spitfire

 Vliegtuigtype:  Spitfire MK IX
 Serienummer:  MJ-275
 Rompcode:  Onbekend
 Eenheid:  412 "Falcon" Squadron Royal Canadian Air Force
 Vliegveld:  B88 te Heesch Noord-Brabant
 Crashplaats:  Nijmansedijk Zelhem
 Crashreden:  Neergeschoten door FLAK.
 Datum:  30 maart 1945
 Tijd:  11.25 uur
 Doel:  
 Opmerking:  Het toestel werd tijdens de vlucht neergeschoten door een stuk FLAK dat opgesteld stond bij de toenmalige zuivelfabriek “ERICA”.

 

                

Door het schieten van het Duitse luchtdoelkanon( dicht bij de boterfabriek ) gealarmeerd, stond Herman
( Opa ) Lenderink op de deel door een spleet in de achterdeur richting het lawaai te kijken.Op de deel waren ook enkele leden van de fam. Radstake ( “Blek” toen B20 nu Blekweg 4 )  aanwezig toen hij de Spitfire aan zag komen vliegen.

Doordat de Spitfire zeer snel hoogte verloor was hij bang dat het vliegtuig op het kippenhok direct achter hun huis ( toen B016 nu Nijmansedijk 8 ) terecht zou komen.

Nadat hij de kinderen had toegeroepen dat ze binnen moesten blijven ging hij poolshoogte nemen. Het bleek dat de Spitfire een eindje verder in open terrein van de fam. Ten Brinke  was neergestort, waarbij het zich gedeeltelijk in de grond had geboord. Ook had hij de vlieger nog horen schreeuwen.

Herman ( Opa ) Lenderink, is vervolgens met zijn zoon Gert, Ab van Tongeren, een paar buurtbewoners en een politieagent naar het wrak gegaan. Gezamenlijk hebben ze de vlieger Anderson uit het wrak gehaald, hij was behoorlijk verbrand en op dat moment al overleden.

Anderson is op de crashlocatie in een kist gelegd en dezelfde dag nog met paard en wagen naar de begraafplaats in Zelhem gebracht.

Circa 1946 is de vriendin van Anderson bij de familie Lenderink op bezoek geweest, ze heeft nog een stuk van het wrak meegenomen. En heeft vervolgens een bezoek gebracht aan het graf van Anderson.

In totaal drie Spifire,s werden geraakt, 1 kwam er weg en bereikte de thuisbasis, Anderson stortte neer, en als derde Spifire werd geraakt het toestel van de Leader FlightLieutenant Walter.R.James. Ze waren vertrokken vanaf basis B88 – Heesch om een patrouille te vliegen naar Burgensteinfurt (D).

De vlucht zou gaan via Neede en Borken (D), maar bij Zelhem werden ze onaangenaam verrast.

Flight Lt Walter.R.James werd met zijn Spitfire PT357 dusdanig geraakt dat hij de thuisbasis niet meer bereiken kon.

Hij weet alvorens zijn toestel bij Varselder/Gendringen neerstort per parachute het toestel te verlaten.

Nadat hij door de Duitsers krijgsgevangen is genomen komt hij uiteindelijk op Terschelling terecht.