Aan dit artikel werkten mee:

Oudzelhem.nl, Bert Schieven.

nijmansedijk billy anderson Grafsteen Anderson

Tekst op de grafsteen:

FLIGHT LIEUTENANT
W.J. ANDERSON
PILOT
ROYAL CANADIAN AIR FORCE
30 TH MARCH 1945 AGE 26

BE YE ALSO READY
FOR IN SUCH AN HOUR
AS YE THINK NOT
THE SON OF MAN COMETH

 

 

 Naam:  William James (Billy) Anderson
 Ouders:  William Gilmour Anderson en Annie Euphie Anderson-Ross
 Geboortedatum  1919
 Servicenummer  J/16562
 Rang  Flight Lieutenant (luitenant)
 Functie  Pilot (Piloot)
 Service  Royal Canadian Air Force
 Overlijdensdatum  30 maart 1945
 Plaats van overlijden  Zelhem
 Begraven in  Zelhem
 Opmerking  Neergeschoten door FLAK (Duits afweergeschut)
   



William James (Billy) Anderson.

Billy Anderson

 

Door Bert Schieven.

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in de Kronyck nr. 128 in juni 2008 van de historische verenigingen Deutekom, Gander en Salehem.

Billy Anderson werd geboren in Woodlawn (Ontario), een klein plaatsje iets ten westen van Ottawa.

anderson woodlawnWoodlawn waar Andersen woonde.

Hij was de zoon van William Gilmour Anderson en Annie Euphie Anderson. Hij had twee broers en drie zussen. In januari 1942 nam Billy Anderson dienst bij de Royal Canadian Airforce, waarna hij zijn opleiding kreeg in trainingskampen te Moncton en Toronto. In de zomer van 1942 slaagde hij voor zijn opleiding tot piloot en ontving de vliegerwing. De vliegerwing werd gedragen boven de linkerborstzak van het uniform, ten teken dat de persoon in kwestie een gekwalificeerde vlieger was.

 

anderson ouderlijk huisAnderson ouderlijk huis

Nadat Billy Anderson zijn opleiding had voltooid werd hij in november 1942 overgeplaatst naar Engeland, waar hij actief meehielp bij de verdediging van dit land. Hij vloog tevens diverse verdedigingsvluchten tijdens de Geallieerde proefinvasie te Dieppe aan de Franse kust. Een proefinvasie die overigens voor de Geallieerden catastrofaal verliep.

Na dertig operationele vluchten boven of in de omgeving van Engeland werd Billy Anderson in maart 1943 overgeplaatst naar het eiland Malta in de Middellandse Zee. Malta werd op dat moment zwaar belaagd door de Duitse luchtmacht en dus werd Billy ook hier direct ingezet bij de verdediging van het eiland. Ook boven Malta kwam hij tot dertig operationele vluchten, waarbij hij tenminste één Duitse bommenwerper wist neer te halen. Tijdens een luchtgevecht raakte hij zo zwaar gewond dat hij verpleegd moest worden. Nadat hij hersteld was, ging hij voor een periode van dertig dagen op verlof naar Canada, dat was in augustus 1944. Na zijn verlof keerde hij in eerste instantie terug naar Engeland, maar werd al snel overgeplaatst naar het 412de Squadron dat op dat moment actief was boven het frontgebied van West-Europa. Vanaf voorjaar 1945 was dit Squadron gestationeerd op vliegbasis nr. 88 te Heesch, halverwege Nijmegen en Den Bosch. Vanuit vliegbasis Heesch werden patrouillevluchten gevlogen boven het frontgebied en boven bezet Nederland ten noorden van de rivieren

 

412squadron te heeschVliegbasis 412 squadron te Hees.

Foto H.10 4
Herstelwerk op de vliegbasis in Hees

 

Nadat de Britse en Canadese grondlegers er op 25 maart 1945 in waren geslaagd om bij Wezel over de Rijn te komen, en vervolgens in alle richtingen dus ook de Achterhoek oprukten, schoven ook de vluchten van het 412de Squadron op in de richting van de Achterhoek.

Op Goede vrijdag 30 maart 1945 was Billy Anderson in zijn toestel, vergezeld van enkele andere Spitfires, op zoek naar gronddoelen in de omgeving van Zelhem. Of het nu kwam door vermoeidheid de dagelijkse sleur of door te veel routine, feit is dat diverse ooggetuigen de Spitfires op zeer geringe hoogte zagen komen aanvliegen. De Duitsers hadden een paar dagen daarvoor achter de toenmalige coöperatieve zuivelfabriek Erica
(nu de VIV ) een goed gecamoufleerd stuk luchtdoelgeschut opgesteld. Het betrof een vierloops snelvuurkanon met een caliber van 2 cm, een kanon dat bij uitstek geschikt was om laagvliegende vliegtuigen onder vuur te nemen. De groep Canadese Spitfires, waaronder het toestel van Billy Anderson, vloog op zeer geringe hoogte recht over deze Duitse luchtdoelbatterij, met fataal gevolg. Want toen ze recht boven de Duitse stelling waren openden de Duitsers het vuur, volgens ooggetuigen werden hierbij nog zeker twee Spitfires aangeschoten, maar deze wisten, welliswaar beschadigd, toch weg te komen.

Het toestel van Billy Anderson echter kreeg de volle laag en sloeg een paar honderd meter verder richting Halle-Nijman in een weiland te pletter. Tijdens deze crash verongelukte Billy Anderson dodelijk. Hij werd enige dagen later, Zelhem was al bevrijd, begraven op de Algemene begraafplaats te Zelhem.

 

grafsteen te WoodlawnjpgGedenksteen te Woodlawn