RAF Molesworth

kaart Molesworth

       Kaart met de ligging van de vliegbasis Molesworth. 



   Moleswoprth vliegbasis 1
Royal Air Force Station Molesworth of meer gewoon RAF Molesworth is een Royal Air Force Station vlakbij Molesworth, Cambridgeshire, Engeland met een geschiedenis die teruggaat tot 1917.



Haar baan en de vlucht lijn faciliteiten werden in 1973 gesloten en gesloopt. Nieuwe faciliteiten werden gebouwd om de grond gelanceerde kruisraket te ondersteunen in de vroege jaren 1980. Het is nu een niet-vliegende faciliteit onder de controle van de United States Air Force, en is één van de twee Royal Air Force stations in Cambridgeshire momenteel gebruikt door de United States Air Forces in Europa. Molesworth, RAF Alconbury en RAF Upwood werden beschouwd als de "Tri-Base Area" vanwege hun nauwe geografische nabijheid en de onderlinge afhankelijkheid tot RAF Upwood gesloten in het najaar van 2012.
RAF Alconbury en RAF Molesworth zijn de laatste Tweede Wereldoorlog tijdperk Eighth Air Force vliegvelden in het Verenigd Koninkrijk die nog steeds actief in gebruik is en gecontroleerd door de United States Air Force. Het was van Molesworth op 4 juli 1942 dat de eerste USAAF Achtste Luchtmacht missie op Nazi-bezet gebied werd gevlogen.

 

Molesworth air baseLuchtfoto van 14 april 1942 van de vliegbasis Molesworth.



Overzicht
Molesworth is de thuisbasis van drie grote Command tak locaties: de Verenigde Staten Europese Command Joint Intelligence Operations Center Europe Analytic Center, Verenigde Staten Africa Command Intelligence en Kennis directoraat-Molesworth, Noord-Atlantische Verdragsorganisatie Intelligence Fusion Centre, en wordt garnizoen door de United States Air Force 423 Air Base Groep, gevestigd op RAF Alconbury.
De rol van de JAC is te verwerken en militaire analyseren uit diverse bronnen ten behoeve van de Verenigde Staten en NATO. Verantwoordelijkheid bestaat uit drieëntachtig landen in Europa, samen met het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied.
De JAC rapporteert aan de directeur van de inlichtingendienst, Hoofdkantoor, United States European Command in Stuttgart-Valhingen, Duitsland.
Molesworth telt meer dan 750 medewerkers aan de Amerikaanse, Britse en buitenlandse militaire evenals de Amerikaanse en Britse burgers omvatten. Vanwege het verleden hiaten in operaties en sloop van gebouwen en infrastructuur, RAF Molesworth bevat zeer beperkte operaties. Als zodanig is het vertrouwt uitsluitend op de 423 ABG voor alle niet-JAC-gerelateerde ondersteunende functies, zoals postdiensten, bankwezen en telecommunicatie-connectiviteit.
RAF Molesworth is ongeveer 1.011 vierkante mijl in het gebied.

Geschiedenis
Eerste Wereldoorlog
De Royal Flying Corps geselecteerde een site voor een vliegveld in Huntingdonshire nabij het dorp Oude Weston tijdens de Eerste Wereldoorlog. De eerste vliegende eenheid uit te komen op het vliegveld was 75 Squadron. Het bleef bij dit vliegveld tot september 1917. Na de Grote Oorlog eindigde, het vliegveld werd verlaten. Sommige van de gebouwen werden overgenomen door de omliggende boerderijen met veel van hen nog steeds in gebruik.

Tweede Wereldoorlog
RAAF / RAF gebruik
Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog geselecteerde het Air Ministry het gebied als de site voor wat zou RAF Molesworth geworden. Het vliegveld werd gebouwd tussen 1940 en 1941. De eerste vliegende eenheid was Royal Australian Air Force 460 Squadron toen het gevormd hier op 15 november 1941 met de Vickers Wellington infusen. No 460 Squadron vertrokken Molesworth op 4 januari 1942 RAF Bomber Command 159 squadron verhuisde in kort daarna, maar dit toestel niet lang blijven, verhuizen naar het Midden-Oosten op 12 januari 1942.


