www.oudzelhem.nl
Huidig adres:  
Vorig adres:  Industriestraat / Kastanjelaan
Website:  
Opmerking:  In 1991 naar Doetinchem vertrokken.
 Bron: Derk Jan Oldenboom.
 Opgericht door D.J. Oldenboom (1881-1924) in 1907
Aan dit artikel werkten mee:  H. Jonas, W. Hartemink en H.M. Somsen
Foto's:  Diverse fotograven en websites


 

Oldenboom

 

Oldenboom

Advertentie uit een krant van 17-7-1915, collectie Eef Oosterink

Oldenboom

Foto uit collectie Eef Oosterink


Oldenboom

Uichen (1914-1969) en Floris (1910-1952) Oldenboom

Foto Derk Jan Oldenboom

Oldenboom's houthandel is van oorsprong een houtzagerij die, in 1908, gecombineerd was met een korenmolen. De houthandel en zagerij namen echter al vrij spoedig een zodanige vlucht dat van verdere activiteiten in de graanhandel werd afgezien. Oldenboom's houthandel heeft zijn ontstaan te danken aan het initiatief van Derk Jan Oldenboom om een rondhoutzagerij te beginnen. Lange tijd is het een familiebedrijf gebleven, doch sinds 1963 werd het familiebedrijf een naamloze vennootschap, in 1972 is het een besloten vennootschap geworden.
Het zagen van rondhout was op een gegeven ogenblik niet meer rendabel, het gezaagde hout werd toen voornamelijk geïmporteerd uit de Scandinavische landen. Dat bracht de noodzaak met zich mee dat bepaalde maten moesten worden herzaagd en in vele gevallen geschaafd, zodat een omvangrijke herzagerij en schaverij is ontstaan. Een andere activiteit van Oldenboom's houthandel was de fabricage van kisten en pallets. Ook werd het een toeleveringsbedrijf voor de woningbouw.
Omdat er in Zelhem geen uitbreidingsmogelijkheden waren is het bedrijf in 1991 verhuist naar Doetinchem.

 

Oldenboom

Foto uit IKZ - woon- werk- en leefgemeenschap 1972

 

Oldenboom

Foto uit IKZ - woon- werk- en leefgemeenschap 1972

 

Oldenboom
Luchtfoto uit 1928

Foto uit collectie Willem Hartemink

 

Oldenboom

Foto uit collectie Willem Hartemink

 
oldenboom16Foto uit de collectie van Henk Klein Hesselink

Na het stoppen van de spoorwegen, heeft Oldenboom uitgebreid tot en met het stationsgebouw (is toen o.a. showroom geweest). En het terrein, waar de rails liepen, tot aan de Brinkweg.

 

De zagerij, die eerder nog met een stoommachine heeft gewerkt, werd later aangedreven door een liggende 1 cylinder Deutz gasoliemotor en in laatste instantie met de 3 cylinder staande Deutz met generator, waardoor het vroegere drijfwerk met lederen drijfriemen verviel en alle machines door een eigen elektromotor werden aangedreven; ze konden dus zelf stroom opwekken; deze Deutz had een vermogen van 250 PK bij 180 toeren/minuut een echte langeslagmotor met een hoog koppel; deze had ooit in een glasfabriek in België gestaan als een noodstroomaggregaat.
Toen er meer vermogen nodig was, kwam er nog een Crosley 5 cylinder er naast te staan. Waarschijnlijk was echter het benodigde toerental voor de dynamo een andere dan het optimale toerental van de machine zelf, zodat bij de buren (bij Heintje Vels o.a.) de kopjes van de tafel rammelden. Bij de buren bracht het erg veel overlast teweeg, zodat toen is overgegaan op stroom van het PGEM net. De Deutz is tot het laatst blijven staat als een soort van noodstroomvoorziening. Helaas heeft iemand van de Gemeente Zelhem zich gemeld voor het behoud van de Deutz, toen deze is verkocht als curiositeit aan een liefhebber, anders had Zelhem nog een industrieel monument kunnen hebben, maar dan zelfs op de exacte plaats en op de oorspronkelijke fundamenten, want het plekje is nu een parkeerterrein achter De Brink.

Oldenboom

De 3 cylinder staande Deutz met generator. Foto Derk Jan Oldenboom

 

notaris veenstra 1


                          notaris veenstra 2
Houtverkoping door notaris Feenstra  Houtverkoping door notaris Feenstra 


oldenboom14
Houtverkoping. Krantenartikel uit collectie Gerard Bruil

Uichen Oldenboom had als gewoonte om als er iemand van het personeel trouwde, hij aanbood om het bruidspaar op hun grote dag te rijden. 

