Bron: 
Div. boeken en Bert Schieven

Artikel door: Bert Schieven  


Op 18 januari 1943 werden de klokken uit de Lambertikerk door de Duitsers afgevoerd. Klik hier voor meer informatie over de Lambertikerk en de klokken.

 

Kerkklokken van Til

Koster Michiel van Til bij de kerkklokken die door de Duitsers werden weggevoerd

 

Op 27 maart 1943 wordt Duisburg door de geallieerden voor de 57 keer gebombardeerd. Of het door het slechte zicht kwam of door de tussenkomst van de Duitse jagers, vielen er verschillende bommen en brandbommen in de Halle Heide. In de gemeente Zelhem was er geen materiele schade, maar in Gaanderen en Varsseveld zijn wel veel  mensen omgekomen. Een vliegenier die in die omgeving neerstortte was er van overtuigd dat hij bij Duisburg was neergestort.

 

Voorjaar 1943, aankomst evacués uit Den Haag en Scheveningen.

Fam.Keus

Familie Keus uit Scheveningen.

 

Op 23 april 1943 maakt een Duits vliegtuig een noodlanding langs de Oude Ruurloseweg. 

Meer informatie over deze crash kunt u vinden onder Luchtoorlog.          

Op 5 mei 1943 ontdekt men bij landbouwer Uunk in de Wittebrink een parachute in een boom voor zijn huis. Later werd in de omgeving een Engelse piloot gearresteerd die aan een voet gewond was. Diezelfde nacht zijn er in Doetinchem en Hummelo nog enkele geallieerden gearresteerd.

Het ging hier om de bemanning van een Britse Halifax bommenwerper met serienummer DK134. Het toestel behoorde tot 76 Squadron en was op 4 mei om 22.06 opgestegen van de RAF-vliegbasis Linton-on-Ouse in het Engelse graafschap Yorkshire voor een bombardementsvlucht op Dortmund (D).
Boven de Achterhoek werd het neergeschoten door Hauptmann Wilhelm Dorman van de 3e Gruppe van Nachtjagdgeschwader 1. Voor de bommenwerper om 01.55 neerstortte bij Kilder, had de bemanning van acht man kans gezien zich per parachute het leven te redden. De piloot J.I.M. Bell en de boordwerktuigkundige, sergeant A. Forster, waren tot het laatst aan boord gebleven. De overige inzittenden waren al eerder afgesprongen. Dat waren de sergeants A.E. Bumstead, H.M. Farrington, H.J. Hamlyn, D.J. Marshall en B. Thompson, en het enige Canadese bemanningslid, flight sergeant D.B. Brown. Op de grond werden ze echter de een na de ander door de Duitsers ingerekend.

 

halifax vliegtuig

Een viermotorige Halifax Bommenwerper.

Op 12 juni 1943, omstreeks kwart voor twee werd luchtalarm gegeven. Leden van de uitkijkpost in de toren van Zelhem zien dat een geallieerde bommenwerper boven Zelhems grondgebied in brand wordt geschoten door een Duitse nachtjager. Het brandende Engelse toestel (viermotorige Halifax bommenwerper), van het 35 Sqn. RAF, opgestegen van vliegbasis Gravely, scheerde over de kom van Zelhem richting Halle. Even later barste het uit elkaar en de brandende wrakstukken komen in de Heidenhoek op een open veld terecht. Van de bemanning verongelukte alleen de piloot  (Stanley George Howe DFC., 28 jaar oud) .

 Meer informatie over deze crash kunt u vinden onder de rubrieken luchtoorlog en verhalen.

 

schuilkelder

        Medio 1943, schuilkelder graven bij de Looschool. 

 

Op 25 juni 1943 wordt Dr. Gerritsen gearresteerd en naar kamp Amersfoort gebracht, waar hij met 300 collega's 12 dagen heeft vast gezeten om de weerstand van de artsen te breken.

 

P1100213 inleveren radio toestellen

   Juni 1943, oproep tot verplicht inleveren van radio toestellen.