilen resp. met de opschriften SELE en HEM, samen vormend het woord Selehem.
    Nadat de familie Kreuzen in het jaar 1959 in de eigen tuin een bungalow liet bouwen, kwam deze inrit op het terrein van de nieuwe bungalow, Hummeloseweg 9, te liggen.  Hummeloseweg 11 is via een pad te bereiken van af de Hummeloseweg en de inrit werd verlegd naar de Bleek.
    De bekende Evert Bellert beeldde in juni 1958 het huis af op een schilderij dat daar nog steeds aanwezig is. Ook kwam het huis prominent voor op ansicht- en nieuwjaarskaarten, al dan niet voorzien van tenenkrommende rijmpjes.
    Toen pachters van de familie Kreuzen -Ruesink in hun boerderij Wanninkhage graag een schoorsteenmantel wilden ‘met van die gevlamde tegeltjes zoals bij de burgers in het dorp’, werd dat verzoek ingewilligd onder voorwaarde dat de oude tegeltableaus (begin 19e eeuw) werden ingeleverd. Deze sieren thans nog zowel de Oostenrijkse woning als de bungalow.
    In Zelhem staat nog een Oostenrijkse woning op het adres Ruurloseweg 16. Verder staan er  - al dan niet in hun standaard -indeling - nog vele tientallen verspreid over het hele land. Bij voorbeeld in Doetinchem -Wijnbergen en, Zutphen.
     

    De Oostenrijkse woningen

    Als de woningnood na de oorlog een hoogtepunt bereikt groeit bij Philips de behoefte aan een eigen woningbouwvolume waarover ze zelf kan beslissen bij de toewijzing aan woningzoekenden. Het aantal Philips-werknemers in Eindhoven bereikt in 1947 een recordaantal van 24.000. Op beperkte schaal gaat Philips dan ook experimenteren met zelfbouwwoningen op basis van systeembouw. Voor de 'eigen' hoger opgeleid personeel verwerft het concern in 1945 van de Oostenrijkse firma Katz & Klumpp 190 houten bouwpakket -middenstandswoningen. De woningen werden van de Oostenrijkse firma verkregen in ruil voor aardappelen ter waarde van fl. 728.000,- en voor fl. 200.00,- aan gloeilampen. 89 van deze woningen zijn bestemd voor het Schuttersbosch waar ze zullen verreizen op ruime kavels tussen de Heezerweg en Rendierveld. De bewoners kochten het bouwpakket voor een bedrag fl. 5.858,- van Philips. Het Oostenrijkse gedeelte van het Schuttersbosch was een feit.
    Bron: http://www.gijzenrooi.nl/Buurt/schuttersbosch.php

    Zie ook: www.oostenrijksewoningen.com en www.huisduinerbelang.nl/oostenrijksew.html

    Op laatstgenoemde website wordt het volgende geciteerd uit het tijdschrift ‘Bouw’  van vlak na de oorlog (jaargang 46, blz. 802 en 803):