800px RAF Molesworth Control Tower          De verkeerstoren  in Molesworth.

USAAF gebruik
Molesworth was een van de vroege Achtste Luchtmacht stations aan de United States Army Air Forces toegewezen. In februari 1942 Algemeen Ira Eaker en vier Amerikaanse medewerkers geïnspecteerd Molesworth voor mogelijke Amerikaanse gebruik, en tijdens 1942 de faciliteit werd verbeterd tot klasse A vliegveld standaard, met al zijn startbanen uitgebreid naar Amerikaanse specificaties voor zware 4-motorige bommenwerpers. De belangrijkste landingsbaan werd verlengd tot 2000 yards en het aantal verharde gestegen tot vijftig. Het werd gegeven USAAF aanwijzing als Station 107.
Van 16 september 1943-18 juni 1945, dragen Molesworth diende als hoofdkwartier voor de 41e Combat Wing Bombardement van de 1e Bomb Division.

                   

15 Bombardement Squadron
De eerste USAAF huurder op Molesworth was de 15e Bombardement Squadron, met aankomst op 9 juni 1942 van RAF Grafton Underwood. Het eskader vloog de Douglas Boston III lichte bommenwerper. De 15e was oorspronkelijk een deel van de 27ste Groep van het Bombardement, toegewezen aan Vijfde Air Force in de Filippijnse Eilanden. Echter vliegtuigen van de groep, niet aankomen met 7 december 1941 en als gevolg van de verslechterende situatie in de Filippijnen na de Japanse invasie, werden ze omgeleid naar Australië. Overlevende leden van de groep hervormd tot een gevechtseenheid in Australië en vochten in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea campagnes.
Toen de 27 Bombardement Group was geïnactiveerd en overgebracht naar de Verenigde Staten voor re-uitrusting, werden de overlevende leden van de groep voor het eerst overgebracht terug naar de Verenigde Staten, dan naar het Verenigd Koninkrijk mei waar ze hun Bostons ontvangen van No. 226 Squadron RAF. De mannen en vliegtuigen werden georganiseerd en gevormd als de 15e Bomb Squadron, die de 15 LBS een deel van de 27 geweest, terwijl in opleiding tijdens 1940-1941 alvorens te worden geïnactiveerd voorafgaand aan de groepen uitzending naar de Filippijnen. Met de piloten hebben gehad uitgebreide gevechtservaring tegen de Japanners in de Pacific War, deze vliegers's missie was om te trainen met hun RAF tegenhangers in voorbereiding op de komende achtste luchtmacht strategische bombardementen campagne tegen de Duitsers.
Na een paar weken van gewenning training met de nieuwe vliegtuigen, op 4 juli 1942 zes Amerikaanse bemanningen uit de 15e Bomb Squadron samen met zes RAF bemanningen uit RAF Swanton Morley voor een low-level aanval op Luftwaffe vliegvelden in Nederland, werd de eerste USAAF unit om doelen te bombarderen in Europa. De 4 juli raid had specifiek bevolen door General Henry H "Hap" Arnold en door president Roosevelt goedgekeurd. Arnold geloofde dat 4 juli een ideale dag zou zijn voor de USAAF de strategische bombardementen campagne tegen de nazi's te openen, maar generaal Carl Spaatz had geen van zijn zware Achtste Luchtmacht bom groepen klaar voor operationele missies. Twee vliegtuigen van de 15's niet terug uit de missie, samen met een RAF vliegtuigen. Het squadron commandant, kapitein Charles Kegelman, werd vliegtuig slecht geschoten en bijna niet terug.
Spaatz beschouwd als de missie een "stunt" veroorzaakt door de druk in de Amerikaanse pers die geloofden de mensen van zowel de Verenigde Staten en Groot-Brittannië een psychologische boost nodig. Echter, Kegleman werd bekroond met de Distinguished Service Cross en de Britse equivalent voor zijn moed op die Fourth of July missie de eerste Achtste Luchtmacht vliegenier aan de natie op een na hoogste combat decoratie ontvangen.
De 15 vloog de meeste van zijn missies uit Molesworth in zijn Bostons, en had USAAF A-20 Havoc vliegtuigen niet ontvangen tot en met 5 september. Het eskader werd tot 15 september overgebracht naar RAF Podington waar hij vloog een paar missies voordat ze worden overgebracht naar Twaalfde Luchtmacht voor ondersteuning van de geallieerde landingen in Noord-Afrika op 15 oktober 1942.

