Bron:  www.salehem.nl
Artikel door:  H. Jonas en H.M. Somsen                                         www.oudzelhem.eu
Internet:  https://museumsmedekinck.nl

Museumboerderij Smedekinck in de voormalige boerderij Reuterink.Pluimersdijk 5


  

Museumboerderij

Museum Smedekinck, Pluimersdijk 5, Zelhem

Tijdens de raadsvergadering van 25 november 2004 heeft de Zelhemse gemeenteraad besloten om de voormalige boerderij Reuterink en de omliggende grond voor het symbolische bedrag van 1 euro in erfpacht te geven aan Stichting Erfgoed Museum.

Daarnaast zal de stichting als bruidsschat een bedrag van 55.000 euro meekrijgen, een bedrag van 5 euro per inwoner. De Zelhemse gemeenteraad is van mening dat op deze manier een afscheidscadeau met een zekere eeuwigheidswaarde aan de bevolking wordt gegeven.
Daarnaast worden alle roerende zaken van de gemeente Zelhem die van waarde zijn voor de cultuurhistorie van de gemeente, in bruikleen, te geven aan de Stichting (bijv. gemeentewapen, schilderijen e.d.). De stichting krijgt als taak het beheren van boerderij Reuterink maar ook o.a. het tonen van cultuurhistorische erfgoed, het tonen van landbouwgeschiedenis, en het tonen van de streek geschiedenis, het tonen van het erfgoed van de voormalige gemeente Zelhem zoals vlag, gemeentewapen, archeologische vondsten.

Na de nodige aanpassingen zullen de Oudheidkundige vereniging Salehem en het boerderijmuseum 'Erve Tenk' hier hun onderdak vinden. 

Op zaterdag 31 maart 2007 is het geheel gerestaureerde Museumboerderij Smedekinck geopend, meer informatie op hun website www.museumsmedekinck.nl

Museumboerderij

Foto: 6 april 2005 door Eef Oosterink

Museumboerderij

Op 6 april 2005 is de overdracht van Reutering naar St Erfgoed Museum, 
links notaris Pera en rechts burgemeester van der Wende.

Foto: 6 april 2005 door Eef Oosterink

Museumboerderij

Foto: 6 april 2005 door Eef Oosterink

Museum Smedekinck

Boerderij Smedekinck werd al in 1341 genoemd als leengoed van het door Ludger gestichte klooster in Werden (Duitsland). De prachtig gerestaureerde boerderij en haar schuren bieden sinds 2007 plaats aan een permanente collectie, voordurend wisselende exposities en themadagen. U krijgt inzicht in de ontstaansgeschiedenis en leefwijze van de Zelhemmers door de eeuwen heen. Het museum is tevens trouwlocatie.

Alle tentoonstellingsruimten zijn op de begane grond en toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Het museum is voorzien van invalidentoiletten.

pluimersdijk5 smedek schuren 2012 dales2012 museumschuur. Foto: G. Dales

de museum schuur 
De schure is gevestigd in de voormalige ligboxenstal. Hier zijn verschillende exposities ingericht met aandacht voor oude ambachten en beroepen uit het begin van de vorige eeuw. In het oog springen een historische kruidenierswinkel, een dierenartspraktijk en een slagerswinkel.  Er worden regelmatig oude ambachten gedemonstreerd.

De werkgroep d'Olde Roop demonstreert zowel het maken als het blazen van de midwinterhoorn.

Ontmoeten bewaren en beleven

De ontvangsruimte is mulitifunctioneel en wordt gebruikt als restauratie en expositieruimte. Hier zijn koffie, thee, ijs etc. verkrijgbaar. Deze biedt plaats aan ca. 80 personen. Tevens beschikt het museum over een terras in de kruidentuin.

In de kruidentuin staan keukenkruiden, planten met medicinale en homeopatische werking en Bijbelse planten. Sommige planten zijn geschikt als verfplant. In totaal staan er meer dan 150 soorten waar ook veel soorten vlinders en bijen op af komen.

Bij de kruidentuin vindt u ook historische landbouwgewassen en een boomgaard met oude fruitrassen.

Diverse producten uit de kruidentuin zijn te koop in de museumwinkel.

pluimersdijk5 smedek kruident 2012 dales
2012 De kruidentuin bij museum Smedekinck. foto. G. Dales

Het Ludgerkerkje is een zo getrouw mogelijke reconstructie van de kapel, die in 801, door Ludger werd gesticht. Missionaris Ludger predikte in die periode het christendom in de Achterhoek. De oorspronkelijke kapel stond op de plek van de huidige grote kerk in het centrum van Zelhem. Deze werd gewijd aan Lambertus, vandaar de naam Lambertikerk. Het Ludgerkerkje is een archeologisch, historisch monument en vormt het hart van het Ludgercentrum. Het is een bijzondere plek voor bezinning en culturele beleving.

Het Ludgerkerje staat nu bij museum Smedekinck. De galerij toont foto's uit diverse jaren, waaronder de verhuizing naar museum Smedekinck in 2013.

In de karloods staan gereedschappen en  landbouwwerktuigen voor het bewerken van het bouw- en grasland, van grondbewerking tot en met de oogst. Deze waren tot de zestiger jaren van de vorige eeuw bij boeren in de Achterhoek op het gemengde bedrijf in gebruik.

In de entree is ook de museumwinkel gevestigd. Hier zijn diverse leuke artikelen en natuurproducten uit de eigen kruidentuin te koop.

Bij een authentiek boerenbedrijf hoort ook een bijenstal. Hier is het werk van de bezige bij in vitrines en showkasten te bewonderen. De imker geeft ook regelmatig demonstraties.

Download hier de folder van het museum.