    image002

    De 800 Oostenrijkse houten midden­standswoningen, waarover den direct na de Tweede Wereldoorlog  korte berichten zijn verschenen, zullen als wij ons niet vergissen, haar weg in Nederland wel vinden. Daar staan in de eerste plaats de betrekkelijk geringe prijs van ongeveer ƒ 10.000,-, welke zij naar schatting exclusief den grond kant en klaar zullen kosten en vervolgens de gerieflijke, vrij ruime indeling borg voor.
    Nederland zal deze huizen betalen met levensmiddelen, zoals gedroogde groenten en vis, waaraan Oostenrijk grote behoefte heeft en wel zodanig, dat alleen het houten omhulsel inclusief vrachtkosten naar ons land, opslag enz. naar voorlopige raming voor ƒ 5000,- aan den particulieren koper kan worden verkocht. De toekomstige eigenaar zal dus zelf een aannemer opdracht moeten geven voor het leggen van de funderingen en de vloeren, het bouwen van den schoorsteen, het aanbrengen van de dakbedekking, het aanleggen van gas- en elektrische geleidingen, benevens het inbouwen van installaties van bad en sanitair. Deze laatste werkzaamheden worden thans op ongeveer ƒ 500,- begroot. De koper kan het huis van het Rijk betrekken en zal den prijs daarvan, alsmede den bouw geheel uit eigen middelen moeten financieren, ofwel gebruik moeten maken van de financieringsregeling welke geldt voor particulieren bouw. Is hij oorlogsslachtoffer, dan zal hij ook gebruik kunnen maken van de Regeling voor de financiering van het herstel van oorlogsschade aan woningen.
    Aan bouwers in de geteisterde gebieden zal voorrang worden verleend. Teneinde een billijke verdeling te waarborgen zijn de Provinciale Directies van de Volkshuisvesting met de verdeling over de gemeenten belast.
    Het huis telt twee verdiepingen, resp. van 2.40m en 2.30m hoogte. Het bevat gelijkvloers een hal met garderobe, een WC., een keuken, een woonkamer met eethoek, welke door het aanbrengen van een gordijn van elkander kunnen worden gescheiden en een studeerkamer. De bovenverdieping bevat 3 kamers en een badcel. De dubbele wanden zijn 17cm van elkaar verwijderd. De buitenste wand is aan de binnenzijde met een vochtwerend middel bestreken, terwijl aan de binnenzijde van den binnenwand vezelplaten zijn aangebracht. Tussen deze beide wanden bevindt zich een dunne aluminiumplaat.
    Bestekken voor den bouw zullen van Rijkswege worden beschikbaar gesteld. Waarschijnlijk zullen in deze bestekken met verschillende wensen rekening worden gehouden. Zoo zullen sommigen boven een kelderkast een ruimeren kelder prefereren.
    De woningen kunnen, wanneer zij goed worden onderhouden, vele jaren mee en zijn dus als permanente woningen te beschouwen. De eerste zending kan medio December 1946 worden tegemoet gezien.

     





    image003   image004
    Aanzicht en doorsnede Bouwplan 1947

     


    Geen theoretische opzet.

    Van bevoegde zijde werd ons medegedeeld, dat de globale opzet van het Bouwplan 1947 thans gereed is.
    Het in 1947 te bouwen volume zal groter zijn dan in 1946, aangezien meer arbeiders en materialen beschikbaar zullen komen. De geografische verdeling zal afwijken van het Bouwplan 1946 in verband met de ondervonden moeilijkheden bij het transport en de huisvesting van de bouwvakarbeiders. Er zal niet volgens een theoretische opzet worden gewerkt: de uitslag van enquêtes zal maatgevend zijn.
    Er wordt naar gestreefd uiterlijk op 1 Januari 1947 met de definitieve vaststelling van het plan gereed te zijn.”

    image006   image008

     

    Bouw in 1948 in opdracht van Geert Kreuzen (1907-1981) en Johanna Willemina Ruesink (Jo) Kreuzen – Ruesink. (1910 - 1993)
    Het huis betreft een zgn. Oostenrijkse woning, waarvan de panelen per trein werden aangevoerd in Doetinchem; vandaar ging het met paard en wagen naar Zelhem.
    Het houten bouwpakket was afkomstig van de Oostenrijkse firma Katz & Klumpp, die overigens nog steeds bestaat en tegenwoordig houtproducten maakt voor tuinen en parken. De latere eigenaar Gerrit Dales vond tijdens het klussen achter het dakbeschot een exemplaar van de Graafschap-Bode van 14 mei 1948 waarin de timmerlui wellicht hun boterham hadden meegebracht. Het meest opvallende artikel van die dag was gewijd aan de heropening van het spoorlijntje Doetinchem-Zelhem.Nadat de familie Kreuzen in het jaar 1959 in de eigen tuin een bungalow liet bouwen, kwam deze inrit op het terrein van de nieuwe bungalow, Hummeloseweg 9, te liggen.Omdat standaardindeling van de woning aan de kleine kant was, liet de familie Kreuzen aanpassingen aanbrengen in het ontwerp. Zo kreeg één kamer een uitbouw  en een andere kamer een grote erker. Onder het huis kwam een flinke kelder en verder werd een schuur bijgebouwd. Bij de verkoop werd een nog steeds geldende erfdienstbaarheid opgelegd die bepaalt dat in de voortuin niet gebouwd mag worden.
    Uit het oorspronkelijke perceel werd in 1969 een deel verkocht waarop fruitbomen stonden en dat de familie aanduidde als ’de fruittuin’. Het werd het bouwterrein voor de woning Bleek 2.

    Artikel d.d. 2-02-2011

Laatst aangepast op vrijdag 30 december 2022 12:21
Meer in deze categorie: Hummeloseweg 11 - Foto's »