 

bemanning van 303 bombgroup wordt na vlucht teruggebrachtjpeg                    De bemanning van de 303 bombgroup wordt terug na de vlugt teruggebracht.

303d Bombardement Group
Met het vertrek van de 15e Bomb Squadron, werd Molesworth bezet door de B-17 vliegende forten van de 358 Bombardement Squadron, de eerste van vier squadrons die de 303d Bombardement Group zou bestaan. De 303d zou ten Molesworth blijven tot kort na VE-Day in eind mei 1945.
De 303d Bombardement Group bestond uit de volgende squadrons:

• 358 Bombardement Squadron
• 359 Bombardement Squadron
• 360 Bombardement Squadron
• 427 Bombardement Squadron
De 358 vloog de eerste missie van de groep op 17 november 1942. De groep zou een van de legendarische eenheden van de Achtste Luchtmacht geworden. Aanvankelijk missies werden tot 1943 uitgevoerd tegen doelen zoals luchthavens, spoorwegen, en onderzeese pennen in Frankrijk, dan vliegen missies in Duitsland zelf.
De 303d nam deel aan de eerste penetratie in Duitsland door zware bommenwerpers van de Achtste Luchtmacht bij het slaan van de U-boot werf in Wilhelmshaven op 27 januari 1943 toen aangevallen andere doelen, zoals de kogellager fabrieken in Schweinfurt, scheepswerven in Bremen, een synthetisch rubber fabriek in Huls, een vliegtuigmotoren fabriek in Hamburg, industriële gebieden van Frankfurt, een luchtvaartterrein Villacoublay, en een rangeerterrein op Le Mans.
De 303d kreeg een Distinguished Unit Citation voor een operatie op 11 januari 1944 toen, ondanks de voortdurende aanvallen van vijandelijke strijders in het weer dat een effectieve vechter dekking verhinderd het bereiken van de groep, met succes het een vliegtuig assemblagefabriek geslagen in Oschersleben.
De groep viel kanonplaatsingen en bruggen in de Pas de Calais gebied tijdens de invasie van Normandië in juni 1944; gebombardeerd vijandelijke troepen naar de doorbraak bij Saint-Lô ondersteunen in juli 1944. Het viel vliegvelden, olie depots, en andere doelen tijdens de Slag om de Ardennen en gebombardeerd militaire installaties in de Wesel gebied om de geallieerde aanval helpen over de Rijn maart 1945.
De laatste missie voor de 303d werd gevlogen op 25 april 1945 toen het een bewapening werken aangevallen in Pilsen. Tijdens de gevechten rondleiding vloog de groep 364 missies bestaat uit 10.271 sorties, vallen 26.346 ton bommen en neergeschoten 378 vijandelijke vliegtuigen met een andere 104 probables. De groep zag ook 817 van zijn mannen gedood in actie met een andere 754 steeds krijgsgevangenen.
Op 31 mei 1945, de 303d Bomb Group links Molesworth, verhuizen naar Casablanca, Marokko Frans. Een monument voor de 303 BG staat binnen de hoofdingang en is toegankelijk voor het publiek.
Bob Hope vermaakt basis personeel op 6 juli 1943 Amerikaanse nieuwszender correspondent Walter Cronkite vloog op een 303d Bombardement Group missie terwijl de rapportage van de oorlog. Amerikaanse militairen van de RAF Molesworth getrouwd meer Engels vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog dan militairen van alle andere Amerikaanse basis in Engeland.

