Bron: 

 

Artikel door: 

H. Jonas en H.M. Somsen
 

Naam: 

Harbert Gerhardus Augustinus Diephuis

Roepnaam/bijnaam: 

 

Geboorteplaats: 

Haren

Datum: 

1914

Overleden te: 

Bilthoven

Datum: 

1998

Gehuwd met: 

Janke  Siersma

Geboortedatum: 

19-06-1915

Overleden: 

Lochem, 22-9-1996

Trouwdatum: 

 

Plaats: 

 

 

 Zoon(s): 

 Harbert Jan

Geboren: 

 21-12-1951

Overleden: 

 

Dochter(s): 

 Maria Geertruida (Maya)

Geboren: 

 02-11-1944

Overleden: 

 21-03-2013
   Trix    ca. 1947    

 

Heeft gewoond aan: 

Halseweg 10

Datum: 

    1942 -1996

Beroep: 

huisarts

 


 halseweg10 3 alfred bjpg
Halseweg 10 het woonhuis en praktijk van Dr. H.G.A. Diephuis. Foto. A. Boersma.

Dokter Harbert Gerhardus Augustinus Diephuis werd in 1914 geboren in Haren. Tijdens de oorlogsdagen in 1942 komt hij, samen met zijn vrouw Janke Siersma, naar Zelhem. Door het plotseling overlijden van huisarts E.H. v.d. Poest Clement op 8 december 1941, was er een dokterspost vacant. De jonge huisarts betrok met zijn gezin het voormalige woonhuis van oud-burgemeester Brandts ‘de Bongerd’ aan de Halseweg 10. Mevrouw Diephuis beheerde de apotheek en zorgde ervoor dat de medicijnen middags in het kastje bij de voordeur lagen.


Diephuis 1 1
Dr. Diephuis onderzoekt een patient. Foto. coll. H.J. Diephuis.

Dokter Diephuis was naast huisarts jarenlang lid van de Zelhemse gemeenteraad voor de P.v.d.A. Door zijn deskundigheid en bekendheid van de diverse situaties, wist hij vele stemmen binnen te halen. Als huisarts was hij een opvallend persoon. Bij een griepepidemie werd het dorp in de gangbare secties ingedeeld en kreeg hij altijd het buitengebied toegewezen. Dokter Diephuis ging dan per motorfiets en later met z’n Landrover over de vele zandwegen van het buitengebied. Bij ijs en sneeuwval bond hij zijn ski’s onder om de patiënten te kunnen bezoeken.
Zijn scherpe blik op de wereld en op de ziektes van de Zelhemmers leidden wel eens tot opmerkingen van zijn kant, die de patiënten niet altijd op prijs stelden. Aan aanstellers en kleinzerige mensen had hij een hekel en dat liet hij dan ook merken.

Diephuis Mateman en Marion Velthorst 1976 1976. Dr. Diephuis, zr. Mateman in het Groene Kruisgebouw met Marion-Velthorst.
Foto: J. Velthorst-Diersen.

Samen met zuster Mateman beheerde hij het consultatiebureau. Baby’s en zuigelingen waren favoriet en hij was bij zeer veel bevallingen betrokken. Een huisarts in zijn tijd kon geen 8 tot 5 mentaliteit hebben en hij was met plezier 24 uur per dag huisarts. Om zijn kinderen te laten studeren bleef hij zijn artsenpraktijk lang uitoefenen. Na het beëindigen van zijn praktijk vertrok dokter Diephuis naar Lochem. Hij overleed in 1998 in Bilthoven. Zijn vrouw was twee jaar eerder overleden. Zij zijn beide in Zelhem begraven.
Het woonhuis, dat oorspronkelijk gebouwd werd voor burgemeester Brandts, werd verkocht aan een latere oud burgemeester van Zelhem, mr. Th.G.M. Heere.
Artikel uit het Contact van 2011

 diephuis1

1964 Dhr. Diephuis 50 jaar en ziet Abraham. Foto uit collectie Eef Oosterink

 diephuis2

Dr. Diephuis bij de afscheidsreceptie van zuster Mateman. Foto uit een privecollectie.

 diephuis

Dr. Diephuis en zijn vrouw bij afscheidsreceptie op 12 oktober  , rechts dhr. Jolink

Krantenfoto uit collectie Willem Hartemink