Een educatief project
Burgemeester Aalderink was er vanaf begin af aan duidelijk over. De berging moest ook een educatief project worden.‘Geschiedenis om van te (blijven) leren’was zijn motto. En dat werd het ook, meer dan 600 scholieren mochten in kleine groepen een bezoek brengen tijdens de berging en werden uitvoerig geïnformeerd.

bommenw. zelhem 018

bommenw.zelhem 019De leerlingen krijgen ter plaatse de uitleg van de Vliegtuigbergingsdienst en Bert Schieven.

Scholen bezoek aan crashlocatie voor informatie. 2013 10 15 foto IdeaalScholen bezoeken de bergingslocatie en krijgen uitleg over de geschiedenis en de vondsten. Foto Radio Ideaal.

Voorlichting tijdens de berging
De leerlingen krijgen ter plaatse de uitleg van de Vliegtuigbergingsdienst.

Ari Kappert verteld der kinderen P1090788
Majoor  A. Kappert verteld over de vondsten. Foto: H.M. Somsen.

Arie kappert uiitleg P1090793
Majoor Arie Kappert laat opgegraven vliegtuigdelen zien en geeft uitleg daarover. Foto: H.M. Somsen.

Uitrleg door Oud Zelhem over het toestel en de bemanning. foto Ideaal. 2013 10 15
Bert Schieven van OudZelhem laat de leerlingen aan de hand van panelen de geschiedenis van deze vlucht en de bemanning zien.  Foto: H.M. Somsen

bommenw. zelhem 022
Willem Maas geeft uitleg.
20131017 lancaster023
Bert Schieven geeft uitleg. 17-10-2013 
image022
Een artikel in de krant Contact-Bronckhorst over het educatieprojekt.

bommenw. zelhem 020

Pers Knipsels image026



bommenw.zelhem 021
Leerlingen lopen met Majoor Arie Kappert naar de opgraving.

Zelfs NOS Jeugdjournaal kwam naar Zelhem en maakte een prachtige reportage over de bommenwerper in de tuin van Sander.
Pers Sander bij Jeugdjournaal image028

 

 En na het project kregen de basisscholen lesmateriaal.

Meer dan 600 schoolkinderen kwamen kijken bij de berging van de Lancaster. Burgemeester Aalderink vond dat geweldig. Maar daar mocht het niet bij blijven. "Het verhaal moet ook toegankelijk blijven voor de leerlingen na hen" zo zei hij. En daarom liet hij studenten van de hogeschool Iselinge in Doetinchem zogenaamde leskisten ontwikkelen in samenwerking met de stichting OudZelhem.

Voor alle basisscholen in Bronckhorst een koffer met van alles dat betrekking heeft op de bommenwerper. Opdrachten voor leerlingen maar ook kleine wrakstukken van de bommenwerper.


bommenw. zelhem 038

 

Artikel in de Gelderse Post van 28 maart 2014

 leskist 05

Burgemeester Henk Aalderink (L)  en Harry Somsen (M ) van de Stichting Oud Zelhem waren naar de Looschool gekomen omdat Sander Regelink bewoner is van de boerderij waar het vliegtuig is neergestort en Sander vanuit zijn slaapkamerraam de berging kon volgen, zo lezen we in het Contact van 25 maart 2014.

 
Leskist met Sander Regelink     De eerste leskist wordt aangeboden aan Sander Regelink, leerling van de Looschool in Zelhem.  Foto: Contact Bronckorst.

Al de scholen in de gemeente Bronckhorst hebben een leskist ontvangen met daarin het lesmateriaal over 11 verschillende crashes, parachuttestof, een stukje van een bom en stukjes vliegtuig.

Ook de luchtoorlog boven de Achterhoek en Nederland komt in de leskoffer tersprake en er zit een film gemaakt door Radio Ideaal in, 'Geen weg terug', over het vliegtuig, de basis van waaruit het vertrok, het doel en de bemanning.  De leskoffer is samen met studenten van de Iselinge Hogeschool in Doetinchem vervaardigd.

De schoolopdrachten en lessen zijn te vinden op  http://www.oudzelhem.nl/WO-2 Bronckhorst  Dit is een  andere website van oudzelhem. Hier worden alle crashes in de gemeente Bronkhorst besproken, voorzien van foto's en achtergrond informatie.