Burgemeester Aalderink had drie wensen met betrekking tot de bommenwerper. De berging zelf, er een educatief project van maken en tot slot een boek over de luchtoorlog in de voormalige gemeente Zelhem.

Voor altijd 21, de documentaire.
Op zondagavond 4 mei 2014, na de Dodenherdenking was op Omroep Gelderland een documentaire te zien met als titel: "Voor altijd 21". In die documentaire van Sandrina Hadderingh staat centraal het verhaal van Stanley Meachen. Hij was de navigator van de Zelhemse Lancaster. In 1942 werd zijn oudste broer Cyrill boven het Kanaal neergeschoten in zijn Spitfire. Twee jaar later vond Stanley de dood in Zelhem. Alleen John, de jongste van drie zonen bleef over, in een door de oorlog totaal getraumatiseerd gezin. Sandrina Hadderingh bezocht in Engeland de familie Meachen. In de documentaire vertellen de dochters van John, Ruth en Eunice Meachen over het grote verdriet van hun grootouders en hun vader. En hoe het gezin met één over gebleven kind na de oorlog probeerde de draad weer op te pakken.

Geen weg terug.

Anderhalve maand later, op 19 juni 2014 presenteerden Gerrie Evers en Jan Wolsink van Radio Ideaal  hun DVD: "Geen weg terug". In die documentaire is ook de afsluiting op 4 mei 2014 opgenomen. Het vertelt het verhaal van de inzittenden van de bommenwerper, van ooggetuigen van de crash en het verhaal van de berging. Maar ook bevat het indrukwekkende gesprekken met de nabestaanden bij de Dodenherdenking op 4 mei 2014. Het eerste exemplaar werd die avond overhandigd aan burgemeester Aalderink.

bommenw. Zelhem 37 

Het boek, Voor altijd 21
Een grote wens van burgemeester Aalderink was dat er een boek zou worden gemaakt over alle vliegtuigcrashes in de gemeente Bronckhorst. Dat bleek te ingewikkeld te worden en daarom werd het beperkt tot de crashes in de voormalige gemeente Zelhem. Het boek is geschreven door Sandrina Hadderingh en Jan Oonk. Het boek is meer dan alleen een opsomming van feiten en cijfers. Het zijn vooral de menselijke verhalen achter de crashes die de auteurs hebben beschreven.

Helaas mocht burgemeester Aalderink de verschijning van het boek niet meer meemaken. Hij overleed enkele maanden eerder, op 19 februari 2015 op 65-jarige leeftijd.


Afsluiting overhandigen boek

Als eerbetoon aan burgemeester Aalderink zijn de eerste exemplaren van het boek op 24 april 2015 aangeboden aan mevrouw Aalderink en de toenmalige waarnemend burgemeester van Bronckhorst, mevrouw Huijbregts-Schiedon. 


bommenw. zelhem 035Het boek "Voor Altijd 21" geschreven door Sandrina Hadderingh en Jan Oonk.

Voor wie nog meer wil zien, kijk dan onder Links, in het rechter keuze menu.