Vermist boven de Achterhoek


Foto vermist boven de Achterhoek
Boek omslag.

Door Wim en Peter Rhebergen.

Een gedeelte uit dit boek betreffende de Gemeente Zelhem.


Een squadron van doelmarkeerders (Pathfinder)

Vrijdag 11 juni 1943 - Op Graveley, de basis van 35 (Madras Presidency) Squadron, gonsde het - zoals gewoonlijk - onder de Pathfinder vliegers al sinds de vroege morgen van de speculaties. Zouden ze de komende nacht al of niet betrokken zijn bij een aanvalsvlucht, en zo ja, welke? Om half-elf kwam eindelijk het verlossende bericht Operations On, het squadron ging deel uitmaken van een indrukwekkende strijdmacht, zo zou blijken, met als voornaamste doelen de steden Düsseldorf en Munster.

35 Squadron, ressorterende onder 8 Group, behoorde sinds augustus 1942 tot de PFF (Pathfinder Force) en was als vliegeenheid reeds vóór de Eerste Wereldoorlog opgericht, toen
nog deel uitmakend van het Royal Flying Corps. De naam Madras Presidency droeg het squadron uit erkentelijkheid voor de financiële steun die de maharadja van Madras had verleend aan de uitrusting van de bommenwerpers eenheid.

In 1919 werd het squadron ontbonden, om tien jaar later opnieuw in het leven te worden geroepen als bommenwerpers eenheid. Het kreeg in november 1940 van Bomber Command tot taak de nieuwe viermotorige Handley-Page Halifax bij de actieve dienst te introduceren. De eerste operationele missie vond plaats tijdens de nacht van 10 op 11 maart 1941, toen zes Halifaxes samen met acht Blenheims de op één na grootste havenstad van Frankrijk, Le Havre, tot doel hadden. Ofschoon bij deze raid geen enkele machine verloren ging, eindigde de voor de vliegannalen gedenkwaardige vlucht met een tragisch incident: per vergissing werd één van de terugkerende Halifax bommenwerpers door een RAF-jager boven het graafschap Surrey neergeschoten! Slechts twee inzittenden, de vlieger en een ander bemanningslid, overleefden de ramp.