Oldenboom

Uichen Oldenboom met bruidspaar Otten - Wolsink. 
De vader van mej. Wolsink heeft meer dan 40 jaar voor Oldenboom's 
houthandel gewerkt. Foto Derk Jan Oldenboom

Oldenboom

Uichen Oldenboom met bruidspaar Heerink - Radstake. Foto Derk Jan Oldenboom

Oldenboom

Opname uit 1950, de traditionele krentenwegge voor een geboorte van de dochter van fam. U. Oldeboom.  Deze krentenwegge is in ontvangst genomen door het personeel van de firma Oldenboom. Foto uit collectie Eef Oosterink

 Oldenboom

Foto uit collectie Eef Oosterink
oldenboom15

 Het Kantoor. Foto uit de colectie van Eef Oosterink

advertentie1

Advertentie uit collectie Eef Oosterink

advertentie

Advertentie uit collectie Eef Oosterink


notaFoto uit collectie Eef Oosterink. Nota uit 1917 

Oldenboom Transport
logo

1 oldenboom10

Foto uit collectie Oldenboom

Ook na de oorlog is eerst nog hout vervoerd naar de klanten met paard en wagen; daarom was er nog lange tijd een stal aanwezig op het bedrijf, waarin 2 Belgische paarden stonden. De Amerikanen lieten echter na de oorlog hun materieel hier achter, zodat de eerste vrachtauto's van na de oorlog vaak Amerikanen waren. Dat was ook van de eerste heftrucks het geval. Het eerste autopark van na de oorlog bestond uit 2 vrachtauto''s nl. een Ford en een H.I. (Harvester International) die in Neede reed en een trekker, een Magirus Deutz 4-cylinder, waarop Jan Wolsink chauffeur was.

2 autos
Foto Derk Jan Oldenboom

Op bovenstaande foto, Derk Jan Oldenboom naast de Ford Zephyr (RP-35-63), waar zijn vader Uichen Oldenboom in reed. Daarnaast staat de VW kever VG-40-93, die gebruikt werd door degene die klanten moest bezoeken.
3 oldenboom2
In 1949 vierde J.W. Wolsink dat hij 25 jaar werkzaam was bij de houthandel
Fa. Wed. D.J. Oldenboom. Later werd zijn 40 jarig jubileum ook gevierd.
Foto uit collectie Eef Oosterink

De ms Louise was het eerste schip, dat volledig geladen met hout in Doetinchem, bij de loodsen van Tieleman waar nu het Politiebureau staat, aankwam voor Oldenboom's houthandel. De schepen werden echter groter en groter en de haven in Doetinchem kon niet langer gebruikt worden, er moest uitgeweken worden.

4 ms louise
De ms Louise bij de loodsen van Tieleman. Foto Derk Jan Oldenboom

5 oldenboom4
Aankomst van het hout via het lokaalspoor uit Doetinchem.Foto uit collectie Eef Oosterink

6 oldenboom11
Foto uit collectie Oldenboom

7 oldenboom12
Opslag van het hout. Foto uit collectie Oldenboom

8 oldenboom13
Foto uit collectie Oldenboom

9 oldenboom8
Foto uit IKZ - woon- werk- en leefgemeenschap 1972


Lochem werd de nieuwe haven, dat had ook het voordeel, dat vandaar het hout zowel naar Zelhem als naar de vestiging in Neede kon worden gebracht; de schepen waren toen nog losgestuwd met hout en wij leverden eigen personeel die de houtdelen uit het schip weer bundelden tot pakketten.
De coasters werden nog groter en waren later pakketgewijze geladen en voorgestropt, zodat de pakketten met loskranen direct konden worden opgepakt en zodoende kwam dat hout in Kampen aan met o.a. de ms Dependent. Dat laatste was ook de reden, dat er in Kampen een vestiging kwam van Oldenboom. In 1985 kwam de vestiging in Harlingen, een locatie direct aan de zeehaven, waar nog grotere schepen konden worden ontvangen die eigen los- en laadgerei aan boord hadden.


10 ms varel
De ms Farel in de haven van Lochem. Foto Derk Jan Oldenboom

1991 kantine vlak voor verhuizing 1
In 1991 vertrok Oldenboom uit Zelhem en moest de oude locatie met
kantoor, kantine, schaverij en hout -en boardloodsen achter zich laten.
Op deze locatie kwam het Cultureelcentrum en zwembad "De Brink".
Foto: coll. Irma Kroesen-Engelen.

nieuwe kantoor doetinchem

 In Doetinchem wachtte Oldenboom een nieuw gebouw met overdekte opslagruimten.
Een geweldige stap vooruit. Foto coll.: Irma Kroesen-Engelen.