Wulfe Hound
Een B-17F-27-BO van de 360 BS, bijgenaamd "Wulfe Hound" was de eerste Flying Fortress worden gevangen genomen door de Luftwaffe.
Op 12 december 1942, na het aanvallen spoorweg rangeerterreinen in Rouen-Sotteville gebied van Frankrijk, "Wulfe Hound" werd aangevallen door Focke Wulf Fw 190 strijders. Schade dwong de piloot, 1Lt Paul F. Flickenge een velgen-up landing te maken in een hayfield buurt van Melun. Acht van de bemanningsleden werden gevangen genomen, maar 1Lt Gilbert T Showalter en 2Lt Jack E. Williams konden ontkomen.
Duitse personeel in staat waren om de B-17 te transporteren naar vliegbasis Leeuwarden in Nederland, waar het werd gerepareerd en in bestuurbare conditie. Er werd onderzocht en getest in de Luftwaffe Test and Evaluation Center op Rechlin. "Wulfe Hound" werd voor het eerst gevlogen door de Duitsers op 17 maart 1943, gevolgd door meer testen en ontwikkelen van vechter tactiek tegen B-17s. Het werd overgebracht naar het Kampfgeschwader 200 speciale operaties vleugel aan Rangesdforf, Duitsland op 11 september 1943 en nam deel aan trainingen en clandestiene missies tussen mei en juni 1944.
Op 20 april 1945 werd het vliegtuig gevangen in een geallieerde luchtaanval op Oranienburg Airfield en werd beschadigd. In 2000, de Duitse regering begonnen de herontwikkeling van deze voormalige vliegveld en delen van "Wulfe Hound" werden hersteld en worden bewaard in Sachsenhausen Memorial Store.

Nalatenschap
De 303d Bomb Group werd geïnactiveerd in Marokko die op 23 juli 1945 Personeel gedemobiliseerd en de B-17 vliegtuigen naar opslag.
Tijdens de Koude Oorlog, de United States Air Force Strategic Air Command 303d Vleugel van het Bombardement, Medium vloog Boeing B-29 "Superfortresses" en later Boeing B-47 "Stratojet" van Davis-Monthan AFB Arizona begin in 1951. De vleugel werd geschonken aan de onderscheidingen en de geschiedenis van de USAAF 303d Bombardement Group in 1952. De vleugel werd geïnactiveerd in 1964 met de eliminatie van de B-47.
In de late jaren 1980, werd de USAFE 303d Tactical Missile Wing geactiveerd op Molesworth met BGM-109G Gryphon Ground Gelanceerd Cruise Missiles. De GLCM tijdperk was echter van korte duur, zoals de vleugel werd gestaakt en geïnactiveerd in 1989.

De Koude Oorlog
Terug naar Royal Air Force controle
Op 1 juli 1945 werd de Amerikanen keerde het station terug naar de RAF, die snel koos het om een opleiding basis voor hun nieuwe straalvliegtuigen. De eerste jet-eenheid, 1335 Conversion Unit, kwam op 27 juli vliegen Gloster Meteor IIIs. Het zou in het komende jaar worden vergezeld door een aantal voorbijgaande detachementen en eenheden vliegtuigen.
Op 10 oktober 1946 1335 Conversion Unit verplaatst van RAF Molesworth. Het vliegveld werd vervolgens onder 'onderhoud' geplaatst.


\monument 1Monument in Molesworth.